onsdag 7 juli 2010

Ohly skattar bort Sveriges framtid

Låt oss ta ytterligare en grundkurs i ekonomiskt tänkande...

Den här gången är det kommunist-Ohly som står för idiotierna när han föreslår ökade skatter på aktieägande.

Skatt på aktieägande -> dyrare att äga aktier -> färre köper aktier -> mindre kapital för företagen att röra sig med -> dyrare produktion och dyrare att ha anställda -> ökade priser på varor och tjänster alt minska företagets kostnader genom att säga upp anställda -> ökade priser och/eller ökad arbetslöshet -> sämre ekonomi för landet, ökade kostnader och mindre skatter som kommer in till skattkistan -> sämre välfärd

Därtill kan man också lägga idiotin bakom tänket att beskatta riskfyllda investeringar på det viset. Aktier är inte säkra investeringar - de kan tappa i värde. Den som köper en aktie tar en risk, och möjligheterna till vinst måste stå i proportion till den risk man tar. Annars tar man inte risken, vilket också startar kedjan ovan.

Ohly har också precis kläckt ur sig att "inte en enda skattekrona ska gå till aktieutdelningar”, vilket är så dumt att man undrar hur människan klarar av att ta sig till jobbet på morgonen utan att råka knyta ihop sina skor, trilla i trappan och bryta nacken.

Om inte skattepengar kan gå till aktieutdelningar så innebär det en av tre saker:
1) Staten kan inte längre köpa tjänster och produkter av privata bolag
och/eller
2) Alla bolag måste förstatligas för att få göra affärer med offentlig verksamhet
och/eller
3) Privata bolag tillåts inte att gå med vinst, utan måste investera 100% av sin vinst i verksamheten, vilket effektivt tar bort företagens drivkraft och utplånar all investeringsvilja.

Personligen tror jag att till och med de mest inbitna socialdemokratiska väljare börjar klia sig i huvudet när Ohly talar. En röst på S innebär nämligen att man släpper in kommunister i regeringen för första gången, folk som Ohly som inte har någon som helst verklighetsförankring eller logik i sina ekonomiska resonemang. Är det någon som på allvar tror att Ohly skulle agera ansvarsfullt om han fick nyckeln till Sveriges skattkista? När han rätt ut förespråkar planekonomi?

Vi kanske borde skicka honom på studiebesök i Pyongyang så att han får se hur bra man lever i Nordkorea. Eller vänta... det kanske räcker med en enkel biljett!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Handel med aktier är, precis som handel med valuta, spekulation på ett inbillat framtida värde. Denna handel med löften om värde istället för verkligt värde i form av riktigt arbete och riktiga varor är det som orsakat finanskrisen och bör förbjudas i lag. Ingen ska kunna tjäna pengar på att samla löften på hög. Googla "holländska tulpanlökar" eller se filmen "Money as debt" på Youtube; bilden kommer att klarna.

Anna Högberg sa...

Nåja, en stor del av finanskrisen kom från bostadsmarknaden och av att bankerna gav ut för mycket osäkra lån.

Jag vill inte ha ett samhälle där det är förbjudet för privatpersoner att göra riskfyllda investeringar - däremot finns det skäl att se över under vilka omständigheter bankerna får ge människor lån.

Stella och Molly

Stella och Molly