måndag 28 juni 2010

Att använda resurser rätt

Vänstersörjan gör ytterligare ett utspel om att de vill höja skatterna och trycka in mer pengar i vård, skola och omsorg utan att fråga sig om det 1) verkligen behövs och 2) om man istället kan använda existerande resurser bättre.

Det börjar hagla med valfläsk nu, och underligt (!) nog så handlar vänsterns valfläsk mest om att man vill höja skatterna och vidta en massa underliga åtgärder för att främja kvinnor och miljön, varav många av åtgärderna är direkt kvinno- och miljöfientliga om man faktiskt tänker till.

Det här mantrat med "vård skola omsorg" uppfattar jag mest bara som sorgligt. Om jag har förstått det rätt så har vi ett antal år med mindre barnkullar på gång, vilket borde innebära att skolan skulle kunna klara sig på mindre (eller samma) resurser som tidigare. Dessutom har antalet byråkratitjänster inom skolan förökat sig som kaniner - en skola som för 20 år sedan hade en rektor har nu kanske fem eller sex rektorer. Bidrar det till undervisningens kvalitet? Är det någon som har granskat skolbyråkratins effektivitet? Kanske finns det saker att effektivisera bort inom skolan som inte påverkar undervisningen.

När det gäller vård och omsorg är det också tveksamt om det som behövs verkligen är MER pengar. Inte ens 100% skattetryck skulle kunna ge oss en fullgod vård om pengarna inte användes rätt. I min värld som logistiker/ekonom finns det bara en enda anledning till att låta kostnaderna öka: att de existerande resurserna redan används optimalt. Gör vården verkligen rätt saker i rätt ordning? Är byråkratin inom vården tillräckligt effektiv? Och är vården och omsorgen tillräckligt koordinerade med varandra?

Löften om att höja skattetrycket för att pumpa in mer pengar i verksamheter utan att först städa upp... ja, det är ungefär lika intelligent som att köpa sig ett andra kylskåp för att det första konstant är fullt. Prova att tömma skåpet, slänga de utgångna varorna, förvara morötterna i svalen istället och stapla det kvarvarande godset på rätt sätt, så behövs inte den extra satsningen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

VEM BETALAR FÖR ASYLINVANDRINGEN I SVERIGE?
HUR MYCKET AV VÅRA SKATTEPENGAR GÅR ÅT TILL DEN?

Anna Högberg sa...

Det är naturligtvis vi som betalar för den med skattepengar. Du och jag.

Personligen tycker jag att det är synd att varken regeringen eller oppositionen tar diskussionen om invandringspolitiken - det hade behövts mer diskussion kring detta och jag är säker på att det finns bättre lösningar än den vi har idag.

Stella och Molly

Stella och Molly