måndag 12 juli 2010

Gratisjobb eller gratisutbildning?

Det är lustigt det där med gratisjobb.

När jag gick i skolan så fanns det obligatorisk praktik som en del av utbildningen. Vi var alltså tvungna att jobba gratis några veckor varje läsår. Jag jobbade bland annat en vecka på McDonalds, en vecka på AR bilservice och en vecka på NÄL (sjukhuset). Med andra ord, istället för att studera så tvingades jag flippa burgare, sandpappra bilar (för hand) och byta sängkläder på urolog-avdelningen. Höjdpunkten var på McDonalds när jag fick torka bordet efter att Arvingarna hade ätit där (de kom förbi i sin turnébuss). Det var aldrig något tal om att få betalt.

Skulle man dock som ungdom gå direkt till arbetsplatsen på egen hand så är det tydligen olagligt att få jobba gratis ett par dagar för att prova på jobbet och få erfarenheter, trots att det knappast är särskilt "gratis" för företaget att erbjuda sådana "provjobb" - det tar ju tid och uppmärksamhet från den ordinarie personalen.

Visst att det finns arbetsgivare som har satt detta i system för att få gratis arbetskraft - men gissa vad, det problemet finns i skolan också med praktiken. När jag var på bilservicen så var det inget annat än slavarbete. Vi satt i två hela arbetsdagar och sandpapprade en kaross för hand. Visst klagade vi i efterhand till skolan, men det ändrar inte på det faktum att det finns och alltid kommer att finnas arbetsgivare som utnyttjar gratisarbetare. Samma sak med praktik man kan få genom arbetsförmedlingen, för den delen.

Så varför inte utnyttja företagen i retur? Får ni jobba gratis någonstans - jobba på och mjölka tillfället på alla erfarenheter som ni kan få tag i. Se det inte som gratisjobb utan som gratisutbildning - prata med personalen, knyt kontakter, be att få prova på så mycket som bara går. Skaffa någon som kan vara en referens.

Jag ser ingen större poäng med att gnälla om detta - det handlar trots allt bara om ett par tre dagar för arbetslösa ungdomar som behöver alla erfarenheter de kan få. Gör det LÄTTARE för den som vill att arbeta gratis istället - det kanske kan sätta lite fart på saker och ting och ge ungdomarna de erfarenheter och referenser de behöver för att få ett stadigt kneg. Är det verkligen rätt väg att gå att hindra ungdomar från att prova på olika jobb om någon är villig att lära dem? Sedan när är det läraren som ska betala för att få en elev?

Så länge det finns vettiga regler för under vilka former och i vilken omfattning man får ta emot gratisjobbare så ser jag bara positiva saker med det. T.ex. kan man tänka sig att en arbetsgivare bara får ta emot gratisjobbare ett visst antal timmar per månad, och att även gratisjobbare måste vara försäkrade och få ett betyg efter att jobbet är klart, om det inte leder till anställning.

Eller så ställer man helt enkelt högre krav på att arbetsgivarna istället för provjobb skapar praktikplatser via arbetsförmedlingen.

Är det gratisjobb vi pratar om här - eller gratisutbildning?
Eller kanske båda delarna?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

Stella och Molly

Stella och Molly