fredag 23 juli 2010

Barnporrspixlarna lider?

Det är lätt att bli mörkrädd så fort någon nämner barnporr och Internet i samma andetag. Inte så mycket för barnens skull, utan för den tankekontroll som vi tycks närma oss. En man har nyligen dömts i Uppsala för innehav av manga (japanskt tecknat) som visar nakna barn i sexuella situationer - så kallad hentai manga.

Vi talar alltså om tecknade bilder som var fullt lagliga för tecknaren att producera och sprida.

Vem är offret?

Det finns inget barn som har råkat illa ut och blir kränkt av bildernas spridning.
Det finns ingen förövare som har behandlat ett barn illa.
Skaparen av bilderna har inte brutit mot några lagar - hentai manga är lagligt i Japan.

Det enda offret jag kan identifiera i det hela är den svenska mannen som har blivit dömd för sina tankar.

Jag har då och då kommit in på hentai-sidor på nätet. Det är svårt att läsa japanska, vara intresserad av manga och vara aktiv på Internet utan att någon gång råka hamna på en hentai-sida. Dessutom finns det många riktigt roliga hentai-sidor som handlar mer om att parodisera och humorisera. Hentai-stilen utnyttjas dessutom ofta av tecknare som vill uttrycka någonting som inte är tillåtet med hjälp av "riktiga" bilder - det vill säga det öppnar upp nya tankedimensioner som man annars får söka sig till det skrivna ordet för att finna.

I sammanhanget kan vi också nämna Tarantino-filmen "Kill bill", som innehåller en sexscen med en mycket ung flicka. För att komma runt censurreglerna så valde man att visa scenen tecknad istället för att spela in den med verkliga skådespelare. För att inte tala om alla filmer som innehåller våldtäktsscener. För mig är det självklart - i våra fantasier, tankar och konstnärliga uttryck finns det också en sexuell dimension som inte är begränsad till villiga 18+.

Att kriminalisera innehav av tecknade bilder i Sverige är för mig både skrämmande och obegripligt. Det är ingenting annat än tankekontroll. Den som tänker på barn i sexuella situationer är tydligen en farlig pedofil.

Det finns inget offer, produktionen är fullt laglig och det är väl ändå bättre att man underhåller sig med tecknade bilder än med "the real thing" om man nu har sådana preferenser? Finns det någon logik bakom att vi inte får ta del av bilder som är lagliga att producera där de produceras?

Nej, Sverige, den här barnporrpaniken måste verkligen hejdas. Pixlarna i datorn tar ingen skada av att man tittar på dem, hentai är ett konstnärligt uttryck och tankekontroll leder till den mörka sidan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Torbjörn sa...

Jag håller fullständigt med dig i sak, hur det kan vara ett brott när offer inte finns är fullständigt obegripligt. Brott ska vara baserade på handling, inte tanke.

Däremot håller inte alls argumentet att något borde vara lagligt i Sverige bara för att det är legalt i ett land på andra sidan jorden. Så vida man inte med samma resonemang tycker att vi ska slopa nationella lagar, typ mot innehav av skjutvapen och tunga droger till exempel.

Anna Högberg sa...

Torbjörn, och i min tur håller jag med dig i sak - någonting ska inte vara lagligt här per automatik för att det är lagligt någon annan stans. I det här fallet så handlar det dock om ett konstnärligt uttryck och inte om något brott annat än i tanken.

Vi måste anpassa oss till att vi lever i en global värld och att information flödar mellan länder. Information eller konst som är laglig att producera på ett ställe kommer att spridas till flera ställen och det blir bisarrt om konst är lagligt att tillverka men inte lagligt att titta på.

Stella och Molly

Stella och Molly