måndag 20 september 2010

Vem vill ha ministerstyre?

Angående fallet med Annica Holmquist, är det någon som tror att försäkringskassan hade fattat ett annat beslut om vi hade haft en socialdemokratisk regering idag?

Om svaret är ja... vill ni alltså ha ministerstyre? Ministerstyre är en term som innebär att regeringens ministrar har rätt att detaljstyra hela statsförvaltningen; till exempel kan de gå in i och påverka beslutet i ett enskilt fall.

USA har ministerstyre. Den som kan få en minister på sin sida kan ofta få en gräddfil förbi myndighetshanteringarna. Här i Sverige så anses det inte vara särskilt rättssäkert att styra landet på det viset - vi har istället valt att regeringen och riksdagen fattar gemensamma och mer allmänna beslut och att enskilda fall ska hanteras av handläggare.

Ministerstyre hade kunnat ändra beslutet i Annicas fall mer eller mindre på stört. Hade vi haft ministerstyre så hade Mona Sahlin kunnat svepa in idag och ändra utgången, men är det verkligen vad vi vill ha? Ett system där den som syns och hörs i media får extra hjälp, där man som folkvald politiker förväntas hantera enskilda fall och där den som är kompis med en politiker får en gräddfil?

Nej, nej och åter nej.

Snarare handlar det om att regeringen måste se över regelverket och se över hur reglerna är skrivna för att undvika att reglerna feltolkas av försäkringskassans personal. Tanken med de nya sjukreglerna är ju inte att människor som uppenbarligen är för sjuka för att jobba ska tryckas ut ur försäkringen.

Det jag vill säga med det här inlägget är att ärenden av den här typen ska hanteras av handläggare och inte av politiker. Det är bra att det uppmärksammas i media, eftersom politikerna då får press på sig att fixa till saker som eventuellt inte fungerar i systemet, men man ska inte lura i sig själv eller någon annan att enskilda politiker (inte ens statsministern) kan gå in och besluta över enskilda fall.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt, Anna.

Hade vi fått in S igår så hade de behövt skriva om reglerna för att kunna ge Annica hjälp utan att det blev ministerstyre. Då pratar vi om att hon kanske hade kunnat få hjälp framåt januari, och då är ändå utförsäkringstiden över och hon skulle vara återförsäkrad.

Just Annica skulle alltså inte ha hjälps ett dugg av ett regeringsskifte, det ska man inte påstå!

Lotten sa...

You go, girl! Bra skrivet, jag håller med till fullo.

Anonym sa...

???.

Nä Helena...
Nu är du ute o cyklar igen.

Eller vill åtminstone utpeka andra än dom du gillar som idioter.(helst sossar då).

Jag är som jag sagt tidigare inte sosse, inte heller V eller ens M...Inte heller C eller FP osv...*ler*..

Men jag tror ändå att utfallet i Annicas fall åtminstone till slut kommit till ett annat utslag om det vart dom "rödgröna" som suttit vid makten.
Inte pga av ministerstyre utan just pga att man/dom ändrat lagarna, vilket INTE är ministerstyre.
Jag vet inte varför du får för dig att just dom du inte gillar skulle ha en förkärlek till att utföra ministerstyre.

INGEN, varken M eller S är ärligt så dumma att dom ens skulle försöka att utföra minsiterstyre på nåt sätt, så varför försöker du hypotetiskt anklaga "andra" för att vilja utföra ministerstyre?

Jag håller med om, eller tom ANSER!, att det var faktiskt sossarna som började med att införa, (dom flesta), av idiotierna inom sjukkassan o annat men det hindrar inte att dom kunnat ändra sig vilket dom tydligen eller åtminstone KANSKE av vad det verkar, har gjort.
Reinfeldt dock däremot avböjde tom häromdan att ens kommentera saken i en intervju o verkar stenkall till att ens fundera på att människor kan ha det jävligt oavsett vad man till hör för parti...
O jag tror att det är nog det du med behöver fundera på Helena.
Alla är faktiskt inte idioter oavsett parti.
Alla är inte fullt friska hela livet oavsett parti.
All kan råka ut för livsomvälmande saker oavsett parti.

Det hela handlar bara om:
Ska vi skita i dem eller...nåt annat..oavsett parti.

Ha det
Jan

Taura-Tierno sa...

Var det inte ministerstyre under piratebay-härvan när S styrde?

Fast nej, det här fallet hade ju inte gått att lösa utan ministerstyre. Men de som tycker att det hade blivit bättre med ett röd(grönt) styre menar väl antagligen att det aldrig hade uppstått, eller att liknande fall kunnat förhindras vid senare tillfällen. Tror inte att speciellt många skulle uppskatta ministerstyre, oavsett (utom möjligen de som påverkas positivt i just det fallet).

Anonym sa...

Pinsamt inlägg. Alliansen sitter alltså inte bara i regeringsställning med all makt, utan de kan lugnt luta sig tillbaka och skylla alla sina egna fadäser på sossarna. Kontentan av ditt inlägg blir detta. Inte visste jag att det var så skilda priviligier för olika regeringar i fråga om ansvar.
Faktum kvarstår, det är alliansen som ändrat reglerna. då är det väl rimligt att dessa tar ansvar för de konsekvenser som det förändrade regelverket innebär?

msn00b sa...

Ja, folk hamnar i kläm och det är ju tragiskt men det gör man oavsett system sålänge reglerna är utformade för att gynna massan på individens bekostnad. Och det måste jag ju säga är intressant att de röd/gröna kritiserar alliansen för med tanke på att det har varit deras egen paroll i alla år... Den politiska retoriken är, som alltid, högst tvivelaktig.

msn00b sa...

glömde skriva: Bra skrivet! Att det skulle vara ett pinsamt inlägg håller jag inte med om alls.

Anonym sa...

men msn00b,
Alliansen kan inte avsäga sig sitt eget ansvar. DE införde reglerna som fått som konsekvens att folk utförsäkras oavsett sjukdom, efter ett visst antal sjukdagar. DE införde en förändring av tolkningen av arbetsförmågebegreppet, och ändring i rättspraxis och övergav den tidigare humana praxisen att arbetsförmågan skall prövas emot ett rellt arbete, inte emot en fiktiv arbetsmarknad. Antingen är du dum eller bara obildad. Se dig om, googla på nätet, de "enskilda historier" visar på att det inte handlar om folk som hamnar snett. Det tyder på en cynisk inställning att uttrycka sig så som du gör. Snacka om att blåröstare har behov av att idealisera sina ledare, det är rentutav sjukligt. Men Alliansen har ansvaret, de är inte i opposition längre. Det går inte att regera och skylla på sossarnas styre.
Jo, Anna framstår ju som rent korkad, och ja det är pinsamt för en politiker att vara så grund i tanken. Men moderaterna som leder Alliansen är ju ett historielöst högerparti.

Stella och Molly

Stella och Molly