fredag 30 juli 2010

Kissobajspolitik

Läser om förslaget att införa könsneutrala offentliga toaletter som ett steg mot att förbättra situationen för transpersoner (som inte alltid har det så lätt med att välja toalett).

Från Expressen:
Alexandra Bryngelsson, 24, korades under onsdagen till vinnare i den nystartade tävlingen Miss Transsexual Sweden.
Hon har levt som kvinna i tre år och ser nyttan med att avskaffa kill- och tjejtoaletterna.
- I början av förvandlingen är det inte alltid lätt att veta vilken dörr man ska ta.
Att enligt Pridefestivalens modell förse toaletterna med texten "sitta" eller "stå" vore smidigt, menar hon.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Jag är säker på att toaletter sorterade efter den funktion man avser utföra skulle förenkla vardagen för den enormt lilla del av befolkningen som lider av toalettväljarångest och känner att symbolerna på de offentliga toaletterna ifrågasätter deras identiteter... men låt oss tänka åtminstone en sekund på de praktiska konsekvenserna av att dela upp oss i "sitta" och "stå" istället för dam och herr.

Kvinnor kan inte kissa stående. Det går inte. (Edit: De flesta kvinnor kan inte kissa stående. Det är jävligt svårt) Vi har inte de fysiska attribut som behövs, och jag förutser ingen stor marknad för att sälja ståkissarhjälpmedel för kvinnor. Det innebär alltså att enbart män kommer att välja "stå"-toaletten, medan både män och kvinnor skulle få dela på "sitta"-toaletten. Med andra ord så blir konsekvenserna av förslaget i praktiken att man släpper in männen på damtoaletterna och att köerna blir ännu längre på damtoaletterna medan männen som bara vill in och snabbkissa får extra fördelar. I praktiken så slussar man alltså in männen som vill bajsa på kvinnornas toaletter. Där de också självfallet kommer att passa på att skvättkissa på både det ena och det andra (visst är det fascinerande hur illa män siktar när de befinner sig på offentliga toaletter och vet om att de inte behöver sätta sig ner i eländet).

Dessutom skulle jag vilja påpeka att separata toaletter är någonting som ingår i arbetet med mänskliga arbetsvillkor för arbetare i u-land. När jag jobbade som inköpare så fick jag bland annat syssla med att skicka ut avtal till våra leverantörer där de fick skriva på garantier om att deras arbetare hade tillgång till separata toaletter. Och visst förstår man att det är ett steg framåt med separata toaletter - gemensamma toaletter skapar självfallet en otrygghet, särskilt hos kvinnor. Små offentliga rum som går att låsa är inte en särskilt trygg miljö till att börja med.

Jag tror också att vi behöver göra någonting för att få transpersonerna att bli mer accepterade, men att använda dem som syndabockar för att släppa in männen på damtoaletterna känns som ett stort steg bakåt, både för transpersonerna och för kvinnorna.

Kanske är det helt enkelt så att de får ta och välja en toalett och helt enkelt komma över det. Att underlätta deras val av offentlig toalett är inte värt den otrygghet och det obehag det skapar för övriga. Det flyttar bara problemen till andra (större) grupper i samhället.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jodå, kvinnor kan visst kissa stående utan hjälpmedel.

Stå upp med fötterna axelbrett isär. Böj knäna och vrid bäckenet framåt samtidigt som du böjer dig lite bakåt. I den här positionen ska du inte behöva dra ner byxorna om du har gylf.

Gör ett "V" med pek- och långfinger och dela på inre blygdläpparna och dra lätt framåt, och sikta. Se till att urinera "hårt" i början för att kunna sikta lättare och slippa droppande.

Tar ett tag att lära sig men det är väldigt praktiskt att kunna när man inte har möjlighet att sitta.

Anna Högberg sa...

Haha, det var mer än jag visste. =)

Anonym sa...

Jag blir så arg. Tycker bara det är så töntigt att folk ska klaga o störa sig på sånna saker som att herr o dam toa är uppdelade. Har de inget bättre för sig. Skapa problem av ingenting. Get a life liksom!!!

Steph sa...

Som transperson (eller före detta kanske) så tycker jag nog att Ms Transexuals resonemang var lite väl enkelt.

För det första så är det inte ett enkelt val (val och val - visserligen är det väl inte det) att bejaka sin könsidentitet om den inte stämmer överens med hur omgivningen tenderar att uppfatta den.

Skriken, blickarna och kommentarerna som drabbar de man-till-kvinna transpersoner som inte passar in i andras bild av hur en kvinna ska vara när de bara vill gå på toaletten är inte rolig. Det är nedbrytande.

Så visst - det går att göra sig löjlig och dra på stora växlar om hur det är i utvecklingsländerna - men nu är det Sverige vi pratar om och om det nu är så att det blir längre köer på de toaletter som saknar urinoar så får det väl gå att överse det obehag som innefattar att gå på de toaletter i vars omgivning det finns urinoarer.

Stella och Molly

Stella och Molly