lördag 16 oktober 2010

Bygg skyskrapor för fan.

Jag uppmärksammades på den här artikeln i DN om paret som ser sina gigantiska vindsvåningar som "ett sätt att leva". Reaktionerna på nätet har varit många, och grejen är att så många är förbannade över att det är svårt att hitta bostad i centrala Stockholm.

Något som länge har stört mig är den svenska oviljan att bygga skyskrapor. Vi har typ EN riktig skyskrapa i Sverige. EN. Och den står på danska gränsen och byggdes delvis i syfte att locka över dansken till Malmö. Personligen tycker jag att det är en förbaskat häftig byggnad. Får alltid en lite dystopisk känsla i Malmö, som om Turning Torso var den sista kvarlevan från en mer sofistikerad tidsålder, snarare än den första riktiga skyskrapan.

Men tillbaka till Stockholm. Man är så orolig över stadsbilden och över att allt ska se fint ut och det ena med det andra. Men gissa vad? Det enda sättet att skapa ett signifikant antal nya lägenheter i centrala Stockholm, där folk tydligen vill bo av någon outgrundlig anledning, det är att bygga på höjden.

Bygg ett par skyskrapor och tryck dem fulla med små enkla ettor på 20 kvadrat. Det borde lösa en väldigt stor del av bostadsbristen!

Det är slut på mark. Fatta. Dags att bygga sig upp i himlen nu. Fler bostäder är viktigare än fin utsikt från precis varenda vinkel. Ser man på de riktigt stora städerna i världen så är det just skyskrapor man får ta till för att möta suget efter bostäder.

Ser man på saken från andra sidan så vill jag säga till alla dessa människor som inte får lägenhet i centrala Stockholm... flytta utanför stan då! Eller (gud förbjude) till en annan stad! Det är inte svårare än att våga ta steget. Man kanske måste börja med att pendla in till stan ett par år i början... eller så kanske man får jobba några år i någon annan stad för att tjäna ihop till sitt jävla centrumboende.


Jag kan till exempel passa på att tipsa om det här vackra boendet... just det, vi snackar 320 kvadrat... dubbelt så stort som den där vindslägenheten... en tiorummare med gigantiskt allrum som en gång i tiden varit en biosalong. För 400 000 kr. Ni läste rätt. Det saknas inte två nollor. Fyra - hundra - tusen.

Nackdelen? Ligger i Finspång... ca 2,5 timme från centrala Stockholm. 25 minuter utanför Norrköping. Visst, alla vill inte bo i Finspång och det är därför som man i princip skänker bort hus där, men kanske möjligen får någon sig en tankeställare om vad som egentligen är så fantastiskt med att bo i en trång minietta i Stockholm för 2 miljoner. Kanske borde ni söka jobb på en mindre ort om boendet är viktigt för er?

Det finns faktiskt (tro det eller ej) en hel värld utanför Stockholm.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

msn00b sa...

Men vaffan, nu blev ju jag sugen på att jobba i finnspång.
Det roliga är att de allra flesta flyttar till Stockholm för karriärmöjligheternas skull (läs:lönen) men sedan blir boendet så dyrt att man inte går med vinst iaf. Jag har inget emot att bo i stockholm men jag fattar inte grejen med att bo i stan. Sedan kan ju jag personligen känna att det kanske är bättre att vi utvecklar pendlingsmöjligheterna ännu mer snarare än att bygga skyskrapor med hänsyn till den punktbelastning det blir på miljön annars (som är en mycket stor anledning till att vi inte bygger på höjden i Sverige). En utbyggnation av infrastukturen löser problemen!

Anna Högberg sa...

Tycker också att det är sorgligt att så många stirrar sig blinda på Sthlm för att "lönerna är bättre".... bullshit!!! Ja, lönerna är bättre, men boendet kostar desto mer och man får aplånga tider på att ta sig till jobbet.

Finspång är lite tjommigt... ;-) Som en norrländsk bruksort fast i söder... man kan tala om "företaget" och folk vet vad man menar, för "företaget" har anställt halva befolkningen och äger halva byn inklusive det lokala slottet och hotellet. Men vafan liksom, man får en sjysst villa för under 500k, såg radhus häromdagen (6 rok) för 225k startpris. Och det ligger 15-20 minuter från stort köpcentrum i Norrköping... det är ju ingenting alls.

Stella och Molly

Stella och Molly