torsdag 2 september 2010

Ojoj Expressen...

I Expressen kan man idag läsa att Anders Sirén tycker att Piratpartiet sviker sina vallöften genom att erbjuda serverkapacitet till Wikileaks. Resonemanget går ungefär såhär (om jag förstår denne man rätt):

Piratpartiet värnar om skyddat privatliv och integritet. Därmed sviker man sina värderingar när man ger serverutrymme åt en sajt som har hamnat i blåsväder på grund av källorna till publikationen ibland är läckor, vilket kan ses som ett intrång och alltså borde vara dåligt ur en privatlivs/integritetssynpunkt.

Mmm.

Det är ungefär lika intelligent som att kritisera Telia för att erbjuda bandbredd till Expressen, trots att Expressens källor ibland är av tvivelaktig karaktär.

Kära journalist, det borde inte behöva förklaras för dig att det finns två koncept som heter KÄLLSKYDD och PUBLIKATIONS- OCH YTTRANDEFRIHET. Mmm, just det, två koncept som du borde känna till, herr Sirén.

Var Wikileaks får tag i sitt material är mellan Wikileaks och läckan, precis som det är en uppgörelse mellan Expressen och källan när det skrivs en historia där. Skulle det vara information som är olaglig att avslöja, ja, då blir det en fråga som får avhandlas mellan läckan och dennes arbetsgivare med hjälp av rättsväsendet i respektive land.

Som mellanhand är det inte vår uppgift att sålla i Wikileaks material och sätta oss till doms över vad som är okej att publicera och vad som inte är okej. Vi förmedlar information - vi är en budbärare i det här fallet.

Man kan ju också observera att flera tidningar (bland annat Expressen) ofta lyfter historier från Wikileaks och utnyttjar deras källor och avslöjanden för att sälja tidningar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Det kallas guilt by association och är ett känt smutskastningsgrepp/feltänk av samma typ som Terroristerna som flög in iWTC var muslimer följaktligen är alla muslimer terrorister.

Hursomhelst så håller jag med Rick om detta - efter ett sådant påhopp måste pp få en replikmöjlighet och med tanke på hur förvirrad orginalartikeln är så kommer vår replik vara bättre även om 100 chimpanser skrev den. (har vi några chimpanser som medlemmar förresten?)

Mvh
Fredrik Larsson

ANNM sa...

Expressen är en borgerlig tidning som ofta använder skitkastning för att få alla utom moderaterna att se dåliga ut. Speciellt den här valrörelsen har de varit pinsamt uppenbara. Räkna inte med att få in en replik där.

Stella och Molly

Stella och Molly