onsdag 28 december 2011

Frisktandvård som försäkring eller ekonomiskt sänke

Frisktandvård är en försäkring, inget annat

Idag finns det ett par artiklar i DN om tandvård. Man jämför priset och skriver lite om frisktandvård eller tandvårdsprenumeration, där man alltså kan betala en fast avgift per år för all tandvård. Låter ju bra. Det lät till och med så bra att jag gick och gjorde en undersökning för ett par år sedan för att se om jag kunde ta ett avtal.

Jotack, ca 6000 kr ville de ha, över 3 år, för att försäkra mina tänder. Det är ca 2000 kr / år.
"Varför så mycket?" frågade jag. "Så mycket har jag bara en enda gång köpt tandvård för på ett år."
"Mjo," sade tandläkaren lite svävande... "du är ju 30... och så du ju 3 visdomständer kvar... och så det här påbörjade hålet här."
"Ja," sade jag. "Det där påbörjade hålet har sett likadant ut sedan 2003, det sade du ju själv nyss när du kollade på plåtarna. Och för 2000 kronor om året så skulle jag behöva dra en visdomstand om året för att det ska löna sig. Det ska mycket till för att det ska inträffa."
"Mjooo..." fortsatte tandläkaren svävande... "men det här är ju vad vi kan erbjuda. Det är ju inte alla som tjänar på de här avtalen..."

Japp. Han erkände det själv. Alla tjänar inte på de här frisktandvårdsavtalen och när han märkte att jag var ekonomiskt medveten och hade koll på mina kostnader så gav han upp att försöka sälja avtal till mig. Jag gråter inte - de senaste två åren har jag snittat runt 500 spänn per år - alltså ungefär priset av en undersökning med lite rensning av tandsten inräknat min årliga rabatt. Hittills har jag alltså sparat i runda slängar 3000 kronor på att inte ta ett frisktandvårdsavtal, bara på två år. Det räcker till några lagningar, det!

Jag vill uppmana folk att inte gå på de här avtalen om ni inte får en redigt bra deal - de fungerar precis som försäkringarna på monitorer och laptops som försäljarna lurar på dig i elektronikaffären. Du får betala en häftig månads- eller årskostnad och med största sannolikhet så kommer du inte att behöva utnyttja försäkringen. Varken elektronikaffären eller tandläkaren vill gå back på att försäkra dig, så självfallet får du betala mer (ibland betydligt mer) än vad de tror att du kommer att kosta under försäkringstiden. För mig var scenariot att de i princip ville ha betalt fullpris på förhand för behandlingar som jag troligtvis inte kommer att behöva.

Försäkringar är som casinospel - du kan ha tur, men huset vinner för det mesta. Spara istället, så har du pengar att ta av när monitorn eller tanden går sönder.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hamnar precis i samma sits, med den lilla knorren att min folktandvårdscentral ligger lite efter i kön, så jag har blivit kallad vartannat år de senaste fem-sex åren. Sist gick undersökningen på så lite som 365 kr och i slutet av undersökningen får jag kommentaren: "Så jag antar att du har blivit erbjuden tandvårdsförsäkring?" "Ja." "Då ska jag inte tjata..." (verkade som om hon var rätt besvärad av att behöva fråga)

Så länge jag inte blir kallad en gång per år så tänker jag inte betala för ngn försäkring. Just nu ligger jag på runt 200-300 kr per år. Tanken är väl också att man ska sköta sina tänder så att kostnaden blir lägre. Det är ju svårt med en fast årskostnad.

Anna sa...

Jag försöker se till att "kalla mig själv" en gång om året. Jag blir inte aktivt kallad oftare än vart 1,5e år eller så pga köerna, men om man ringer efter ca 1 år och ber om en tid så brukar man få en. =)

Nettan sa...

kikar in.
håller med,blir nog billigare att betala när det vä är dags.
själv betalade jag över 6.000kr på att få 5st hål fixade..och jag har bara sjukersättning på 6.500kr/månad.hittade hit via magnihasa.blogspot.com

Stella och Molly

Stella och Molly