lördag 23 januari 2010

Har pirater rätt att tycka?

Peter Andersson (med rätt att tycka) fäller några underliga kommentarer angående mitt inlägg om Mona Sahlins märkesväska. Han trodde först att jag var ironisk i mitt resonemang kring Mona Sahlins väska vs Fredriks Reinfeldts klocka, men blev sedan mörkrädd när han insåg att jag var allvarlig och svamlar lite om att jag är en av Piratpartiets kandidater till riksdagen... jag får en känsla av att han ser det som underligt att en piratpartist har en åsikt om någonting annat än fildelning och integritet?

Eller är det så att han finner det underligt att det finns piratpartister som tycker att alliansen faktiskt gjort ett bra jobb med att rycka upp Sverige, om än med några allvarliga klavertramp i vissa frågor?

Nå, Peter, både du och jag har "rätt att tycka", och Piratpartiet kämpar för att den rätten ska finnas kvar. Jag har åsikter om Monas väska, Rick Falkvinge har åsikter om sexualitet, Anna Troberg har åsikter om ComHem. Yttrandefrihet ftw.

Vi är inte bara pirater, vi är också människor. Med rätt att tycka. Inklusive rätt att tycka att vår nuvarande statsminister är mer sann mot sin politiska åskådning än Mona Sahlin.

Simonsblogg skriver f.ö. mycket läsvärt om den moderna socialismen!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

28 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

Kanske hade varit lämpligare med "Har Ravenna rätt att tycka?" med tanke på ämnet...men yttrandefriheten är din och min precis som det ska vara.

Ravenna sa...

Bra poäng, ämnet ändrat. =)

Thomas Tvivlaren sa...

Gött! :)

Anna Troberg sa...

Hi, hi! "Anna har åsikter om comhem..." Det var dagens understatement. :-D

Men visst har du rätt. Det är en balansgång och det är nog inte alltid man hamnar rätt. Som officiell representant för något, så måste man inse att man har ett lite större ansvar för vad man skriver. Men å andra sidan ska man ju inte självcensurera sig heller. Jag pratade med Emma om det på tåget idag. Själv känner jag att jag inte riktigt hittat en balans jag är nöjd med än.

Peter Andersson sa...

Jag förstår ärligt talat inte vem har pratat om rätt eller inte rätt att tycka? Naturligtvis har man det. SOm du själv skriver.

Det andra är att inlägget, vid sidan av temat "väska och klocka" är viktigt politiskt. Jag har skrivit några inlägg tidigare, bla riktat till Rick för att få tydligare besked om var Piratpartiet står ideologiskt. Han har själv uttalat att moderaterna i det närmaste är "halvsossar" och ditt inlägg visar ju att han har stöd för en sån linje. Antar att PP:s ganska många sympatisörer som gått från tex V och MP noterar det.

En markering från en kandidat till riksdagen är förstås ett viktigt besked till väljarna. Reinfeldts politik är det som får stöd, och om jag tolkar det rätt, både när det gäller försäkringssystem och skattepolitiken.

Jag avstår själv från att värdera huruvida en klocka för 22.000 är mer rätt att bära än en väska som Mona har fått i gåva, för 6.000. Det är förstås din rätt att tycka att fredrik har en klocka som inte är "in your face" och att Mona har en väska som är "ful".

Du tycker tydligen att en S-ledare ska bära kläder och annat från något mindre dyrbart ställe, kanske Pingströrelsens second hand passar? Du får förstås tycka det på sammar sätt som jag menar att det är en märklig syn.

Du har fel om socialdemokratins syn på att "lyckas och tjäna pengar". Du har också fel när det gäller beskrivningen av vår ekonomiska politik. Att det ex skulle "trycka ner vanligt folk till en nivå där man hamnar farligt nära att leva för samma resurser som människor som av en eller annan anledning inte arbetar."

Du har, åter, rätt att tycka men det är förstås en helt felaktig beskrivning av vår politik. Att människor som är sjuka eller arbetslösa får en ersättning som går att leva på, som underlättar omställning till ett annat, är bättre beskrivning. Och omvänt för Reinfeldts politik. Ditt engagemang för Fredriks klocka får man förstås respektera.

