torsdag 8 juli 2010

Om klyftor i samhällhet

De rödgrönas debattartikel idag förtjänar kommentarer.

Vår uppfattning är att politik ska användas för att överbrygga klyftor.

Min uppfattning är att politik ska användas för att föra samhället framåt, och att det är viktigare att alla får det bättre än att alla får det lika bra/dåligt. Jag bryr mig faktiskt inte om att grannen har en större platt-TV och ett finare bilmärke än vad jag har - min TV fungerar och är större än den jag hade för 10 år sedan, och bilen jag har nu är bättre än den förra. Varför detta eländiga tjat om klyftor? Är det inte viktigare att vi går framåt istället?

Vår övertygelse är att ökad jämlikhet gör att samhället fungerar bättre och att fler människor då kommer till sin rätt. Vi vill därför driva en politik som utjämnar skillnader och som skapar möjligheter för alla människor att växa och utvecklas.

Att utjämna skillnader innebär ofta att man hindrar de som ligger före, så att alla samlas på den lägsta möjliga nivån. Det är nämligen betydligt lättare att slå ner de som det går bra för än att lyfta upp de som det går sämre för. Så istället för att ha en trappa i samhället får man en låg platå som det inte går att ta sig ifrån - alla får det lika dåligt.

Varje elev ska ges möjlighet att nå kunskapsmålen.

Det finns bara ett sätt att göra detta, och det är genom att sätta kunskapsmålen så lågt att till och med de dummaste puckon kan klara av målen. Jag anser att man istället borde sätta höga kunskapsmål och acceptera att alla inte når upp till dem - det är faktiskt okej att vara medelmåtta!

Varje patient ska känna trygghet att få den vård hon eller han behöver.

Genom att förbjuda privata försäkringar, minska valfriheten och göra det svårare för privata alternativ? Say no more.

Vi tror inte att människor mår bättre av att jagas utan att välstånd skapas genom trygghet och minskade klyftor mellan människor.

Trygghet skapar man inte genom att höja kostnaderna för grundläggande saker såsom ljus, värme, boende och transport. Tvärt om så gör den rödgröna politiken dessa saker till klassfrågor - under de rödgröna måste man vara rik för att ha råd med bil och man måste ha en god lön för att kunna ha det varmt och ljust hemma. Och så har vi de minskade klyftorna igen... min välfärd ökar inte av att min granne byter ner sig från en BMW till en Mazda!

Den skyhöga arbetslösheten måste bekämpas.
Till exempel genom att ta bort RUT-avdraget, som skapar jobb för ungdomar och kvinnor och avlastar de arbetande kvinnor som annars skulle göra hushållsarbetet? Som alltså höjer levanadsstandarden för alla parter? För att det inte är ett tillräckligt fint jobb att vara städerska eller trädgårdsarbetare i de rödgrönas värld? Det anses vara värt miljarder att rädda mansjobb på Saab, men samtidigt vill man avskaffa reformer som ger kvinnor arbete. Hur visar det på att man verkar för en minskad arbetslöshet? Och dessutom vill man dubbla arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26? Mmm, det minskar säääääkert arbetslösheten bland ungdomar.

Och visst är det ironiskt att vi har fler i arbete nu i en lågkonjunktur efter en djup finanskris än när de rödgröna avgick i en högkonjunktur...

Vi tror inte på dagens utveckling där sjuka ställs mot friska

Här känns det som att man vill öka klyftorna genom att sätta vattentäta skott mellan sjuk och frisk? Jag tror starkt på att det är bra att följa upp en sjuk persons tillstånd så att han/hon får den hjälp som behövs. Målet måste naturligtvis vara att få tillbaka de som varit sjuka i arbete igen. Det är mycket få som blir så sjuka att de aldrig mer i sitt liv kan utföra någon form av arbete med alla hjälpmedel som finns idag. Jag tycker att det är helt fel tänkt att sätta täta skott mellan sjuk och frisk och att dela in människor i de två kategorierna. Det finns sjuk och sedan finns det 1-100% frisk. Många som sossarna stämplade som sjuka och förpassade till utanförskap var i själva verket någonstans mellan 1 och 100% friska.

Såhär skriver signaturen Petter:
Tack Mona och S för 8års förtidspension. Tack Alliansen för deltidsjobb och ett människovärde igen... Måtte inte de rödgröna vinna valet i höst, då åker jag och alla andra "stackare" in i förtidspensionering (förvaring) igen, så Mona kan se ut som en socialistisk hjälte. Rättvisa? Nej, den bluffen hoppas jag inte att ni går på!

Artikeln fortsätter, men det är samma trams om och om igen om "minskade klyftor". För det första är det tveksamt hur den rödgröna politiken minskar klyftorna med tanke på att man ger med ena handen och tar med den andra på ett sätt som tenderar att sätta låginkomsttagare i kläm. För det andra så finns det inget egenvärde i minskade klyftor.

Om alla får det lika dåligt som den som har det sämst så har vi minskat klyftorna. Om vi alla sitter hemlösa på gatan eftersom det är för dyrt att bo i lägenhet så har vi minskat klyftorna. Om arbetslösheten når 100% så har vi minskat klyftorna. Minskade klyftor har alltså inget egenvärde och att uppnå minskade klyftor kan vara direkt skadligt för samhället.

Rödgröna angriper problemen i samhället från fel håll - genom att försöka sänka alla till den lägsta nivån. Istället för att ständigt hacka på grannen som lever lite bättre borde man fokusera på att försöka skapa en bättre värld för alla.

Skit i klyftorna - ta oss framåt istället för att platta till oss med den socialistiska ångvälten!!!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

_K_ sa...

Helt off-topic, sorry.

Självklart är det din blogg och du får skriva precis vad du vill på den, men (detta ständigt återkommande irriterande 'men') just nu får jag faktiskt intrycket av att du tycker det är viktigare att rätt block vinner valet än att ditt eget parti tar sig in.
Det kanske är så du tycker, vad vet jag? (Vilket självklart också står dig fritt att tycka)

Anledningen till att jag påpekar detta är att man själv inte alltid är medveten om vilka signaler man sänder ut.
Nu vet du i alla fall hur jag uppfattar det du har skrivit på senare tid och kan välja att ignorera, eller ta den välmenande kritiken till dig.

mvh

Anna Högberg sa...

Hej,

Visst är jag medveten om detta. Jag anser inte att det vore seriöst att låtsas som att det är ointressant vilket block som vinner i det här läget.

Det är dock taktiskt att jag skriver av mig dessa tankar nu, så att jag får det ur mig och kan fokusera på piratfrågorna närmare valet.

Anonym sa...

_K_ : Varför skulle det vara konstigt att ha åsikter om vilket block man tycker ska vinna? Det är väl självklart att man har det. Piratfrågor kan väl inte vara det enda man bryr sig om.
Det gör det tyvärr omöjligt för mig att rösta pirat. Jag tycker det är viktigare att lägga min röst på det block jag tycker bäst om.

Stella och Molly

Stella och Molly