måndag 21 november 2011

"Deltidsfälla" ett begrepp som stör mig

När tidningarna skriver artiklar om "deltidsfällan" så sticker det i ögonen på mig. Jag uppfattar det som ett nedvärderande sätt att beskriva ett ofta medvetet livsval. Det normala är nämligen att tidningarna målar ut deltidssituationen som en fälla - någonting som man inte förmår ta sig ur, någonting som man ofrivilligt och smärtsamt sitter fast i. Visst kan det finnas sådana situationer, men till exempel i det här fallet så talar vi främst om kvinnor som väljer att gå ner i tid för att satsa på familjen - alltså ett medvetet val, eller, om man så vill, ett medvetet och informerat köp av familjetid.
 
I DN räknas det t.ex. ut att en kvinna som jobbar 75 procent med en genomsnittslön på 22 000 kronor förlorar 6228 kronor om året i tjänstepension om hon jobbar på det sättet i 10 år istället för heltid. Mmm, så kan man ju se det. Eller så kan man se det som att den här kvinnan medvetet väljer att till det fenomenala priset av en 519 kr / månad lägre pension i gengäld får ca 5000 timmar extra tid tillsammans med sina barn jämfört med någon som jobbar heltid. Ej medräknat övriga inkomstbortfall, då.
 
Jag blir så störd av alla dessa artiklar som antingen övertydligt eller subtilt förmedlar budskapet att meningen med livet är att optimera sin personliga pension. Det viktigaste tycks vara att pensionen blir så hög som möjligt och så lika partnerns pension som möjligt - inte att man får ut största möjliga lycka av livet på vägen till pensionen. Om en kvinna medvetet och till en kostnad väljer att spendera 5000 vakna kvalitetstimmar extra tillsammans med sina barn så är det inget att klandra henne för eller försöka få henne att känna sig fångad i en fälla för. Vaddå "deltidsfälla"?!? Kan man inte kalla det "mertidsfri" istället? 5000 timmar motsvarar över ett år i vaken tid. Hennes liv, hennes val. Jag önskar henne all lycka, och jag slår vad om att hon på ålderdomshemmet om många år kommer att tycka att det var värt kostnaden att få en bättre relation med sina barn och många fina minnen. Särskilt om hon och hennes man lägger upp en gemensam pensionsplan.
 
Det är dags att sluta nedvärdera kvinnors val genom att i debatten behandla dem som intelligensbefriade fåntrattar. Kvinnor kan fatta informerade val som främjar deras egen lycka, och valet att satsa mer på familjen och mindre på karriären är ett val lika gott som något och bättre än många. 

2 kommentarer:

Melmac sa...

Du kan väl ändå inte gå och tro att du ska få lov att själv bestämma över ditt liv? :-P

Jag håller helt med dig.

Anonym sa...

Och om en man skulle jobba deltid, och i vården..
ve och fasa

Stella och Molly

Stella och Molly