onsdag 17 februari 2010

"Experterna" förstår inte fildelning

Jag läste idag en artikel i Aftonbladet om livet efter The Pirate Bay-rättegången som jag tänkte kommentera, eftersom den till stora delar var mycket dum:
”– Omedelbart efter domen försvann de flesta svenska Bittorrent-trackers, det vill säga sajter där man hjälper andra att ladda ner material. Ett fåtal finns kvar och vi försöker beta av dem just nu, säger juristen Henrik Pontén vid Svenska Antipiratbyrån.”
Jag har inte observerat någon dramatisk förändring åt något håll, utöver att ett gäng små hobbytrackers försvann. Såvitt jag kan bedöma så fungerar torrent-sajterna precis som de gjorde i mars 2009. Någon har försvunnit, någon har tillkommit, men det fina med torrent-trackers är att jag som användare inte behöver bry mig och att man oftast inte behöver gå runt på olika sajter eftersom moderna bittorrent-program har egen sökfunktion och skiter blankt i trackerns eventuella nationalitet. The Pirate Bay har dessutom börjat med magnets links, som fungerar ypperligt och ersätter trackers, som inte längre behövs. En ökning eller minskning av antalet svenska torrent-trackers har inte ett jota att göra med tillgängligheten på material. Dessutom vill jag påpeka att herr Pontén uppenbarligen inte förstår skillnaden mellan en tracker och en sajt. The Pirate Bay har t.ex. lagt ner sin tracker, men sajten finns kvar.

”– Det blev en kraftig nedgång av illegal nedladdning i april förra året, framförallt av musik och film, men även av tv-program, säger analytikern Jens Häger. ”
Sanning med modifikation, för någonting som analytikern Jens Häger utelämnar är att Internettrafiken sedan länge är tillbaka på nivån som rådde innan april 2009 och nu ökar friskt.
”– Där ser man även effekter av Ipred-lagen men också av Spotify. Eftersom det nu finns bra lagliga alternativ verkar många tycka att det inte är värt risken att använda illegala tjänster, säger Jens Häger och fortsätter: ”

Jens Häger tror att det är tjänsterna som är illegala. Hmm. Intressant. Det är ungefär lika upplyst som att hävda att det är vägen som är illegal för att någon har kört för fort på den.
”Enligt Jens Häger har flera nedladdningstjänster stabiliserats på en lägre nivå än innan Ipred-lagens inträdelse 1 april förra året. ”

Och flera har stabiliserats på en högre nivå. Verkligen en briljant man, den här Jens Häger, som säger de mest uppenbara säger. Dooooooh, vissa sajter har mindre trafik nu än 2009. Doooooooh. Ungefär lika lysande som att påpeka att trafiken på Storgatan har minskat något, utan att nämna att den har ökat med motsvarande trafikmängd på den parallella Norrvägen.
”– Den första effekten av Ipred har klingat av. Men folk upplever att det är större risk att fildela nu än tidigare. Det är inte bara antalet fildelare som har minskat, folk har också blivit mer selektiva med vad de laddar ner. Dessutom har utbudet på fildelningsarenan har blivit sämre. ”

Utbudet på fildelningsarenan har blivit sämre? Det var ju märkligt med tanke på att den innehåller lika mycket som 2009, plus nästan all musik, film, spel, program och serier mm som har getts ut sedan dess. Inklusive allt som har getts ut under creative commons, vilket inte är lite. Jens Häger kanske skulle surfa lite innan han uttalar sig? Dessutom kanske han skulle fundera över att folk kanske redan har laddat ner mycket av det gamla materialet och nu mest är ute efter nya saker? Är det vad han menar med att fildelarna har blivit mer selektiva? Eller är det kanske så att nedladdningstiden har minskat, så att man inte behöver ladda ner så mycket i förebyggande syfte längre? Jag vet många som laddade ner dygnet runt en gång i tiden, när det kunde ta många timmar eller till och med dygn att få ner en långfilm. Nu ploppar en film ner på 5 minuter, så nu laddar de bara ner det som de vill se just för tillfället och lagrar mindre på hårddisken i förebyggande syfte.
”– Från att nedladdningen ökade under fem års tid visade undersökningen från 2009 ett tydligt trendbrott. Jämfört med undersökningen från 2008 slutade nedladdningen att öka i april förra året. Så någonting har hänt, säger projektledaren Janne Elvelid. ”

Återigen, man kanske skulle titta på vad som hände efter april 2009 också? Ja, den slutade temporärt att öka i april, men sedan tog den fart igen. Pew pew!
”För upphovsrättsinnehavarna innebar den uppmärksammade Pirate Bay-domen ett stärkt självförtroende. Det anser advokat Johan Åberg som är verksam inom immaterialrätt.
– Det var en framgång för upphovsrättsinnehavarna.”

