tisdag 20 september 2011

Är det utanförskap man mäter?

Idag hade Aftonbladet en artikel om utanförskap. Utanförskapet är 1,2 miljoner människor, menar man, och det har bara minskat med 37 000 sedan alliansen tillträdde. Som exempel tar man upp ett gäng människor varav de flesta har varit arbetslösa 0-4 månader. En 25-åring har valt en väldigt udda karriär (munspelare) där det inte finns jobb (skola om dig då!) och en är en pensionär som extraknäcker för att dryga ut en knaper kassa. En har precis fått jobb efter 4 månaders arbetslöshet (så vad gör han alls i artikeln?)
 
Är detta utanförskap? Är man "utanför" och "ute i kylan" för att man går arbetslös ett par månader? Definierar man utanförskap på det sättet är det självklart att det blir vansinnigt höga siffror. Jag var arbetslös nästan 3 månader förra året, från mitten av maj till mitten av augusti. Det nya jobbet var fixat i mitten av juni, efter ca 5 veckors arbetslöshet. Jag var tydligen "i utanförskap" förra året. Jag fanns högst troligen med i statistiken över människor som är "utanför". Min period "ute i kylan" innefattade lite lätt arbetssökande (sökte totalt 3 jobb innan jag fick träff), en tre veckors semester i Thailand och många trevliga sommardagar hemma i Sverige som tillbringades vid badstranden med en bytta jordgubbar. Jag hade a-kassa under större delen av perioden, och då vår hyra och övriga omkostnader var låga så var det inga som helst problem med ekonomin. Jag hade en del att göra med ideella engagemang. Jag skrev lite på mina böcker, bloggade, vilade upp mig, träffade vänner, plockade blåbär och tog det allmänt lugnt. Jag var inte det minsta utanför, men ändå fanns jag nog faktiskt med i den här eländiga statistiken över människor "i utanförskap" 2010.
 
Jag tycker att det är dags att skärpa till sig och komma med en relevant definition av utanförskap. Man hamnar inte i verkligt utanförskap bara för att man går på a-kassa ett par månader, bryter armen och missar några veckors jobb, eller har låg inkomst under en period. Utanförskap, i min värld, är ett begrepp som syftar på människor vars livssituation har begränsat dem i samhället över en lång tid, inte på människor som har en tillfällig svacka på några månader.
 
Sedan kan man också fundera över det här med att "utanförskapet" har minskat med "bara" 37 000 människor. För att sätta det i perspektiv så har vi lågkonjunktur, och då brukar utanförskapet normalt öka, inte minska, så även om minskningen inte är enorm så finns det uppenbarligen dolda siffror här - människor som skulle ha blivit utanför under andra omständigheter. För att sätta det ytterligare i perspektiv så är 37 000 människor motsvarande en ganska normal svensk mellanstor stad. Vi pratar alltså om en hel stad full med människor som nu kan anses vara "inne i värmen" igen.
 
Fundera dels över vilken betydelse siffrorna för utanförskap egentligen har om man inkluderar människor som mig - som satt på stranden en sommar med en bytta jordgubbar i ett tillfälligt glapp mellan jobb.

Inga kommentarer:

Stella och Molly

Stella och Molly