tisdag 24 augusti 2010

Snacka om rättshaveri

När det gäller fallet Assange... ja, vad kan man säga egentligen? På en gång är det mycket som kan sägas, men samtidigt saknar man ord.

Jag tror att vi helt enkelt måste gå tillbaka till följande:

Oskyldig tills man funnits skyldig i en domstol.

Jag tror också att fallet Assange hjälper oss att få upp ögonen för att offentliggörande av den här typen av misstankar (det kan gälla t.ex. våldtäkt eller pedofili) är ett straff i sig. Ingen vill bli uthängd på förstasidan av varenda dagstidning med titeln "VÅLDTÄKTSMAN!"

Det är den moderna motsvarigheten till den medeltida skampålen - skåda, här är våldtäktsmannen! Varsågoda att ropa skällsord och slänga tomater!

Om man nu ska göra någonting sådant mot någon, då ska han/hon vara dömd, inte misstänkt!

Det behövs skarpa restriktioner gällande när, om och hur som man får publicera någons namn i samband med en kriminell anklagelse, och dessa restriktioner måste följas, även av pressen. Press- och yttrandefrihet i all ära, men ibland blir gränsen till ärekränkning överträdd och då måste det få konsekvenser.

Det jag tycker att vi ska minnas av den här affären, det är att Sveriges rättssystem är ett skämt och att tilltron till det sjunker, både inom landet och i andra länder.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Kan vi inte göra ett undantag och stena Maria Kjellstrand. Det är ingen större förlust för åklagarämbetet.
Johan

Stella och Molly

Stella och Molly