tisdag 7 september 2010

När man inte förstår begreppen

Att upphovsrätten är en förutsättning för yttrandefrihet borde vara självklart för en akademiker, utan det sambandet kan Kullenbergs forskning publiceras av någon annan i eget namn eller spridas i förvräng form.


Så skriver Netopias Per Strömbäck idag. Detta uttalande är väldigt märkligt av följande anledningar:

påståendet om att upphovsrätten är en förutsättning för yttrandefrihet

Detta är naturligtvis fullständigt nonsens. Utan någon upphovsrätt alls skulle du fortfarande kunna säga precis vad du vill... men det skulle inte finnas samma möjligheter att tjäna pengar på dina yttranden eller bli garanterad erkännande för dem. Att sätta likhetsstreck mellan yttrandefrihet och kommersiella förutsättningar för att sälja konstnärliga produkter är så fel det bara kan bli. Upphovsrätten är INTE en förutsättning för yttrandefrihet.

antydan om att någon vill ta bort upphovsrätten

Piratpartiet vill inte ta bort upphovsrätten - vi vill modernisera den så att den bättre passar in i sin samtid. Till exempel så vill vi att den ideella upphovsrätten finns kvar - dvs skaparens rätt att bli identifierad och erkänd som just skaparen av sitt verk. Därmed skulle inte den här Kullenbergs forskning lagligen kunna publiceras i någon annans namn.

Vi kan också undersöka Strömbergs slutreplik:

Men frågan om rättssäkerhet på internet är inte begränsad till kultur och innehåll. Flera av den senaste tidens stora debatter om kränkningar, falska läkemedel, trafficking, anonymitet, pengatvätt, droger och annat har i grunden samma orsak: frånvaron av fungerande rättssamhälle i den digitala världen. Internet förtjänar en bättre ordning och operatörerna har en nyckelroll.


Det Strömberg säger är, i ett nötskal, att vi borde avskaffa begreppet "mere conduit" och att människor inte borde få använda Internet för privat kommunikation. Alls. Han vill göra innehavarna av infrastrukturen ansvariga för den trafik som passerar genom deras ledningar.

Det, om något, är rättslöshet, herr Strömbäck. Jag vill att lag och rätt ska finnas även på Internet, men vi måste ha samma lagar på och utanför Internet: så länge Posten (f.ö. den största mellanhanden i narkotikahandeln i landet) inte bär ansvaret för vad som finns i deras paket så ska inte heller Telia bära ansvar för vad vi säger till varandra i telefonen, och ComHem ska inte bära ansvar för vad vi skickar till varandra över nätet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Toni 'CLUEZ' Cherfan sa...

Operatörerna väntar med spänning på vilka lagar som ska påverka dom. I det ögonblicket de görs ansvariga för deras trafik kommer de fortsätta verksamheten men inse att i längden i princip måste lägga ner vad de håller på med.

I princip alla som på något sätt jobbar med att leverera trafik på internet skriker "SNÄLLA, GÖR NÅGOT!", så även jag.

Hade jag haft rösträtt hade jag vetat vad jag skulle röstat, fan vet vad som händer om vi inte vänder den här utvecklingen

Anonym sa...

Bugar o bockar för att det finns människor som försöker hejda bananrepubliken sveriges försök att bli ett nytt DDR.

/Penrik Hontén

HugeHedon sa...

Hmm, försvann min långa kommentar i cyberspace? (Eller i ett spamfilter?) Fasen. Nåja, sånt händer.

Stella och Molly

Stella och Molly