Jag tycker (med rätten att tycka s.a.s) att du uttrycker värderingar som väl stämmer med moderat politik, en politik som jag tänker jobba för att få bort från riksdagen. Beskrivningen att Mona "..svänger den framför näsan på sina bidragstagande väljare i ett partiledarfoto..." handlar inte bara om väskdebatten utan ger också en bild av hur synen på människor kommer att vara i en Piratpartistisk riksdagsgrupp.

Du har där gjort demokratin en tjänst genom att vara tydlig med att den synen kommer att finnas i PP:s grupp. Jag återkommer förstås till det i mer allmänpolitiska inlägg och hoppas att Rick Falkvinge m.fl ger väljarna besked före valet om den politik man tänker stödja.

Med viss erfarenhet av pressfotografer betvivlar jag att väskan har placerats just som på bilden av mona själv.

KOrt sagt: Både du och jag får tycka, tänka, skriva och debattera om vad vi vill.

I all välmening

/peter

Ravenna sa...

Peter,

Piratpartiet står varken till höger eller vänster. Vi innehåller både vänsterfolk och högerfolk, men tillsammans har vi ingen linje. Vi kan lika gärna hamna på samma sida som S som M.

Personligen anser jag att det är superviktigt att vi visar detta: att vi innehåller många olika politiska åskådningar, som vi lägger åt sidan för att komma överens om frågor om integritet och informationspolitik. Det är en ny dimension i politiken, och vart man står mellan höger och vänster i övrigt spelar ingen roll.

Naturligtvis kommer även högeråskådningar att finnas i PPs grupp - vi är inget vänsterparti.

Och jag håller såklart inte med dig ett jota om din syn på sossar och moderater. ;-P

Jag har inget problem med att S-ledare har märkesväskor - men jag vill mena att det förmedlar en märklig bild av en partiledare som påstår sig vilja jämna ut klasskillnaderna i samhället.

Ravenna sa...

...åtminstone på ett partiledarporträtt. Där är ju väskan ett statement. Hade hon gått med den på stan hade jag förstått det till 100%.

Anonym sa...

Alliansen rycker upp Sverige?! Den typen av uttalanden från PP's representanter styrker knappast bilden av ett parti utanför höger-vänsterskalan...

Sorry, men om det ska fungera att få människor att verkligen bortse från alla andra frågor och acceptera att det PP står för är viktigare, hjälper det här inte till.

Brin sa...

Anonym, menar du att Piratpartister inte får kommentera politik i övrigt om inte partiet ändrar policy?

Det var det löjligaste jag har hört. Även piratpartister har yttrandefrihet.

Ravenna sa...

Anonym, det är direkt löjligt att tala om att piratpartister inte bör uttala sig om aktuella frågor runt om i samhället, bara för att vårt parti inte har de frågorna på programmet.

Sorry, men om vi inte får uttrycka åsikter som går utanför partiprogrammet så kan vi inte räknas som människor längre.

Jag kommer att blogga om sossar och moderater, om feminism och pappakvotering, om vegetarianer och skåningar, om idioter och genier, om töntiga tv-serier och bra böcker, om sjukersättning och bidrag, om katter och hundar.

Det mesta av detta ryms inte i PPs principprogram.

Anonym sa...

Intressant diskussion detta. =) Själv vet jag flera piratbloggare med vänsteråsikter, och jag har aldrig reagerat över att de bloggar om båda delarna. Man anar ibland högeråsikter hos t.ex. Rick och Christian.

Jag förväntar mig att bloggarna / kandidaterna håller stilen från tidigare och inte plötsligt börjar låtsas som att de är robotar utan åsikter, och bara säger det som de tror att väljarna vill höra.

Jag vill gärna höra mer om hur liberaler / kapitalister ser på integritet och fildelning.

Jag förväntar mig personlighet och ärlighet av PPs kandidater, inte nickedockor som bara upprepar partiprogrammet eller länkar till Rick.

/J

Thomas Tvivlaren sa...

@Anonym: "Alliansen rycker upp Sverige?! Den typen av uttalanden från PP's representanter styrker knappast bilden av ett parti utanför höger-vänsterskalan..."

Jag genomdriver per omgående ett equilibrium och utbrister: Allianzen är en skamfläck för Sverige.

Tror du att det finns en styrka i att Ravenna och jag båda är piratpartister men ändå kan se saker från så vitt skilda håll? Jag kan övertyga dig om att med den vurm för och tillämpning av yttrandefriheten som vi försöker leva efter inom PP så uppstår synergieffekter...

