onsdag 12 oktober 2011

Rätt till heltid ett stolpskott

 
Jag blir väldigt förvånad när jag läser att alliansen i Tokholm ska införa rätt till heltid för kommunalanställda. Tja, vi kan ju väldigt enkelt gå igenom vad det innebär i praktiken:
 
Folk kommer att få sparken. Antalet timmar som behövs arbetas blir inte fler bara för att folk kräver att få jobba mer. Kräver en person att få jobba fler timmar måste dessa timmar tas från någon annan. Som då får sparken pga arbetsbrist. Jobben koncentreras till färre, som jobbar fler timmar vardera. Troligen hamnar timmarna hos de äldre arbetstagarna som inte kan sparkas lika lätt pga LAS. Det blir svårare för unga att ta sig in på marknaden.
 
För att inte överbemanna på tider på dygnet då personal inte behövs så använder man sig ofta av olika mycket personal på olika tídpunkter, t.ex. har man fler personer som arbetar på morgonen när alla patienter ska upp ur sängen och ha frukost, och färre som arbetar mitt i natten när de flesta sover. Ingen vill bli väckt klockan 2 på natten för att duscha eller äta en måltid för att det passar personalens schema, och att överbemanna är slöseri med skattepengar. Samtidigt finns det regler kring dygns- och veckovila för personalen. Ska man jobba heltid så kan man inte jobba hur som helst, man måste ha lediga dagar och dygnsvila. Om folk börjar kräva heltider så kommer det därför leda till att de som inte jobbar heltid måste ta de sämre arbetstiderna. En halvtid kan läggas upp väldigt flexibelt, en heltid är svårare att lägga upp för dygnet-runt-bemanning pga arbetstidsrätten.
 
Slutligen kan man också undra hur det ska fungera i praktiken. Om man anställer någon på 25%, kan då den personen efter en vecka komma och kräva heltid? Har man råd med detta? Troligen inte. Min tanke är att man löser problemet genom att några heltidsanställda anställs av kommunen och att man lägger ut övriga tjänster till Nisse och Nissa på Manpower. En annan arbetsgivare än kommunen lär nämligen inte omfatta samma rätt till heltid. Utläggning på konsultfirmor lär också sänka lönerna till arbetstagarna.
 
Resultatet lär alltså bli uppsägningar, mer arbetsbörda på färre personer, svårare att komma in på kommunala arbeten, fler konsulter i relation till direktanställda, lägre löner till arbetstagarna utan att man sparar motsvarande kostnad, samt sämre scheman för deltidsarbetande. Briljant. Jag ser ingenting positivt med detta annat än för de som kräver och får sin heltid på andras bekostnad.
 
Det låter bra med "rätt till heltid". Tills man tänker igenom följderna. Är det inte då bättre att det finns ett antal deltidstjänster som folk kan börja på för att komma in på marknaden, och sedan får företräde till de heltidsmöjligheter som uppstår?

4 kommentarer:

Johan sa...

"Rätt till heltid" drivs av facket/kommunal. Att det s.k. "nya arbetarpartiet" går facket till mötes är knappast "väldigt förvånande"..

http://www.kommunal.se/Kommunal/Nyheter/2011/Mars/Rita-fick-ratt-till-heltid/

Lars Jilmstad sa...

Blev också väldigt förvånad. Sannolikt har alliansen i Stockholm sett att det går att klara utan större bekymmer. Men problemet uppstår då de ska slå sig för bröstet och verka för att alla andra verksamheter - säsongsberoende företag m fl - ska tvingas göra likadant. Inte bra!

Drottningen sa...

På min arbetsplats har man infört rätt till heltid (kommunalanställd, äldrevården) och faktum är att man har blivit tvungen att anställa mer personal för att den som fanns inte täckte upp all tid.

Jag vet inte hur det funkar på andra ställen, men hos oss väljer vi sysselsättningsgrad 1 gång per år och tanken är att vi ska täcka upp frånvaron hos varandra under året. Endast under sommarsemestern tar man in springvikarier. Det betyder i praktiken att vi (som har sk "önskeschema" också) inte får lägga hela vår sysselsättningsgrad. Vi får lägga 89% och resterande tid kallas flyttid och den tiden ska vi jobba in när andra är sjuka. Obekväm arbetstid ger extra tid till tidbanken som man sen ska få välja om man vill plocka ut i tid eller pengar. Nu visar det sig att arbetsgivaren tänkte sig att vi skulle plocka ut det i tid medan personalen ville ha pengar.

För mig har det ärligt talat funkat ganska bra, för jag jobbar mindre än min sysselsättningsgrad och får faktiskt ut lite mer pengar, men det är väl precis så det är tänkt gissar jag, att man "har rätt" att välja heltid, men man gör det så obekvämt att göra det så att alla ändå väljer deltid.

På min arbetsplats som helhelt däremot är det katastrof, för tiden vi använder till att diskutera schemat (för det visar sig att vare sig facket eller arbetsgivaren har läst och förstått avtalet så alla enheter har gjort lite som de tycker), lägga schemat, försöka hitta någon som jobbar när det fattas folk osv..

Finns för övrigt artiklar på ka.se (kommunalarbetaren) om just rätt till heltid, både från ställen där det funkar och inte.

Drottningen sa...

Ja, och så bor jag i en S-kommun dårå, men rätt till heltid är det nya heta, precis som önskeschema var det förut.

Vi som personal trivdes alldeles utmärkt med fasta, rullande scheman där man visste hur man skulle jobba när (har jag julen i år? kan jag byta bort den?), men nej, det skulle bli så bra. I själva verket tog det mer tid från de äldre bara.

Stella och Molly

Stella och Molly