lördag 28 augusti 2010

Att tänka på i debatten om studiemedel

Något att tänka på i debatten om studiemedel när det gäller höjda bidrag vs höjt lån:

Studiebidrag kan ses som en annan form av lån, i och med att du sedan får betala tillbaka detta när du börjar arbeta i form av skatt. Om höjda bidrag kräver höjd skatt så åker du likförbaskat på att betala tillbaka detta (med råge) i efterhand. Ja, om du stannar i landet såklart.

Högre bidrag kanske låter bra, men tänk på att det blir som ett lån som du aldrig kan betala tillbaka så länge du stannar i Sverige.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

12 kommentarer:

Felicia sa...

Bra att du tar upp detta! De rödgröna säger som vanligt inte hur det hela ska finansieras. Om det blir genom skatten (vilket är troligt) så blir det ju vi alla gemensamt (inklusive studenterna) som får betala för det höjda bidraget.

Själv tycker jag inte att jag behöver höjt studiemedel. Pluggar i Örebro och bor hemma. Bidraget räcker gott och jag jobbar lite extra ibland när det behövs.

Alla behöver inte högre bidrag - får många så räcker det som det är idag. De som behöver mer är de som bor dyrt och jag tycker att det är bättre att de lånar om de vill bo lite finare.

Tor sa...

Bra observerat som vanligt!

(s)örjan finansierar inte sina förslag ordentligt. Höjt studiebidrag måste vara bland det mest meningslösa man kan göra för studenterna - stannar de i Sverige så blir det plus minus noll i slutändan! Mycket bättre att ha kontroll över sitt eget lån och ta ansvar för sina egna utbildningsval.

Anonym sa...

Fördelningen mellan bidrag och lån är inte så intressant för mig som student!!! Det som är viktigt för mig är att det går att arbeta i Sverige när jag är klar och att får så mycket kvar i plånboken att jag kan betala tillbaka mitt lån en dag. Sedan spelar det inte så stor roll om lånet blir på 275 000 kr eller 325 000 kr - det är en försumbar skillnad jämfört med återbetalningsförmåga, hur arbetsmarknaden ser ut och skattetryck.

Bättre att höja lånet, så kan den som behöver extra pengar till dyrt boende låna extra.

/Student 23 Linköping

Nicklas i Norrköping sa...

Mer intressant än att få några hundringar extra i plånboken att bränna på sprit är:

x, bättre lärare
x, fler intressanta kurser
x, bättre samarbete mellan skola och arbetsliv
x, uppluckade copyrightregler så att det blir lättare (och billigare) att ta del av kurslitteratur
x, en sanering av skolornas flummigare kurser som inte leder någonstans

WysiWyg sa...

Min första tanke är att om du betalar tillbaka via skatten så betalar du mindre om du har mindre inkomst. Nu är det iofs också så med lånet, juh mindre du tjänar, desto mindre betalar du tillbaka. Men det går bara till en viss nivå.

Om du t.ex. blir långtidssjukskriven och får nöja dig med aktivitetsersättning så gör det en enorm skillnad om du "betalar tillbaka" med ett par hundra extra om året i skatt, eller 1500 (har jag för mig var minsta, kan ha fel) per år för lånet.

Med det sagt; nej, det är nog inte den bästa lösningen.

Anna Högberg sa...

Wisywyg, tanken med att utbilda sig är ju också att man ska kunna få ett jobb med något högre lön efteråt... eller ja, det är väl det som är meningen i alla fall och jag hoppas att vi kommer tillbaka åt det hållet en dag.

Höjt studiebidrag blir i längden mest till fördel för de som inte kommer ut på arbetsmarknaden efter sin utbildning, kanske pga sjukdom eller på grund av dumma utbildningsval. Frågan är då om man kanske kan göra någonting annat för dessa grupper?

Att höja bidraget för alla blir ett väldigt trubbigt redskap när studenter är en grupp som har det så oerhört olika.

De som har problem med ekonomin är ofta de som sitter fast med ett boende som har för hög hyra. Då kanske det är en bättre lösning att se över reglerna för bostadsbidrag och/eller möjliggöra byggandet av enklare och billigare studentbostäder.

Anonym sa...

Var står det att finansieringen ska ske med högre skatt? Faktum är att det finns ganska rejält med reformutrymme om man inte genomför Moderaternas utlovade skattesänkningar.

frekar06 sa...

Håller helt med dig i ditt inlägg. Bra skrivet där. /Frekar06

Anna Högberg sa...

Anonym,

"Reformutrymmet" är naturligtvis skattepengar det också.

Att lägga pengar på ökade bidrag åt en grupp är också naturligtvis pengar som inte går att använda till andra grupper, som faktiskt behöver pengarna bättre.

Istället för att pumpa in pengar i bidrag till en grupp som egentligen inte behöver bidrag, så kan man satsa dessa pengar på äldrevård eller grundskola där det desperat behövs resurser, investera dem i arbetsmarknadspolitiska åtgärder som stimulerar arbetsmarknaden och skapar mer resurser, eller sänka skatten så att vanligt folk får mer pengar över.

Pengarna måste naturligtvis komma någonstans ifrån. "reformutrymmet" är inte någon slags magisk hink med pengar som vi får levererad av Gud inför varje valrörelse.

Anonym sa...

Ingen har sagt att reformutrymme är skattepengar, men det är fortfarande inte samma sak som höjd skatt som du antyder.

Anonym sa...

"något annat än skattepengar" ska det stå

Anonym sa...

"något annat än skattepengar" ska det stå

Stella och Molly

Stella och Molly