onsdag 10 november 2010

Förbjuden kultur och förbjudna tankar

Det är inte svårt att reagera över likheterna mellan förbudet mot viss kultur i nazityskland som inte fick visas för att den misshagade etablissemanget och dagens lagstiftning mot barnporr som även inkluderar tecknade verk.

I båda fallen handlade det i grund och botten om att viss konst förbjöds för att tankarna som konsten ansågs vara avsedd att frammana inte var accepterade av etablissemanget. Tankekontroll. Censur. Dikterad moral genom begränsning (eller till och med kriminalisering) av konsten.

Några serieskapare skriver på Aftonbladet att detta är dåligt, och de kommer (helt korrekt) fram till att detta skapar en ohållbar situation för konstnärer eftersom man inte kan avgöra var gränsen går - det är oerhört subjektivt. Men istället för att ropa efter en lagändring som ordnar detta så ropar idioterna... sorry, konstnärerna, på en granskningsnämnd som ska ta ställning till konstnärliga verk innan de släpps. Med andra ord en censureringsnämnd för serier och tecknat, som skulle avgöra vad som var godkänd kultur och inte.

Hade jag varit Knatten så hade ni fått se mitt huvud explodera nu.

Det finns så många problem med hela situationen att det är helt sanslöst. Vi kan börja med det mest uppenbara: oavsett hur äckliga vissa tycker att bilderna är så har inget brott begåtts mot någon, såvida inte konstnären målade av verkliga modeller. Ingen skadades när bilderna skapades. Möjligen kan vissa bli äcklade när de ser på bilderna (men i så fall vet jag ett antal skräckfilmsskapare som vi skulle kunna ställa inför rätta på samma grunder) och möjligen kan vissa få farliga tankar i huvudet (men i så fall skulle vi behöva censurera bort det mesta från kulturen - till och med Bibeln innehåller ju slakt, incest, tortyr och allt möjligt), men inget av detta är brottsligt.

Brott begår man med handling, inte med tanke.

Det är en vansinnigt farlig bana som vi är inne på med den svenska barnporrlagstiftningen. Den skapar en situation där brottet inte är vad man faktiskt gör, utan vad man tänker. Och i den världen som skapas nu så är det naturligtvis djupt ologiskt att det är kriminellt att tänka på barn i sexuella situationer, men så lagligt att tänka på mord att det nästan dagligen förekommer reklamfilmer i våra TV-apparater för våldsamma filmer som involverar diverse ohyggligheter.

Lagstiftning mot barnporr ska vara utformad för att skydda barn från övergrepp, inte för att skydda människor mot orena tankar.

(Ps, hej polisen! Ja, detta inlägg är taggat med "barnporr", så ni har säkert hittat hit!)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Joshua_Tree sa...

Läste du verkligen färdigt serietecknarnas artikel? Den avslutas såhär:

"Om någon nu skulle misstänka att vi för fram förslag som inte är på allvar, så har denna helt rätt. Förslagen är absurda, men lika absurd är lagen om barnpornografibrott.
Den verkliga lösningen på vårt problem vore att lagen omformas så att serieskapare får samma yttrandefrihet som poeter eller deckarförfattare. Att det för tecknade serier kan råda samma konstnärliga frihet som för andra konstarter."

Stella och Molly

Stella och Molly