Jag önskar de etablerade partierna kunde ta efter det så kunde vi nog verkligen snart se att saker började hända i Sverige som var odelat positiva.

För övrigt så är det skillnad på att uttala sig som personlig pirat och officiell Piratpartist. Det är för övrigt också en styrka då jag är benägen att tro att människor som för länge befinner sig i en miljö eller under omständigheter där lögnen blir nödvändig (vid definition som jag gärna går in på vid behov) bryts ned.

Thomas Tvivlaren sa...

@Anonym: "Sorry, men om det ska fungera att få människor att verkligen bortse från alla andra frågor och acceptera att det PP står för är viktigare, hjälper det här inte till."

Sorry, men är det något som jag tycker man måste förstå med Piratpartiet (om nu tillfälligt bortser från att du inte skiljer mellan person och Piratpartiets officiella politik) så är det att de frågor vi bedriver till sin natur är "stora" och "komplicerade".

Piratpartiet har också en fundamentalt viktig principiell ådra vilket givetvis härrör till att våra frågor är principiella till sin natur.

Av detta följer att vi inte har något alls att vinna på att ex. byta till ett partinamn som inte klingar lite fjantigt i allmänhetens öron. Vi vill ha väljare och medlemmar som förstår att det är långt viktigare att ha en politik som inte är fjantig än att ha ett namn som inte är det.

Med tanke på hur de etablerade partierna tycks resonera, agera och vurma för populism i allmänhet och idélöshet och brist på visioner i synnerhet så känns det som den arenan redan ändå är intagen... Låt dem leka bäst de vill så får vi förlita oss på att förståndet någon gång segrar hos de som trots allt röstar mot bättre vetande. Notera att jag med detta sagt inte har förståelse för att det i dagens Sverige finns en ökande mängd människor som varken har ork, tid och framförallt råd (börja inte koka nu Ravenna) med ett demokratiskt engagemang som mycket väl skulle kunna kanaliseras genom en röst på PP eller ett aktivt deltagande inom PP. Dessa människor röstar givetvis så som de upplever att de måste. Då med brasklappen att man verkligen i dessa dagar kan ifrågasätta S som ett värn och försvar av de som inte har det så fett...

För att återkoppla till nonsensdiskussionen om väskan (eller klockan) så tycker jag det är mycket värre att S-representanter känner sig nödgade att försvara sig mot den nuvarande "väsk"-frågan samtidigt som man inte verkar alltför besvärade med att föra en "väsk"-politik...om poängen går hem?
För övrigt håller jag helt med "J" med den lilla brasklappen att länkande ofta sker på grundval av en mängd orsaker och ofta sker i brådrasket och utan särskilt mycket reflekterande. Man måste också komma ihåg att det är ett massivt informationsbrus i dagens samhälle vilket gör att man som människa och t.o.m. (!) som piratpartist omöjligen kan hinna med allt som skrivs och händer och sker. Enbart av denna anledning så är det bra om länkandet sker friskt och över partigränser för är det något jag själv (nästan) alltid hittar så är det länkar till min egen blogg. Är dessa bloggare man tidigare inte stött på eller tillhörande andra partisympatisörer än PP så blir jag såklart nyfiken att undersöka vad de skriver oavsett om jag har en "att läsa"-lista som kräver separat lagringsenhet. :)

För övrigt börjar jag inse att jag aldrig mer ska resonera i termer som "äh, jag kollar vad som hänt på nätet innan jag äter" då det här är den andra mastodontkommentaren i rad...

Peter Andersson sa...

Ravenna,
Jag återkom i ditt nästa inlägg :-) med fler kommentarer. En av poängerna där är att jag med ALL och mycket STOR respekt för PP:s syn på frågor om integritet/info ändå vet att av de beslut som riksdag, kommun och landsting, dit PP nu kandiderar, kommer att handla om andra frågor. Även om PP lyckas påverka politiskt hur det blir med "datorinvesteringar" eller "öppen källkod" eller kanske SL:s övervakningskameror eller det kopplat till Access eller annat..så är det en liten andel av de beslut som ska fattas. Jag har åter respekt för synen om andra dimensioner i politiken. Men i den politiska vardagen lär väldigt många hängivna PP-företrädare upptäcka att detta kan vara lite svårt att tillämpa i praktiken.

