lördag 6 februari 2010

Sagan om den stora datamaskinen

En väldigt klok man skrev 1966 en slags betraktande science fiction-bok som heter Sagan om den stora datamaskinen. Den beskriver samhällets utveckling tillsammans med datorerna och förutsåg faktiskt med skrämmande precision en hel del av den utveckling som Internet har följt (och detta från en tid när människor inte ens visste vad en mobiltelefon var för någonting och en dator var stor som ett hus). Boken tar också upp några intressanta förutsägelser om spårning och rättsskipning:
Av stor betydelse var att rättssäkerheten ökades. Då varje persons minitotal av tekniska skäl alltid måste stå i radioförbindelse med närmaste radiostation, var det enkelt att permanent registrera var varje person befann sig vid varje tidpunkt. Bärandet av minitotal blev obligatoriskt för alla och envar, och ett system utarbetades, som slog larm om någon försökte ta av den. Om ett brott hade begåtts blev det därför en rutinsak att finna, vem som hade befunnit sig på brottsplatsen vid den aktuella tiden, och det var i regel möjligt att omedelbart finna brottslingen, som några sekunder senare var dömd enligt de paragrafer som datan fann lämpliga. Härigenom ökades rättsäkerheten. Ett stort antal komplicerade dator med personal fordrades, men det är ju rättssäkerheten värd.

Det måste betecknas som mycket lyckligt att minitotal inte uppfanns under en tid när diktaturer förekom. En ondskefull diktator skulle nämligen ha kunnat utnyttja den till att utöva ett fruktansvärt förtryck. Genom att minitotal infördes under den mest fulländade demokrati som någonsin funnits, eliminerades alla sådana risker.

Det är kloka ord att ett fullständigt övervakningssystem kräver ett perfekt samhälle för att fungera väl. Med minsta lilla fel i systemet, eller hos människorna som styr det, skulle nämligen porten vara öppen för att utöva förtrycket. Eller, det räcker faktiskt bara med att den rädslan finns.

Så, vilken väg vill vi gå? Vill vi arbeta bort vårt motstånd mot systemet och indoktrinera nästa generation till att Lita På Farbror Staten så till den grad att all oro och självcensur försvinner, eller ska vi inse att vårt samhälle inte är tillräckligt perfekt för att lämna över i händerna på övervakningens demoner?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

För första gången läser jag en "politisk" blogg. Jag valde dig för att du har ett vanligt -sonnamn. Men ack så besviken jag blev. Vilken sörja du levererar! Bevare oss väl om du som välbetald riksdagsledamot skall representera dina väljare i riksdagen. Väx upp!

Ravenna sa...

Anonym, kan du vara lite mer konkret i din kritik? Det är svårt att göra några förbättringar om du bara spyr lite galla i allmänhet. ;-P

Anonym sa...

vad jag letade efter, tack

Stella och Molly

Stella och Molly