lördag 1 januari 2011

Lokala "problem" med bussturer...

Några ur vårdpersonalen i Lindö i Norrköping klagar på att det inte går några bussturer till området på helger, vilket gör att de som inte har körkort har svårt att ta sig till jobbet. Lindö ligger ca 3,5 kilometer från Djäkneparksskolan, vilket är den närmaste trafikerade hållplatsen på helger.

Jag känner mest en djup suck komma smygande. Det finns så många alternativ till buss!

Samåkning - borde fungera rätt så bra, det är säkerligen fler som bor inne i stan och det borde gå att ordna ett samåkningsschema på hemmet. Svensk samåkningstjänst är för övrigt en bra tjänst! (Där hittade jag min samåkningsnisse, en kille som visade sig bo två kvarter bort, jobbade i huset bredvid mitt och hade samma arbetstider.)
Cykla - fungerar alldeles utmärkt större delen av året.
- från Djäkneparksskolan är det bara 3,5 km till vårdhemmet ifråga. Det tar knappt 40 minuter att traska, 30 om man är hurtig. Kanske inget man vill göra varje dag, men det är knappast något problem att gå någon gång i månaden eller två (tvärt om så låter det som nyttig vardagsmotion!)
Taxi - Om nu inget av ovanstående fungerar och man absolut inte kan få lift av familjemedlemmar, så går det ju i undantagsfall att ta en taxi.
Ta körkort - det är en bra idé om man jobbar konstiga tider utanför stan.

Jag vill också notera att i kommunen så får elever på högstadiet och uppåt bara busskort om de bor minst 5 kilometer från skolan. Bor de närmare så förväntas de ta sig till skolan själva, vanligtvis genom att cykla, fem dagar i veckan hela läsåret. Jag har med det som bakgrund svårt att se varför det skulle vara ett oöverkomligt problem för de i vårdpersonalen som saknar körkort att gå eller cykla 3,5 kilometer när de har helgskift.

Ursäkta, men det känns inte rimligt att ha en hel busslinje som ska betjäna området tidigt på söndagsmorgonar så att det passar vårdpersonalens schema, bara så att de ska slippa lägga ut en hundring på taxi någon sällsynt gång när inget annat alternativ klaffar. Jag kan inte tänka mig att det finns något underlag för en busslinje ut till ett bostadsområde runt klockan 6-7 på helgerna.

Mitt råd: samåk eller skaffa cykel. Det är inte hela världen att cykla några kilometer någon gång ibland, inte ens på vintern. En billig begagnad cykel kan man till och med ha stående i stan om man kommer med tåg - ett trevligt och bra sätt att ta sig runt i staden man jobbar i!

Östgötatrafiken är inte mitt favorittrafikbolag, men här ger jag dem faktiskt en poäng. Man måste inte köra bussturer ut till varenda avkrok dygnet runt alla dagar i veckan. Alltid finns det någon som inte vill lägga pengar på ett körkort, tycker att det är jobbigt att cykla, inte har tid att gå, inte kan ordna samåkning och tycker att det tar emot att lägga pengar på taxi.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Skjutsgruppen sa...

Tack för dina tankar Anna! Den lokala samåkningen är verkligen någonting som vi behöver komma åt och utveckla. Jag arbetar med Skjutsgruppen och de senaste åren har vi märkt långdistans-samåkningen öka explosionsartat. 2011 hoppas vi samåkningen tas till en lokal nivå! Häng gärna på och diskutera dina tankar hos oss! /Mattias från Skjutsgruppen (www.skjutsgruppen.nu)

Stella och Molly

Stella och Molly