Alternativet är att lägga ner röster eller, som taktiken säger, överlåta till samarbetspartnern (i mitt exempel de rödgröna) att "styra" PP-mandaten också.

Att vi har olika syn har jag förstått och accepterar förstås. :-)

Sen tror jag fortfarande att det är fotografen som har "placerat" väskan just där och bedömt det bildmässigt. Att väskeländet skulle påverka hela den politiska debatten i Sverige anade hon möjligen inte.

Thomas...som du kanske vet avstod jag länge från "väskdebatten.." Men den fylldes på med andra perspektiv. Jag tycker förstås inte att mitt eget parti präglas av "populism i allmänhet och idélöshet och brist på visioner i synnerhet". Alla kan bli bättre men i stort känner jag inte alls så.

Har tidigare skrivit något om att jag tror att PP:s kraft försvagas av främst kandidaturer till lokala val. EU-parlamentet var en helt annan sak. SOm politisk kraft i Sverige och på nationell och lokal nivå tror jag att det hade blivit en helt annan folkrörelse som just "aktionsgrupp" mer än ett formellt parti. Vet också att ni har haft den debatten internt. (vet..därför att PP utan tvekan borde vara föredöme för oss andra när det handlar om öppenhet..)

Saknar ändå kommentarer om det demokratiska problemet: att väljarna inte vet vad man röstar på, utom ett kraft som kommer att driva vissa (vikiga!) frågor. Men det ÄR ett problem att man inte före valet kan berätta om de knappar som i de allra flesta omröstningarna kommer att tryckas om man får väljarnas stöd.

Tyvärr tror jag inte på ett ökad utrymme för PP i debatten. Tyvärr eftersom det perspektivet som ni för fram är oerhört viktigt, tyvärr därför att det är Sd som idagsläget ser ut att vara den starkare "nya kandidaten". Det där var mer sagt utifrån någon form av realism än önskan..

Slut på tredje mastodontkommentaren....

/p

Ravenna sa...

Peter, det enkla svaret är att vågmästarstrategin inte fungerar om man väljer sida före valet - då vet man nämligen inte hur mandaten är fördelade i övrigt.

Vi kan inte välja sida i förväg. Då fungerar inte vår strategi.

Att överge vågmästarstrategin och istället välja mellan blocken innan valet skulle få vara ett beslut för årsmötet.

De som röstar på oss måste acceptera att vi vill bli vågmästare, och som sådana kan vi omöjligen välja en sida i förväg.

Anonym sa...

Ooops det här är lite för mycket självmål. Att först uttrycka "...tycker att alliansen faktiskt gjort ett bra jobb med att rycka upp Sverige..." och sedan deklarera att "Vi kan inte välja sida i förväg. Då fungerar inte vår strategi" är väldigt ärligt och bra, eller?

Att säga att PP inte tagit ställning är alltså bara en strategi? Det måste väl ändå vara en skillnad mellan att vara liberal pirat och en pirat som anser att Alliansen gör ett bra jobb? Det är väl inte så svårt att gissa vilket av blocken som den senare piraten kommer att förorda.

Alla har rätt att uttrycka sina åsikter och vill man bli vald till ett parlament är det ens plikt att göra det! Först då kan vi väljare ta ställning. Som jag har gjort nu ....

Ravenna sa...

Anonym, jag kommer att förorda det block som ger oss bäst villkor i våra frågor.

Jag tycker att alliansen har gjort ett skitbra jobb med att rycka upp Sverige, och jag är 100% införstådd med att vi inte väljer sida i förväg.

Tycker ni att det är ett problem att just jag har åsikter som i övrigt ligger åt höger (trots att dessa inte kommer att spela in när PP väljer sida), så finns det flera vänsterkramande kandidater att välja mellan. ;-)

Det viktigaste för mig är att PP kommer in.

Anonym sa...

@Brin @Ravenna

Självklart har Piratpartister yttrandefrihet, precis som alla andra människor bör ha.

Men om man företräder någon eller något - t.ex. genom att vara på ett partis Riksdagslistas 4e plats, är det man säger och skriver inte längre enbart en fråga för en själv.

