fredag 29 januari 2010

Piratproduktion vs piratkopiering

Jag blir djupt störd när jag läser artiklar där man behandlar kommersiell piratproduktion av mediciner och märkeskläder med piratkopiering.

Låt mig poängtera skillnaden:

Kommersiell piratproduktion = du tar receptet på en medicin och sätter igång produktion av medicinen i en skum fabrik någonstans i Kina. Sedan säljer du medicinen till ett billigare pris än originalet och tjänar pengar. Affärsverksamhet, alltså.

Piratkopiering= kompisen har köpt en tv-serie på dvd som du lånar hem och bränner av. Fullt normalt beteende, alltså.

Forskaren i artikeln säger en del vettigt. Den är väl värd att läsa! Framförallt tycker jag att det är intressant att hon tar upp anledningarna till varför en kommersiell piratmarknad uppstår - det är för stor prisskillnad mellan det som företagen vill sälja, och det pris som folk kan köpa för. Då uppstår ett utrymme där man kan tjäna pengar på att sälja kopior.

Det mest effektiva sättet att komma tillrätta med denna kommersiella piratverksamhet torde vara att differentiera sig mer mot olika marknader, sänka priserna och öka tillgängligheten. Då kan man själv fånga upp de konsumenter som har viss (men inte full) betalningskapacitet.

Den tar också upp vikten av att göra skillnad på kommersiell piratverksamhet och vanlig piratkopiering. Det är två helt olika saker - den ena är en affärsidkare som tjänar pengar, den andra är en helt normal människa med sunda värderingar som uppskattar kultur och vill dela kultur och information med sina vänner.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Zash sa...

Det intressanta blir ju när 3d-skrivare ala reprap blir vanligt förekommande.

Stella och Molly

Stella och Molly