…och ett bakslag för demokratin, rättssamhället, kreatörerna, kulturkonsumenterna och medborgarna i allmänhet. Men JIPPPI för upphovsrättsinnehavarna! Hipp hipp hurra!
”Domen och resonemanget bidrog till att de drabbade bolagen nu har gått vidare och har försökt polisanmäla fler fildelare, säger han.
– Jag tror att den trenden kommer att sprida sig i det västerländska rättssamhället.”

Ligger det något egenvärde i att polisanmäla många fildelare? Den som anmäler flest vinner något? Och hur är det bra att trenden att polisanmäla folk för att dela med sig av kultur till varandra sprider sig i samhället?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Går inte annat än att hålla med på alla pungter. Sidor som varit nere är uppe. Dom flesta bra trackers eller trorrent sidor är fortfarande uppe, public eller privata, materialet har bättre kvalite än någonsin och utbudet är lika bra om inte bättre nu än för.
Mycket tack vare bättre onlintjänster som itunes mm så fins det än bättre kvalite och snabbare ute på trackersen utan reklam osv numera. Serier finns i högsta kvalitet omgående för den som vågar ladda ner på första bästa torrent sajt.

Strand sa...

Intressant att han hela tiden tar upp hur mycket som eventuellt laddats ner före eller efter Ipred. Men han tar inte upp försäljningssiffror alls. 2008 (före Ipred) - rekordår för både film och spelindustrin. 2009 - bottenår för samma branscher.

Om det är som han säger att Ipred innebar en betydande minskning i nedladdningen då borde följande alltså vara sant: Hög nedladdning = rekordår för försäljning. Lite nedladdning = bottenår för försäljning.

Daniel sa...

Samtidigt som ipred trädde i kraft så blev det varmt och soligt för första gången på året. T o m de mest härdade nördarna lämnar datorn då...

Alla pro-ipred som uttalar sig verkar glömma den lilla detaljen.

Patrik sa...

Herr Jäger fattar heller inte att Spotify också använder internet. Vad skulle nedgången internettrafik ha att göra med Spotify? Borde väl vara raka motsatsen i så fall?

Nedgången hade ju med vädret att göra, men det missade (utelämnade) Häger helt och hållet.

flipper sa...

Väldigt många experter verkar ha svårt för fildelning.

T.ex. så ersätter inte magnet-links trackern, utan den ersätter behovet med .torrent-filer. Det kan vara så att du blandar ihop DHT (och liknande tekniker) med magnet-länkar.

För övrigt anser jag att torrents bör förstöras, och ersättar med offs.

stroll sa...

Jag har faktiskt personligen blivit lite mer selektiv av IPRED men knapast TPB-domen. Men det handlar mest om att jag hoppar över att ladda ner filbolagens prestigefilmer som jag ofta kollade på mest för att slå ihjäl två timmar och veta vad folk pratade om vid fikabordet. Så nu ser jag dem inte över huvud taget istället. Vet inte vad bolagen tjänade på det riktigt men i alla fall.

@flipper. Är inte en magnet länk helt enkelt en hashnyckel för att hitta sin information i ett DHT nätverk? Dvs det är samma sak och ingen ihopblandning.

Taura-Tierno sa...

Jag har inte laddat ner någon serie på jäkligt länge nu, faktiskt. Däremot har jag börjat kolla på serier som streamas över Internet. Det bör ju vara lagligt? I vilket fall så känns det så, plus att nya avsnitt dyker upp fort på såna sidor också, och jag behöver inte ens bemöda mig med att ladda ner något avsnitt.

Så även om nedladdningen minskar innebär ju inte det att folk konsumerar kultur på "lagligt" utgivet vis. Tycker att det är något man verkar missa totalt också.

Personligen så köpte jag visserligen lite serier i dvd-boxar förra året, vilket jag bara gjort typ en gång i mitt liv tidigare, men det var inte på grund av IPRED, utan snarare för att jag fått mer pengar än tidigare.

Stella och Molly

Stella och Molly