onsdag 27 januari 2010

Internet, pirater, sprutor och köande svenskar

Ställ dig i kö, svensk, och ta din spruta!

Vi svenskar är så duktiga på att ställa oss i kö. Vi var bland de bästa i världen på att vaccinera oss. Vi pepprades med kampanjer där vi fick budskapet att det fanns färdiga sprutor med våra namn på. Det var bara att gå till vårdcentralen, ställa sig i kö som en snäll svenne, och ta sitt stick för solidariteten.

Personligen tycker jag att det är pinsamt hur lite vi svenskar ifrågasätter när farbror staten kallar. Hur fokuserade vi är på likriktning – att stå snällt i kön, inte störa våra medmänniskor, inte prata med främlingar, inte synas, inte höras, acceptera och var tyst. Stå snällt i kön. Ta din spruta, det är för ditt eget bästa. Inte ifrågasätta – det är osolidariskt att vägra sprutan! Du dödar dina medmänniskor om du säger nej.

Hade inte Internet funnits, så hade vi inte haft någon möjlighet att få någon riktig bild av influensan. Vi hade varit utlämnade till de närmast propagandeliknande kampanjerna. Nu kunde man dock hitta information här och var på nätet, och bilda sig en uppfattning om hur allvarlig (eller inte) situationen egentligen var.

Nu i efterhand så får WHO stå till svars för att ha stressat upp situationen med influensan, och det finns seriösa misstankar om att läkemedelsindutrin har påverkat beslutsfattarna för att göra ekonomisk vinning. Har alla människor som snällt ställde sig i kö i själva verket bara bidragit till att våra skattepengar formligen hälldes i händerna på privata företag, som såg en möjlighet att sko sig på vår rädsla?

Kanske det.

Själv känner jag ingen som fick svinis – däremot känner jag många som blev sjuka av sprutan. En del var hemma en dag eller två, men ett par arbetskamrater blev utslagna i ett par veckor över jul. Jag undrar om inte sprutan har orsakat minst lika många sjukdagar totalt som själva influensan?

Våga vara skeptiska, svenskar! Våga skaffa en andra åsikt innan ni ställer er i kön. Internet är fullt av information, och det är den bästa källa vi har till att kritiskt granska det som händer runt omkring oss.

Piratpartiet vill värna om Internet, så att det kan förbli en öppen kanal för information där alla kan komma till tals. Ett demokratiskt redskap för att kommunicera, granska och kritisera. Dagens makthavare tror att Internet är en leksak – någonting overkligt som man kan ta ifrån folk om de inte sköter sig, och som man leker bäst med under övervakning. Men det är det inte. Internet utgör redan idag en grund för demokratin.

Det är inte makthavarna som ska granska oss (diktatur). Det är vi som ska granska dem (demokrati). Och redskapet för detta är Internet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Rätt som en plätt. Politiker är vargar som man absolut inte ska överlämna sitt egna sunda förnuft till. Gäller bara att få resten av fårskocken att inse detta.

Zaz sa...

Don't move
Don't talk out of time
Don't think
Don't worry
Everything's just fine
Just fine

Don't grab
Don't clutch
Don't hope for too much
Don't breathe
Don't achieve or grieve without leave

...vidare på http://lyrics.wikia.com/index.php?title=U2:Numb_(Best_of_Mix) :D

Ompet sa...

Jag känner en hel del som inte tog sprutan, men det är mer för att dom är emot vaccin i allmänhet, än själva svininfluensa vaccinet!
Men det du skriver är väldigt sant! Vi litar blint på vad som politiker och tidningar skriver, trots att vi, från 5 års ålder, lär oss vad källkritik är, och att inte lita för mycket på något som kanske inte är sant!

grey sa...

Jag fick svininfluensan. Var sjuk i någon vecka. Var inte någon höjdare, men inte värre än vilken annan värre förkylning som helst.

Stella och Molly

Stella och Molly