onsdag 7 juli 2010

Att jämföra rätt saker på rätt sätt

Hotell- och restaurangfacket har kommit fram till att ungdomsjobben inom deras ansvarsområde inte har ökat under åren 2006 fram till 2009, trots regeringens sänkning av arbetsgivaravgiften. Tvärt om verkar jobben ha minskat marginellt.

Jag kan ju bara konstatera att en marginell minskning av jobben under en period när vi har haft en världsomfattande finanskris är en fucking jävla monumental seger, särskilt när det gäller känsliga branscher som detaljhandel, hotell och restauranger.

Artikeln säger dock inte ett ord om vad som har hänt i omvärlden och någon konsekvensanalys av hur jobben i motsvarande branscher har ökat/minskat i länder som inte införde någon sänkt arbetsgivaravgift tycks man inte ha gjort.

Rapporten säger med andra ord ingenting annat än att ungdomsjobben inom hotell- och restaurangs ansvarsområde minskade marginellt under finanskrisen. Problemet är naturligtvis att rapporten inte säger ett jota om vad den sänkta arbetsgivaravgiften hade för effekt.

Möjliggjorde den kanske till och med för ungdomarna att behålla sina jobb?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Johan Sjölander sa...

Hej Ravenna. Antingen läser du slarvigt, eller så väljer du att medvetet missförstå för att vilseleda läsarna av denna blogg. De siffror undersökningen ger vid handen handlar ju om ANDELEN av de anställda respektive ANDELEN arbetade timmar som utförs av unga. Det är därför - hint hint - de använder sig av procent och inte talar om enskilda människor.

Detta är iof inte överaskande. Att den generella sänkningen av arbetsgivareavgifter för unga är en meningslös åtgärd har ju seriösa ekonomer påpekat hela tiden.

Men tyvärr möts de hela tiden av politiker som sätter den ega politiska och ideologiska prestigen framför fakta och sakkunskap. Eller, som i det här fallet, väljer att bemöta något helt annat än vad som faktiskt sägs.

Lite trist, tycker jag.

Stella och Molly

Stella och Molly