fredag 10 september 2010

Korkade citat och frågor

Sahlin säger: "– Kraven på friskolorna ska handla om kvalitén. Lärare och lärartäthet. Man ska inte kunna plocka ut vinst."


Ja det var väl en smart och genomtänkt åsikt - problemet är bara att varför skulle man vilja driva en friskola om man inte får plocka ut vinst?

Sahlin undrar vad alliansen ägnat sig åt eftersom "det har plockats ut stora vinster från friskolorna".


Det man kan fråga sig är väl snarare vad sossarna ägnade sig åt under tidigare mandatperioder, om den kommunala skolan som de har byggt upp är så dåligt skött att en privat aktör kan uppnå högre kvalité för mindre pengar?

Ohly: – Vi vill ha världens bästa välfärd utan privata vinster.


Ja, och hur skulle det gå till? Ska alla underleverantörer till vården förstatligas då eller? Det Ohly inte verkar förstå är att det bakom varje offentlig verksamhet finns en uppsjö av företag som säljer både det ena och det andra och gör (ibland enorma) privata vinster. Vad sägs om företag som tillverkar skalpeller, skolbänkar, skolböcker, sjukhuskläder, operationsrobotar, utför städ- och tvättjänster eller utvecklar ny medicinsk teknik? Hur skulle vi kunna ha världens bästa välfärd om dessa företag inte fick gå med vinst? Och hur är det principiellt annorlunda att tjäna pengar på att sälja saker till sjukhus (och därmed tjäna pengar på att människor är sjuka) och på att driva ett sjukhus bra?

Ohly säger: – Bemanningsföretagen är ett problem, visstidsanställningen också. Vi vill också riva upp lex Laval.

Ja men för i... Det är tydligen problematiskt i kommunismens härliga värld att människor har olika anställningsformer. Jag har haft både visstidsanställningar (flera stycken) och anställningar via bemanningsföretag (flera stycken) och det har varit kanon. Just nu är jag tillsvidareanställd av bemanningsföretaget Manpower. Tydligen är det ett problem för Ohly, trots att alla tre parter (jag, kunden och bemanningsföretaget) är nöjda med upplägget.

Sahlin: "– Gapet mellan kvinnor och män har vuxit med tusen kronor. Det beror på skattepolitiken."


Jag skiter blankt i om min sambo har fått lite mer över efter skatten än vad jag har fått pga att han har högre grundlön. Vi har fått det bättre tillsammans och eftersom han är 5 år äldre än vad jag är och jobbar i en annan bransch så är sannolikheten att jag kommer ikapp honom i lön (någonsin) ganska liten. Att ta upp skattesänkningar som ett argument för att gapet mellan kvinnor och män skulle ha växt är verkligen korkat - "problemet" är ju att vi olika grundlön, och det går inte att korrigera med hjälp av skatten såvida man inte höjer den till 100% eller inför en särskild skatt på män.

Och så dagens upplyftande tanke:

Björklund: Föräldrar är man tillsammans inte var och en för sig. det kan inte staten fördela.

Wohoo! Så jävla klockrent. Dagens ros till Björklund!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

Stella och Molly

Stella och Molly