måndag 13 december 2010

Vad sker i rättsstaten?

Per Gudmundsson skriver idag i SvD:

I en rättsstat skannar man inte av facebook. Däremot jagar man dem som hotar rättstaten. I den jakten grips tyvärr även oskyldiga. Men det som utmärker rättsstaten, är att de oskyldiga sedan släpps.


Låt mig fundera igenom det här inlägget... han menar alltså att det i en rättsstat är helt okej att gripa oskyldiga människor... hålla dem (hur länge?) i förvar... medan man utreder... vänder ut och in på deras privatliv... analyserar deras kontakter... hindrar dem från att arbeta... förstör deras rykten... men allt detta är chill, bara man släpper dem efteråt?

Det är ju just detta som skiljer en rättsstat från en polisstat!!!

I en rättsstat så har individen ett rättsligt skydd gentemot staten och en grundförutsättning för en rättsstat är att man är oskyldig tills man har bevisats vara skyldig.

En polisstat däremot, kan beskrivas som en stat där en maktfullkomlig poliskår upprätthåller ordningen med hjälp av godtyckligt övervakande, censur, frihetsberövande, angiveri osv, utan att medborgarna har tillbörligt skydd från en rättsinstans.

Jag tycker -faktiskt- att det som herr Gudmundsson kallar för "rättsstat" låter mer likt en polisstat. Det som utmärker en rättsstat är INTE att den som bedöms vara oskyldig med tiden (hur lång tid är okej?) sedan släpps, utan att man behandlas som oskyldig tills man har bevisats skyldig, att man har ett rättsligt skydd gentemot staten, och att godtyckligt övervakande, censur osv INTE används som maktmedel mot medborgarna för att hålla ordning i samhället.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

R sa...

En muslim spränger bomber och det är vi Svenskar som blir övervakade? Vad tusan är det för logik? http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/musse-sm%C3%A4ller-bomber-och-s%C3%A4po-f%C3%A5r-en.html

Anders sa...

Missförstår du Gudmundson med flit?

Det är oundvikligt, att någon oskyldig ibland av misstag blir misstänkt och grips - hur skulle man bära sig åt, för helt undvika det?

Stella och Molly

Stella och Molly