lördag 3 juli 2010

Vad röker sossarna egentligen?

"– Valet står mellan nya skattesänkningar eller investeringar i till välfärden, säger statsministerkandidaten Mona Sahlin, Socialdemokraternas partiledare." från SvD idag där sossarna lovar ännu mer miljarder till "välfärden".

Jag vill till att börja med dela med mig av följande enkla resonemang till varför det är direkt lögnaktigt att säga att skattesänkningar står i motsats till välfärdssatningar:

Lägre skatter i samklang med olika arbetsmarknadsåtgärder leder till en stimulerad ekonomi och fler jobb. Fler jobb innebär att fler människor betalar skatt, dvs bidrar till de gemensamma finanserna istället för att kosta. Skattesänkningar kan därför leda till MER skattepengar och därmed, i förlängningen, till större investeringar i välfärden.

Dessutom kan man fråga sig om mer pengar verkligen är vad välfärden behöver. Kanske vi kan göra saker smartare istället för att bara göra dem dyrare? Som HAX skriver:
Det är inte klart exakt hur dessa pengar kommer att användas. Bara att vänstern alltid är beredda att sätta sprätt på 12.000.000.000 kronor mer än de borgerliga.
Välfärd för mig är, precis som för Elias Gierz, trygghet. I trygghet ingår inte bara skola och vård, utan också ekonomisk trygghet, möjlighet att spara och frihet att bestämma över mitt eget liv.

Säg att en bilhandlare försöker sälja dig en volvo för 200 000 kr, och en annan bilhandlare säger: "jag vill också sälja dig en volvo av samma modell, men för 300 000 kr!"
"Men den är väl likadan?" frågar du.
"Jo, det kan hända, men det är ju en annan färg, och köper du från mig så ingår det en rattmuff! Den här volvon är mycket bättre!"
"Åh, vad bra, ja, den kostar ju mer, så den måste ju vara bättre. Kör till!"

Det enda de rödgröna säger med det här utspelet är att välfärden ska bli dyrare. Det betyder inte att den blir bättre. Vad får vi för pengarna?

Ps, ursäkta alla fördelningspolitiska inlägg här på bloggen, men finns det något som irriterar mig nästan lika mycket som antipirater så är det sossar som lovar mer pengar åt alla håll och kanter utan att tänka till - det är som om det fanns något egenvärde i höga skatter!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Wilhelm Svenselius sa...

Mycket bra skrivet.

LeoB sa...

Hej Anna Helena,

Vad är det som får dig att tro att just du har tänkt till men inte de du inte håller med?

Vad är det som får dig att tro att ensidigt vinklade tankar är genomtänkta tankar?

LeoB sa...

Prenumerera (vad är det med Blogger idag?)...

Stella och Molly

Stella och Molly