fredag 3 juni 2011

Oj oj oj, vilken ekonomisk inkompetens

Den så kallade "Barnfattigbloggen" som påstår sig handla om barnfattigdom, men hittills mest har handlat om ekonomiska felprioriteringar á la att köpa nöjesresor på kredit och våndan över att inte kunna kunna köpa märkeskläder eller lägga tiotusentals kronor på studentskivor, har träffat ett nytt lågvattenmärke med den här postningen, som förklarar att fattigdomsgapet ligger på 15 miljarder kronor och man menar att om man bara betalade ut dessa pengar så att alla som låg mer än 60% under medianinkomsten kom upp till 60%-nivån, så skulle barnfattigdomen försvinna.

Jag brukar inte uttrycka mig religiöst, men idag:

Å. Herre. Gud.

Vi kan ju sysselsätta en eller två hjärnceller (kanske till och med tre) med att analysera vad som skulle hända om alla som inte nådde upp till 60% av medianinkomsten fick pengar upp till detta tämligen godtyckliga belopp:

Människor skulle inte arbeta för mindre lön än så, vilket skulle leda till ökad arbetslöshet och konkurser, alternativt att lönerna pressades upp. Enkelt förklarat, får man t.ex. 12 000 kronor för att vara hemma och göra vad man vill så jobbar man inte för mindre än 13 000 kronor, troligen inte för mindre än 14-15 eftersom arbete innebär omkostnader för transport, kläder och annat. Går man inte plus på att jobba jämfört med att inte jobba så vill man normalt inte jobba. Så enkelt är det. Därför, höjer man beloppet som människor får för att inte jobba så pressar det upp lönerna. Högre löner leder till att företagen måste ta mer betalt för sina produkter. Plötsligt kostar en Big Mac 100 spänn. Tjenare, inflationen!

Med andra ord, att försöka lösa fattigdomsproblemet genom att helt enkelt slänga mer och mer bidrag på alla som ligger under en viss inkomst leder oundvikligen till ökad arbetslöshet och inflation. Typiskt DÅLIGA saker.

Men, att komma på sånt här kräver ju såklart att man tänker mer än ett steg framåt.

Sorry, "barnfattigbloggen", men att försöka lösa problemet med fattigdom genom att öka arbetslösheten och skynda på inflationen känns inte särskilt konstruktivt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

anybody sa...

Det här förslaget verkar ha samma upphovsman som det som föreslog att Sveriges befolkning skulle konfiskera "de rikas" besparingar och dela på dem.

Vilka som var rika framgick inte och inte heller vad som skulle hända när pengarna var spenderade??

Ibland är det underhållande att läsa om hur en del ser på våra ekonomiska förutsättningar .. och inte ser vad som händer i övriga världen.

Elin sa...

Verkar som om definitionen på fattig i Sverige är typ "har inte råd att åka på semester".

Visst det finns många familjer som har det väldigt knapert och det är verkligen inte någon höjdare att försöka leva på socialbidrag, ändå är det "har inte råd med något extra" som hela tiden spelas upp när fattigdom i Sverige ska beskrivas. Lite underligt.

Anna Högberg sa...

Ja, visst är det märkligt att diskussionerna hela tiden leda bort från verklig fattigdom, dvs hemlöshet, missbruk i hemmet, svårt att få ihop till mat osv, och istället handlar om våndan man känner när man inte kan köpa lika fina kläder eller prylar eller semestrar som grannen...

Fattigdom och barnfattigdom är viktiga ämnen att diskutera, därför är det så synd att en blogg dedikerad till ämnet spårar ur till att handla om brist på lyxkonsumtion istället för brist på nödvändigheter.

Stella och Molly

Stella och Molly