torsdag 4 mars 2010

Avatar aklagas för copyrightintrång

Intressant... mannen bakom tidernas dyraste film anklagas nu för att ha snott historien i filmen Avatar från en kines. Och, helt separat, verkar det som om en ryss gör samma påstående.

Författaren till den nätpublicerade boken "Tales of the Blue Crows" från 1997, Zhou Shaomou, hävdar att ca 80% av historien i Avatar är direkt stulen från hans bok.


Detta tycker jag väcker intressanta tankegångar - hur likt måste någonting egentligen vara för att det ska handla om upphovsrättsbrott? Jag har sett filmatiseringar av böcker som har behållit bra mycket mindre än 80% av ursprungshistorien - till och med de mest trogna filmatiseringarna måste göra anpassningar, så man kan aldrig göra en 100%ig "stöld". Men hur mycket krävs för att det ska räknas som en direkt filmatisering, och därmed utgör intrång i upphovsrätten?

Är det helt godtyckligt?

Hade kanske Peter Jackson kunnat filma Lord of the Rings utan att komma överens med Tolkiens ättlingar om han bara såg till att ta med endast 80% av materialet? Det är tunga böcker, och jag vill nog hävda att han skar bort minst 20%, åtminstone från första filmen där såväl Tom Bombadill som Kummelgastarna och många händelser uppe i Fylke försvann. Dessutom var Frodo 50 bast i boken, i filmen spelades han av en 20-årig Elijah Wood. Det är en minskning med 60%.

Trots detta så är väl alla överens om att Lord of the Rings-filmerna är direkt baserade på böckerna.

Men kanske Cameron kommer undan genom att han har bytt namn? Hans film heter ju inte "Sagan om de blå kråkorna", utan Avatar. Och många andra namn är säkert också annorlunda. Räcker det för att det inte ska vara intrång i upphovsrätten?

För att vara lite kritisk internt så är det också just sådant här som jag ofta kritiserar Piratpartiet för - PP förespråkar ju en sänkning av den ekonomiska skyddstiden för upphovsrättsskyddade verk, och många inom partiet menar att efter 5 år ska det vara fritt fram. Min invändning brukar vara: men böcker tar ofta mer än 5 år att göra resan till film, och detta skulle lämna författarna utan möjlighet till att få ersättning eller ens ha någon åsikt när någon mäktig filmmakare vill våldföra sig på deras historier för att tjäna pengar.

Vilket tycks vara ungefär vad som har hänt i det här fallet.

Och för övrigt anser jag att Avatar är en överskattad film. Coola effekter, men en story som är stulen både från höger och vänster (Dansar med vargar, Battle for Terra...) och från obskyra kinesiska nätromaner... tydligen. Kanske historien har använts så många gånger redan att den egentligen borde tillhöra vårt gemensamma kulturarv?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Avatar = Smurfar på steroider!

Lars sa...

var är länken till boken som ska finnas på nätet?
Aldrig att han kommer få någon ersättning.

Anonym sa...

Storyn är banal men effekterna är coola. /Anders

Ravenna sa...

Lars, jag har inte hittat länken trots letande. Om någon hittar den, berätta gärna!

Nkari sa...

Avatar = Pochahontas (eller hur fan man stavar det där disney skiten.. :P )

Caspian Rehbinder sa...

Ravenna, du skriver att författare ska ha rätt till ekonomisk ersättning om filmare ”våldför sig” på deras verk. Du tar upp en mycket intressant problematik i ditt inlägg, gällande när ett upphovsrättsbrott blir ett upphovsrättsbrott. Jag tycker dock att exemplen du tar upp är klara fall: Avatar är inte, eller bör i alla fall inte vara, ett brott. Den må ha en gammal historia i grunden – men säg någonting som inte har det! Det är det som är hela grunden, hela fundamentet i Piratpartiets tänkande om remixkultur. Man skapar ingenting nytt – man bygger vidare på gammalt. Däremot är The Lord of the Rings uttalat baserad på en bokserie, vilket också är grunden för dess framgångar.

Man måste dock sätta upphovsrätt mot remixkultur även i de fall du tar upp och kritiserar. Om författare inte har någonting att säga till om – vad är egentligen problemet? Självklart förstår jag den personliga problematiken, och jag förstår att man kan vilja ha kontroll över sitt verk. Men om man då måste hindra andra att bygga vidare på det, skapa filmer eller liknande – är det värt det? Ur ett personligt perspektiv för författaren – ja. Ur ett större, samhälleligt perspektiv – nej. Boken kommer finnas kvar oavsett, och dessutom kommer det finnas en film som man kan – om man vill – ta del av.

Jag tycker för övrigt att det är helt orimligt att man kan ärva en upphovsrätt. J.R.R. Tolkiens ättlingar borde inte ha någonting att säga till om ifall Peter Jackson vill filmatisera J.R.R. Tolkiens böcker.

Anna Högberg sa...

CR, Avatar är såpass snodd från så många olika källor att jag inte riktigt kan bry mig om just den filmen. =)

Något som är värt att fundera över är, att om de stora drakarna kan göra såhär idag mot små författare, vad behöver vi i så fall URL till? Vilken nytta gör den för författarna idag?

Caspian Rehbinder sa...

Om de stora drakarna kan göra såhär, vad behöver vi då upphovsrättslagstiftning till? Ja det är en bra fråga, värd att fundera kring. Vad jag menar är att enligt Piratpartiets tankar kring upphovsrätten bör vem som helst, inkluderat de stora drakarna, få remixa ett verk och skapa en egen version. Ett sätt att göra det skulle förstås vara att filmatisera verket.

En motfråga jag måste ställa är: ska remixrätten inskränkas för vissa, eller är den inte alls önskvärd? Ska vi reformera upphovsrätten alls, eller ska den vara kvar på dagens nivå, med krav på tillstånd från upphovsmannen?

kenny_lex sa...

Avatar är ju en slagg blandning av Smurfar plus pocahontas, samt att man tagit titeln från filmen Avatar.
http://www.youtube.com/watch?v=_5le4fjIZVQ

Anonym sa...

Jag tycker det är bra att upphovsmannen ska ge tillstånd om man vill göra en remix(film eller vad det nu må vara) på dennes verk. Att ärva upphovsrätt är precis som vad som helst man ärver efter sina föräldrar. Inget konstigt med det.
Sedan kanske det borde vara någon mer rimlig tidsgräns på upphovsrätten än vad det är idag. Annars tycker jag att den är hur bra som helst. Förstår inte vad alla klagar på.

Stella och Molly

Stella och Molly