onsdag 12 oktober 2011

Fruktkrig i skolan

Jag tror jag avlider. En förälder har klagat på att en skola har haft en fruktstund med barnen, och det är tydligen dåligt eftersom det kostar pengar för föräldrarna. Min första tanke är att samma föräldrar om något år kommer att klaga på att de behöver köpa gympakläder till barnen och att skolan inte är avgiftsfri så länge det är krav på att man ska delta i gymnastiken i särskilda kläder. Nästa steg blir väl att klaga på kläder och skor överhuvudtaget (barnen har ju krav på kläder på sig i skolan - men skolan ska vara avgiftsfri - alltså måste väl skolan betala för kläder och skor åt barnen? För att inte tala om glödlampor hemma så att barnen kan göra läxan.)
 
Det är själva undervisningen som ska vara avgiftsfri, inte kringgrejer såsom kläder, frukt, skor, glödlampor och annat man behöver för att kunna delta i och hänga med i undervisningen. Så länge det inte är tvång att ha med en frukt utan bara en uppmuntran så tycker jag inte att man kan klaga. Jag har själv varit lärare och haft klasser med fruktstund och sett 8-åringar dela med sig till varandra när någon hade glömt sin frukt. Jag har också sett hur positiva effekter man får av att ta en frukt på förmiddagen för att hålla energin uppe till lunch. Fruktstunden kan man ofta kombinera med lite "klassnack" där man pratar igenom veckan och barnen får berätta om vad som har varit roligt och vad de har lärt sig, eller om vad de ska göra till helgen.
 
Jag tycker att man ska försöka ta till sig att det är nyttigt att äta frukt och att ett barn faktiskt bör äta en frukt (minst) om dagen, och att man lika gärna kan äta den i skolan som hemma. Man får också försöka ta till sig att det faktiskt finns budgetalternativ, t.ex. en morot, en riskaka eller en hembakad russinkaka... eller om man köper ett nät säsongsfrukt (t.ex. clementiner) på rea så kan man få ner kostnaden till 0,50 - 1 kr per frukt. Man kan också hjälpas åt i klassen om man är lite kreativ och be eleverna som bor i villa (och troligen slänger flera hundra kilo frukt varje år) att ta med sig en hink då och då. Ett enda stort äppelträd producerar mer frukt än vad en enda familj rimligtvis kan trycka i sig utan att spy av leda - så varför inte dela med sig? Ekonomi är ingen ursäkt - det går att skicka med barnet en morot eller fynda frukt på rea. Om man tar sig tid så kan man utan större problem skicka med barnet någonting varje dag till en kostnad av 10-20 kronor i månaden. Det är värt det och det går ihop sig oavsett hur tight ekonomi man har. Visa mig den budget där det inte går att klämma in den här kostnaden! Det kan inte rimligtvis vara en fråga om att man inte har råd, utan om att man antingen är snål eller inte klarar av att lägga upp en budget där man prioriterar nyttighet och hälsa. Att ge sina barn tillgång till frukt borde inte räknas som en extrautgift, utan som en basutgift. Det spelar ingen roll om man äter frukten hemma eller i skolan.
 
Fördelen med att barnen får ta med sig egen frukt är ju också att det ger mer variation och att föräldrarna kan anpassa efter smak. Skulle skolan stå för det så skulle det garanterat bli samma sorts smaklösa äpplen varje dag, och den som inte gillar äpplen skulle det vara kört för. Dessutom skulle väldigt mycket frukt behöva slängas. En familj kan kvalitetskontrollera och köpa 5 fina äpplen för veckans förbrukning, men en skola kan inte kvalitetskontrollera 5000 äpplen i veckan. Skolan skulle behöva köpa in extra äpplen och få mycket frukt över. Det blir heller  inte gratis med frukt bara för att skolan står för den. Skolan finansieras nämligen av skattepengar. Skillnaden skulle bli att alla skattebetalare får stå för notan för frukten istället för föräldrarna själva... men det verkar visst som att vissa föräldrar inte vill ha något ekonomiskt ansvar för sina barn... alls.
 
Familjen som anmälde skolan hade tydligen 3 barn. Det innebär att de får totalt 3754 kronor i månaden av skattebetalarna i barnbidrag. Det motsvarar 1251 kronor per barn. Kom inte och säg att 1251 kronor i månaden inte räcker till att hålla en unge med frukt, och kom inte och gnäll om att vi skattebetalare ska betala ännu mer bara för att vissa är för snåla för att unna barnen en frukt under skoltid. Föräldraskapet är (tro det eller ej) inte avgiftsfritt.
 
Jag avslutar med ett citat från Hannoia: Frukt till barn är ingen skolavgift, det är nånting man får räkna med när man blir förälder.

Inga kommentarer:

Stella och Molly

Stella och Molly