onsdag 23 juni 2010

Alls rätt till heltid?

Sossarnas idioti roar mig ofta. Till exempel det här förslaget om att alla kommunalanställda ska ha rätt till heltid.

Problemet är naturligtvis att det idag finns så många halvtidstjänster (särskilt inom vården), som i sin tur beror på att vi inte är sjuka bara mellan klockan 08 och 17. Arbetsbelastningen är inte jämn över dagen - det behövs t.ex. mer personal på morgonen än under natten.

Deltidare fyller upp schemat och erbjuder extra händer när belastningen är som högst. Det finns ett begränsat behov av heltidare som jobbar sammanhängande 8 timmar. Risken är därför stor att en påtvingad heltid leder till att fler får gå upp i tid, men tvingas till "brutna" scheman, dvs att man jobbar några timmar på morgonen och sedan några timmar igen på kvällen, eller ställer till det med ofrivilligt nattarbete.

Dessutom finns följande problem:
Om vi har två anställda på halvtid och dessa båda ska gå upp på heltid så dubblas lönekostnaderna. Om vi sparkar den ena och låter den andra ta båda halvtidspassen så får personen som jobbar kvar troligtvis ett stressigt och ohållbart schema, samtidigt som den uppsagda personen kostar extra i form av a-kassa eller annat stöd.

Man kan inte tvinga fram heltidsarbeten när det inte finns underlag för det, kära idiotsossar. Vad sägs om att istället börja med lite intelligenta åtgärder, som t.ex.:
1) Öka samarbetet mellan sjukhusen, äldrevården och hemtjänsten så att man lättare kan plocka ihop en heltid med någon form av samordning och helhetssyn.
2) Öka antalet sängplatser på sjukhusen - högre kapacitet är bra för vårdköerna och sysselsätter dessutom mer personal.

Jaja, sossarna anser tydligen att det är bättre att människor tvingas till arbetslöshet än tar en deltidstjänst. Tydligen är det ovärdigt att jobba deltid en tid trots att man kanske vill jobba mer. Bättre då att man får gå hemma och lyfta bidrag.

Välkommen till (S)verige.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Anna Vikström sa...

förstår inte varför piratpartiet inte ser att detta är en självklar rättighet. Det praktiska går att ordna bara viljan finns.

Anonym sa...

För att:

1) Det är ingen rättighet att få jobba just 40 timmar per vecka bara för att man vill.

2) Detta är över huvud taget inte en piratfråga.

Stella och Molly

Stella och Molly