fredag 1 januari 2010

STIM ger upp bredbandsskatten

STIM har länge gnällt om att man ska införa en slags bredbandsskatt, där folk genom sin operatör skulle betala pengar som skulle gå till de stackars artisterna. Man ville med andra ord att vi skulle betala flera gånger om för detta (vi betalar ju redan kassettersättning på hårddisken i datorn och utan den fungerar inte datorn så bra).

Det fanns många frågor: hur skulle det bli med verk som inte var anslutna till STIM? Filmer, till exempel. Om STIM ville ha en avgift så skulle detta ha öppnat dörren för andra organisationer att lägga på sina avgifter.

Bra att bredbandsbolagen stod på sig!

STIM backar ner och släpper detta idiotförslag - de har insett att metoden redan har blivit gammalmodig.

Edit: Det är kassettersättning på vissa typer av hårddiskar med ett pristak (350 kr). Den interna hårddisken i datorn tror jag därför inte att du betalar någon kassettersättning för, men troligen betalar du för externa hårddiskar, samt såklart för CD- och DVD-skivor som du använder för att göra backup på systemfiler. ;-) Det är därför ganska safe att säga att du redan på ett eller annat vis har betalat för din "privatkopiering".

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Zash sa...

Är det verkligen kassettersättning på hårddiskar? Då skulle det vara 4 000 kr på en 1TB's hårddisk, och de verkar ju ligga på ca 7-800 kr.

Ravenna sa...

Det är kassettersättning på vissa typer av hårddiskar med ett pristak (350 kr). Den interna hårddisken i datorn tror jag därför inte att du betalar någon kassettersättning för, men troligen betalar du för externa hårddiskar, samt såklart för CD- och DVD-skivor som du använder för att göra backup på systemfiler. ;-)

I vissa länder betalar du också kassettavgift på USB-minnen, så det är bara en tidsfråga innan även denna plåga kommer hit.

Tor sa...

Det märkliga är att ingen verkar ifrågasätta nödvändigheten av att samarbeta med bredbandsföretagen. Om nu Stim tror på sin idé, varför skulle de inte kunna ha lanserat det hela på egen hand? Spotify, som de nu refererar till, väntade då inte på bredbandsleverantörerna.

Stella och Molly

Stella och Molly