tisdag 24 januari 2012

Anna studenter är inte handikappade

Idag har DN en artikel om Sveriges minsta studentbostad - 8,8 kvm i en liten stuga i Lund. Det är compact living med en loftsäng, litet pentry och gott om hyllplats överallt. Smarta lösningar. Hyran hamnar runt 2500 kr i månaden, vilket kan låta dyrt (det är vad jag betalade för mitt studentrum 1999, och det var på ca 20 kvm), men man ska tänka på att detta är ett nybygge. Ser man till nybyggena i Linköping så hamnade de uppåt 3500-4000 kr per månad för en etta. Mellanskillnaden är väldigt värdefull för en student, som troligen prioriterar kurslitteratur och sociala aktiviteter över ett flådigt boende.

Dock får man inte bygga såhär egentligen. Enligt Boverkets regler om tillgänglighet och handikappanpassning så ska en etta normalt vara runt 25 kvadrat. Sånt blir jag irriterad på. Alla är inte handikappade. Alla behöver inte handikappanpassningar. Det är väl inte svårare än att man kan bygga ett proportioneligt antal handikappbostäder och ge handikappade företräde till dessa vid kursstart - kanske en stuga av 10 kan vara handikappstugor.

Självfallet kanske detta ställer till problem om man skulle ha en handikappad kompis och vilja hänga i just sin egen stuga - vilket kan försvåra för handikappade att delta i det sociala livet. Men herregud! Studenter är påhittiga och man har nog inte några större sociala samlingar i en stuga på 9 kvadrat. Troligen går man till en gemensam lokal istället eller hänger hos den som har störst lägenhet. Det vet man ju själv hur det var - inte hade vi förfest i mitt studentrum när en i gruppen bodde i en tvåa!

Man hittar vägar runt det där. Har alltid gjort, kommer alltid att göra. För att förbättra bostadssituationen för studenter så måste man bygga litet och kompakt - skita i att handikappanpassa allting. Det finns ingen rim och reson i att bygga handikappsettor på 25 kvadrat på en yta som man skulle kunna bygga 3 småettor på till en försumbart högre kostnad.

Jag vet hur det är att vara student, och man är inte villig att betala 1500 kronor i månaden av lånade
pengar för att få en handikappanpassning som man inte behöver. Man kan handikappanpassa det sociala livet efter behov istället - det är gratis.

Bilden nedan skamlöst stulen från DN, vars fotograf nu måste leva som en student och käka nudlar pga alla pengar han förlorar när du laddar min blogg.1 kommentar:

Maria sa...

Det är brist på studentbostäder. Men att bygga nytt kostar och hyrorna blir därefter Man borde kunna bygga mindre, för de som vill ha mer över när hyran är betald. Eller börja titta på andra sätt att få ner hyrorna på det nyproducerade. Dagens situation är inte hållbar.

Stella och Molly

Stella och Molly