tisdag 28 december 2010

En alvedon, tack!

Med anledning av att användandet av värktabletter ökar så skriker oppositionen efter åldergräns för att handla receptfria läkemedel. På en ytlig nivå kanske det känns vettigt, men om man funderar lite djupare så undrar man snart vad syftet är och om det inte finns bättre sätt att uppnå det syftet. Till exempel så informeras det mycket om alkohol och rökning i skolorna, men informeras det om värktabletter och deras biverkningar? Följer skolsköterskor upp återkommande fall av huvudvärk ordentligt?

Det riktiga problemet är väl ändå att unga mår dåligt, och inte att de tar piller. Problemen försvinner inte för att man gör det svårare att få tag i piller - mår man dåligt på det viset så tar det sig uttryck på ett annat vis. På min tid (90-talet) hade vi t.ex. ett gäng tjejer på skolan som skar sig med rakblad. Vi hade också folk på skolan som använde alvedon ihop med sprit för att det skulle "slå bättre", så det där med att missbruka alvedon är knappast ett nytt fenomen.

När det gäller 18-årsgränsen så kan jag känna att... mjeh. Särskilt effektivt skulle det nog inte vara. Den som vill kan säkerligen få tag i det ändå, då många behöver värktabletter innan de fyller 18, och samtidigt så komplicerar man folks vardagsliv när man som förälder tvingas "köpa ut" värktabletter till sin 17-åring.

Vissa verkar vara helt och hållet emot receptfritt och självmedicinering. Man dumförklarar människan och visar på fall av missbruk. Titta, säger man. De här flickorna missbrukar alvedon! Då måste vi göra det svårare för alla att få tag i tabletterna. Människan är uppenbarligen dum. Det här problemet kan vi inte lösa genom information, utan bara med restriktioner.

Öhm.

Jag är ärligt talat rätt så trött på att systemen utformas på ett sätt som dumförklarar människan och tar ifrån henne val, ansvar och konsekvenser. Ska vi verkligen behöva en lapp från en läkare som säger att vi får äta ipren mot huvudvärk? Ska man verkligen behöva fylla 18 för att själv kunna köpa värktabletter mot mensvärk, när man normalt får mens runt 13-14 års ålder?

Att vissa missbrukar tabletterna är olyckligt, men det är ett problem som jag är övertygad om att man bäst löser med hjälp av information och genom att angripa orsakerna bakom istället för att försöka hindra folk från att behandla symptomen. Att göra det svårare att köpa tabletter är dessutom ett oerhört trubbigt verktyg när det gäller enkla vardagsprodukter som de allra flesta behöver då och då och alla har i handväskan.

Sedan kan man också ifrågasätta sensationsvärdet i att fler flickor än pojkar i åldern 14-16 år äter värktabletter. Mig veteligen är det en bra mycket större andel av flickorna i den åldern som lider av mensvärk än pojkarna och därför kan det vara ganska så naturligt att flickorna äter mer värktabletter.

Man ska också tänka på att ökad konsumtion inte automatiskt innebär onödig konsumtion. Det kan också innebära att vi inte konsumerade tillräckligt tidigare. Jag har haft huvudvärk tidigare utan att ta värktabletter - helt enkelt för att jag inte hade några hemma vid tillfället och apoteket var stängt eller otillgängligt. Nu finns de på macken på hörnet som är öppen dygnet runt, så jag slipper det problemet. Att jag konsumerar något fler värktabletter nu är därför bra - det innebär att jag lider mindre.

Man kan ju aldrig gardera sig mot att en karta tabletter kommer bort, att sambon tar de sista tabletterna och glömmer skriva upp ipren på veckans shoppinglista eller att man använder såpass sällan att ett paket hinner gå ut. Förr eller senare inträffar det oundvikligen att man står utan värktabletter när man verkligen behöver dem. Förr, om det inträffade på en söndag, då var man rökt. Om det inträffade på andra dagar så tog det över en timme att ta sig fram och tillbaka till ett apotek. Nu finns lösningen nere på hörnet dygnet runt.

Det är en redig förbättring av livskvaliteten. Att det sedan missbrukas, det får man hantera på ett annat sätt än att göra det svårare att få tag i tabletterna. Att göra det svårare att få tag i tabletterna är, ironiskt nog, en åtgärd som attackerar symptomen istället för sjukdomen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vikket jävla skitinlägg. Blev besviken då jag ny läste det om lego som var alldeles glasklart och tydligt.

Du resonerar så konstigt att jag inte ens orkar försöka

Att läkemedelsanvändningen ökar beror inte på din dåliga planeringsförmåga. Trams! Det tror du inte ens själv på.

Anonym sa...

/royal

Stella och Molly

Stella och Molly