tisdag 29 juni 2010

Vad en länk egentligen är

Idag dök det upp en debattartikel SvD från Piratpartiet som bland annat tar upp den totala förvirringen som just nu råder kring vilka principer och lagar som ska gälla på Internet. Det finns domslut som baseras på totalt motsatta principer, och som en helhetsbild blir det omöjligt att avgöra hur juridiken egentligen ställer sig till Internet.

När journalistförbundet drog tjänster Retreiver inför rätta för att ha länkat till upphovsrättsskyddat material så slog tingsrätten fast att det inte är olagligt att länka till upphovsrättsskyddat material - en självklar slutsats då Internet inte skulle kunna fungera om det var illegalt att länka. Men som alla säkert känner till så fälldes The Pirate Bay-grundarna för medhjälp till upphovsrättsbrott just på grund av att The Pirate Bay indexerade länkar till bland annat upphovsrättsskyddat material.

I ljuset av detta känns det relevant att klargöra vad en länk egentligen är.

Den enklaste formen av "länk" i vårt samhälle är ett ord. Du går på stan och du (eller din respektive) får syn på någon som har en vansinnigt snygg frisyr. Du frågar var personen klippte sig och får svaret: "Klipperiet på Kungsgatan 5".

Du har just blivit "länkad" till Klipperiet på Kungsgatan 5. Du har fått information om var du kan hitta någonting som du söker efter. Det är en form av länk. Om du följer länken så kommer du att komma fram till platsen och där hitta det du sökte efter - om nu informationslämnaren gav dig en korrekt länk. Annars hamnar du fel.

En annan form av länk hittar vi i telefonkatalogen - det är ett klassiskt och känt exempel på en länk mellan människor - ett sätt att hitta varandra utan att ha den kompletta informationen från början.

Ytterligare andra former av länkar är när t.ex. en tidning skriver någonting om The Pirate Bay. Namnet i sig är nämligen en länk, oavsett om det är länkmarkerat eller inte. Att en länk är klickbar är inte en förutsättning för att det ska vara en länk. En länk är allting som länkar ihop människor med andra människor eller platser. Ett namn är också en länk. Med hjälp av namnet "The Pirate Bay" kan vi nämligen hitta vidare till sajten.

Alla tidningar som trycker sajtens namn "länkar" därmed till The Pirate Bay och underlättar för människor att hitta sajten.

Det är dags att sluta tänka på länkar som bara klickbara ord som markeras av blå text och understrykning, och istället ta till oss att även ord är länkar.

Att kriminalisera länkar är därför synonymt med att kriminalisera språk och kommunikation.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

unohansson sa...

Citat: "Ronald Coase argumenterade 1937 för att orsaken till att företag existerar är att det finns transaktionskostnader, exempelvis kostnaden för att söka reda på rätt produkt. De flesta företag har därför dragit slutsatsen att det mest effektiva är att ha alla funktioner samlade inom den egna organisationen. Don Tapscott och poängterar att de nya informations- och kommunikationsteknikerna, som är centrerade kring internet, har ändrat förutsättningarna – eftersom de kapar transaktions- och samarbetskostnader dramatiskt.
Förr var det bara politisk aktivism som kunde locka stora skaror att samarbeta ideellt mot ett gemensamt mål. Idag kan hela världen hjälpa dig att bygga en bättre musfälla."

Transaktionskostnaderna är av sex olika typer, nämligen följande:
Sökkostnader
De kostnader som uppstår när köpare och säljare skall hitta varandra.
Informationskostnader
Vad det kostar för köparen att informera sig om varan eller tjänsten.
Förhandlingskostnader
Vad det kostar köpare och säljare att komma överens om priset
Beslutskostnader
Vad det kostar köparen att utvärdera säljarens villkor i jämförelse med andra säljares
Leveranskostnader
Vad det kostar att kontrollera att köparen fått rätt vara.
Juridiska kostnader
Kostnader vid en eventuell tvist.

Ronald Coase: "Hade det inte funnits några transaktionskostnader så hade det inte heller funnits några företag".

Cernael sa...

"Att kriminalisera länkar är därför synonymt med att kriminalisera språk och kommunikation."
Någon annan om kommer att tänka på 1984?

Gustav sa...

En liten fundering. Om man skulle dra din liknelse med en person på stan som länkar dig till en frisör ett steg längre:
Du frågar en person på stan efter en (tex) narkotika-handlare. Du blir länkad till en skum typ på plattan som du mycket riktigt kan köpa narkotika av.
Kan då personen du frågade bli dömd för medhjälp till narkotikahandel? (eller vad den juridiska termen skulle vara)
Jag skulle verkligen vilja veta. Någon som är mer juridiskt bildad än mig?

Anna Högberg sa...

Osäker. I vilket fall lär det vara svårt att bevisa.

Men tänk också på att narkotika är kriminellt att inneha såväl som att handla med. Det är inte kriminellt att inneha filmen Harry Potter och Hemligheternas Kammare. Så en mer relevant liknelse till fildelning hade varit om du frågade personen på stan om han kände någon som hade filmen Harry Potter, han skickade dig till Kalle och du och Kalle sedan snackade ihop er angående att låna filmen eller kopiera den.

Vad du och Kalle gör ihop angår inte personen som berättade för dig om Kalle - han svarade bara på frågan "känner du någon som har den här filmen".

Kraxpelax sa...

Denna Sida Upp!

Anna Högberg sa...

Kraxpelax, att man inte kan kommentera på den där dassiga rasist-bloggen visar bara på att skribenten inte är intresserad av vuxen diskussion kring problemet, utan bara av att spy ut sin egen inkompetens.

Stella och Molly

Stella och Molly