fredag 15 juli 2011

Konsten att jämföra äpplen och päron (och att slösa bort pengar)

 
I den här artikeln tittar man på vad det kostar att semestra i Sverige, mer specifikt tittar man på en vecka i Stockholm med Skansen, Gröna lund och lite övriga aktiviteter. Aftonbladets vinkel är att det är billigare att semestra utomlands än i Sverige. Men allt blir dyrt om man planerar en resa utan att tänka på ekonomin! Funderar man lite över Stockholmsbudgeten, så visst, man vill göra några aktiviteter och utflykter när man är där, men måste man verkligen äta på restaurang tre gånger om dagen + äta dyrt fika ute varje dag? Särskilt märkligt blir det när man har budgeterat för vandrarhem, men inte utnyttjar vandrarhemmets möjligheter att laga enklare måltider.
 
Man kommer fram till summan 19450 kronor för en familj 2 vuxna + 2 barn för 7 dagar i Stockholm. Som sagt, med tre mål om dagen + fika på restauranger och serveringar - som om detta vore det normala! Och, såklart, ondgör man sig över hur dyrt Sverige är.
 
Om man istället väljer att bete sig med lite mer ekonomiskt ansvar och utnyttjar sitt vandrarhem för att laga frukost på morgonen, äter en lättare lunch eller fika från en mataffär och äter ute EN gång om dagen istället för 3 gånger varje dag, så kommer man snabbt ner ett antal tusenlappar. Särskilt frukost på café för 50 kronor per person (dvs 200 kronor per dag) känns totalt onödigt när man bor på vandrarhem - hur svårt är det att köpa med sig bröd, pålägg, juice och kaffe för en veckas förbrukning när man har tillgång till kök och kyl? Och måste man verkligen äta både lunch och middag på restaurang alla dagar i veckan? Räcker det inte med en lättare lunch - kanske en grillad kyckling och baguetter eller mackor, frukt och yoghurt - om man ska äta på restaurang på kvällen? Eller kanske äter man ute på dagen och fixar sedan middag/kvällsmat på vandrarhemmet.
 
Fascinerande är även jämförelsen i systerartikeln, där man jämför en semester i Sverige inkluderande besök på Kolmårdens djurpark, Astrid Lindgrens värld, Solliden, något slott och shopping och uteluncher och det ena med det andra... med att hälsa på släktingar i Pisa?
 
Det är naturligtvis fullständigt irrelevant och vansinnigt att göra denna jämförelse och konstatera att det är billigare att sitta och snylta på italienska släktingar i Pisa än att åka land och rike runt i Sverige, bo på stugor eller hotell och göra alla dyra aktiviteter man hittar på sin väg. Lika relevant som att jämföra en skidsemester i Frankrike med att besöka familj i Borås - om man vänder på det på det sättet, är utlandet fortfarande billigast?!?
 
Rese/transportkostnaden för att åka till Pisa med familjen hamnade på 7000 kronor. Jämför man detta med att hälsa på släktingar i Borås för kanske 1000 kronor i bensinpengar... vilket är billigast då? Och jämför man kostnaden för Kolmården och Astrid Lindgrens värld och det ena med det andra i Sverige, med att flyga till Italien och åka runt mellan orter, äta ut tre gånger om dagen, bo på hotell, betala entréer till museeum och vattenparker och djurparker... vilket är billigast då?
 
Jämför man äpplen och äpplen så är Sverige naturligtvis billigast - om än med lite sämre väder.

1 kommentar:

Elin sa...

Eftersom vår semester innebar att åka runt och snylta på släktingar och vänner i Sverige och Finland kostade vår tiodagarsresa oss ca 8000 kr, exkl shopping, inkl båtresa fr. Helsingfors och hit för fem pers. Allt går om man har någorlunda sinne för pengar.

Stella och Molly

Stella och Molly