onsdag 7 december 2011

Vem betalar för Norrland?

 
Det är ju kul att slå fast att alla i Sverige ska ha tillgång till telefon. Det är väl ändå självklart anno 2011. Den mer intressanta följdfrågan blir bara: vem ska betala? Juholt verkar vilja lägga notas hos företagen (t.ex. Telia, tre och Tele2) med krav om 100% täckning av landet. Konsekvensen? Jo, den operatör som bygger stolpar ut i glesbygden får naturligtvis en skyhög nota som deras kunder (vi) får betala för. Fem abonnemang á 200 kronor i månaden från en liten by i glesbygden betalar knappast för en mobilmast. Det får vi andra betala för i så fall genom höjda månadskostnader.
 
Ett alternativ är skattesubventioner, men är det rimligt att östgötar ska tvingas betala för utbyggnad av telenätet i djupaste norrland? Vi har andra infrastrukturella kostnader här nere (dyrare el, till exempel) som norrlänningarna inte sponsrar åt oss.
 
Kanske är den bästa lösningen någonting i stil med en kommunal utbyggnad där kommunen bygger masterna och sedan erhåller kompensation motsvarande de nya abonnemangsavgifterna från den operatör som hanterar trafiken tills utbyggnaden har gått jämnt ut. På det sättet drabbas inte andra kunder och kommunen får själv ansvara för de lokala svårigheterna med infrastruktur i sina områden. Kanske kan man till och med göra en sådan utbyggnad istället för att bygga en ny onödig jättearena eller klassikern "försköna torget".
 
Självklart ska alla ha telefon/internet anno 2011, frågan är bara vem som ta notan. Jag tycker inte att det är någon självklarhet att det är vi kunder till redan utbyggda nät som ska ta notan - tvärt om anser jag att det borde ligga ett kommunalt ansvar i att få igång och underhålla en fungerande lokal infrastruktur.
 
Signaturen Danieltm i kommentarsfältet på DN säger något klockrent som svar på Juholts floskel om att vi ska vara medborgare i ett land istället för kunder på en marknad: Ja istället för kunder på en marknad där alla betalar för vad de vill ha så blir vi medborgare i ett samhälle där staten bestämmer vad vi ska betala för.

Inga kommentarer:

Stella och Molly

Stella och Molly