måndag 12 december 2011

Lucia-ponken

Jag förstår inte den här genushetsen som uppstår varje Lucia, där genusivrarna skriker efter att pojkar/män ska få gestalta Lucia. I mina ögon är det lika bisarrt som att skrika och gapa efter en bystig negress som åskguden Tor eller varför inte en geriatriker i rollen som Helena av Troja? Vissa figurer har vissa former i vårt kulturella arv som är värda att bevara. Annat är inte seriöst och det är respektlöst gentemot kulturen. Helt okej när man är riktigt liten att inte ta så seriöst på det (Luciatågen på lågstadiet kan ju ha hur många Lucior som helst), men vid någon punkt så behöver väl ändå barnen i skolan lära sig om historierna bakom Lucia, varför man firar, varför formen ser ut som det gör, vilka traditioner som ligger bakom och vilka berättelser som bevaras på detta vis. Det vore inte seriöst med en skäggig Lucia! Lika lite som det vore seriöst att framföra ett skådespel baserat på Illiaden, med en gammal gubbe i rollen som den åtråvärda pangbruden Helena. Har man en ambition att vara seriös i framställningen av ett kulturellt verk, då kan man inte komma dragandes med genus- eller diskrimineringsdravlet. Det finns gott om manliga roller i alla skådespel - hjältar, riddare, alla roller mellan högt och lågt! Varför kan inte Lucia få vara kvinna?
 
– Jag kan inte komma på någonting annat i skolan där killar och tjejer väljs till något på grund av kön, har Loke kommenterat saken i Sydsvenska Dagbladet, vars läsare nu kräver en "lex Loke".
 
Men herregud, Loke-ponken, har du gått döv och blind genom skolan? I varenda skådespel och pjäs finns det manliga och kvinnliga roller. Om dessa byts ut blir det humorspex och inte en seriös och traditionell föreställning. Lyft näsan ur genusmanualen och inse att tradition och kultur är viktiga värden, och att genustramset inte trumfar allt i samhället. En vacker och finstämd tradition som Lucia är inte rätt tillfälle att väcka genusdebatt, lika lite som 1a maj (traditionellt sjunger en manskör) är rätt tillfälle att kräva en mixad kör. Det går inte att hävda sin "genusrätt" utan att förstöra upplevelsen för åhörarna. Vi vill ha en flicka som Lucia och en manskör som sjunger våren välkommen.

8 kommentarer:

Anonym sa...

helt rätt. Traditioner är viktiga att hålla fast vid (speciellt som dagens lucia är exakt som den var på 1700-talet) Vi borde se till att endast blonda tjejer får vara lucia. Varför inte passa på och sätta ett krav för hur lång tjejen ska vara och hur mycket tjejen ska få väga för att få vara lucia med.

Sid.p sa...

Jag ser inte logiken i ditt resonemang, det är inte lärarna som bestämt detta utan nått som elever röstat om. Demokrati kallas det uppenbarligen.
Att försöka bura in en tradition i ett reservat är ungefär som att stoppa vinden. Ta en titt på hur praktiskt taget alla traditioner förändrats genom åren så förstår du nog.

Förövrigt hade jag för mig att Piratpartiet hade sansade åsikter men det var tydligen fel.
//etempera.blogspot.com/

Anonym sa...

Vi hade en manlig lucia under mitt sista år på gymnasiet...och det var inte några som helst problem med det, han ledde föreställningen riktigt bra faktiskt.

Det finns en trend i samhället där tjejer låts anamma många "manliga" beteenden, och självklart borde det få gälla i båda riktningarna.

MarySaintMary sa...

Jag har sett flera vackra luciatåg med manlig Lucia. Förstår inte vad problemet är! Traditioner utvecklas, och vår svenska tradition med luciatåg har väldigt lite att göra med helgonet Lucia redan idag. Man vill sprida ljus i mörkret helt enkelt, det kan pojkar göra lika bra som flickor.

Anonym sa...

Loke går i 5:an. Tror inte att han har läst så värst mycket genusvetenskap. Eller att han ville bli Lucia för att orsaka rabalder. Det är en liten grabb vi pratar om. Varför driva med honom?

Julia sa...

Många antiintellektuella och historievidriga kommentarer här. Tråkigt, på ett bra inlägg!

omstarten sa...

Men än hur man vrider och vänder på alltihopa, så har genus manualen gått till överdrift, låt lucia vara tjej.
ring även mamma om barnen blir sjuka.
på mitt "dagis" vägrar de att ringa mamman, för att det ska vara jämställt =O

Anonym sa...

Sid, att man röstar om vem som ska spela Lucia är väl inte skiljt från att man kan rösta om vem som ska spela Askungen i en skolpjäs? Även i en omröstning kan man ställa vissa grundläggande krav på vilka som går att rösta på. Man kan bestämma på förhand att Askungen ska vara en flicka, och då är det flickor man får rösta på. Det finns ingenting inkonsekvent med resonemanget, Lucia är en roll i ett skådespel som vilket skådespel som helst.

I femman ska man absolut börja ta traditioner på allvar.

Stella och Molly

Stella och Molly