Man representerar partiet - och det är fullständigt självklart om man ägnar minsta eftertanke åt det.

Om någon från PP uttrycker beundran för en Regering som har runt halva väljarkåren emot sig kommer det inte leda till att dessa blir mer välvilligt inställda till PP. Tvärt om.

Den andre anonyme/a uttryckte det utmärkt; det här typen av uttalanden kastar tvivel på ärligheten i PP's vågmästarroll.

Även jag ändrade mig just om hur jag ska rösta.

Ravenna sa...

Anonym, du menar till skillnad från de pirater som uttrycker sympatier för den opposition som har den andra halvan av väljarkåren emot sig?
;-P

Nä men allvarligt, hörrni, om ni läser bakåt i bloggen så hittar ni en del högeråsikter även från tidigare. Tycker ni att jag borde byta personlighet och låtsas som jag inte har dessa åsikter? Rensa upp i bloggen och ta bort allt som inte är politiskt korrekt?

Borde ni inte istället ställa mig frågan hur dessa åsikter skulle påverka mitt arbete i riksdagen?

Jag har två ambitioner med kandidaturen: 1) Jag vill att PP ska komma in i riksdagen, och 2) jag vill förbli mig själv.

PP är neutralt, och om PP väljer att alliera sig med sossarna så kommer jag att göra det också.

Brin sa...

Jag bara undrar, ni här som tycker att piratpartister inte borde uttala sig om politik...

Om ni tittar på andra framträdande PP-bloggar, till exempel HAX, så finns det mängder av personligt och om annan politik på hans blogg. Även Oscar Schwarz, partiets "chefideolog".

Läs den här artikeln om Falkvinge när han tar upp just detta med att skilja på posten och personen:

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1693891/rickard-falkvinge-om-varfor-sex-med-14-aringar-borde-vara-tillatet

Ravenna sa...

Tack för länken, Brin!

Citerar Falkvinge i artikeln:
"Men folk tar väl intryck av vad du tycker privat också, där de lägger sin röst?
– Ja, det tror jag och hoppas jag, för det visar ju vem jag är som person. Samtidigt försöker jag vara väldigt uppriktig med "i riksdagen, är det de här frågorna som jag söker mandat för". Allting annat, oavsett vad jag tycker privat, så kommer jag att kompromissa bort det, det har ingen bäring på det som jag kandiderar för i riksdagen. Jag tror att uppriktighet där är nyckeln. Vi spelar med så öppna kort som vi kan."

Jag känner samma sak. Jag vill vara ärlig om vem jag är. Jag måste inte sluta blogga om annat bara för att kunna driva vissa frågor.

Så, lägg ner. Jag bloggar om vad jag vill, och hoppas på att de flesta som läser min blogg har tillräckligt innanför pannbenet för att lista ut att jag är insatt i partiets vågmästarstrategi.

Anonym sa...

Jag håller med Ravenna här. Det är bra att hon och andra uttrycker sig om annat så att man får en mer fullständig bild av dem som personer.

Jag tycker att PP-bloggare i allmänhet är bra på att uttrycka sig, och jag applåderar att de inte bara visar upp sig som pirater, utan låter oss se mer.

PP kommer inte att syssla med fördelningspolitik, så vad spelar det för roll vad deras kandidater tycker om saken?

Anonym sa...

Jag tror inte att de anonyma här ovanför har förstått vågmästarrollen... privata åsikter spelar ingen roll, man röstar med partiet och med den sida som man väljer. Ravenna får tycka vad hon vill om sjukersättningen, hon kommer inte att syssla med de frågorna och det tycker jag att hon har varit tydlig med.

/Madde.

J sa...

Fortsätt blogga! Jag vill veta mer om kandidaterna, och inte bara det som de tror att väljarna vill höra.
Uppskattar att piraterna inte bara har bilder på sig själva i kostym och ett principprogramm utan faktiskt visar upp sig.

Ravenna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Uppfriskande med en högerpirat. Finns så många anarko-hippies.

Anonym sa...

Ja för fan, klart att pp har rätt att tycka och låt inte dessa neggon hindra dig från att skriva mer.

/Privat pirat.

Anonym sa...

Christian Engström har varit aktiv folkpartist. Och han trycker ju på knapparna som sin grupp i Bryssel.

/Brin

Stella och Molly

Stella och Molly