måndag 25 januari 2010

Fredrik och Mona har fel om årets valfrågor

Inte oväntattror Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin att valet kommet att handla om arbetslöshet, sjukersättning och skatter. Och visst är dessa saker viktiga frågor: nu när finanskrisen håller på att ebba ut så dras vi fortfarande med en något hög arbetslöshet, de nya sjukreglerna har införts ganska noobigt av alliansen och det känns relevant att diskutera huruvida landet med världens högsta skatter bör sänka eller höja skatterna. Fredrik beskylls för att vara hjärtlös, Mona beskylls för att inte ha några konkreta planer på problemen. Gäsp.

Men årets valfrågor?

Nej, Fredrik och Mona, detta är troligen var fokus kommer att hamna i era debatter och dueller. Avgörandet lär dock ligga på två helt andra frågor i år:

Informations/integritetspolitiken och invandrarpolitiken.

Det ser nämligen ut som att ett par gamla riksdagspartiet kan halka ur riksdagen i höst, och beroende på vad som händer i landet och på vad blocken svarar på invandrarpolitiken så tror jag att fördelningen mellan SD och PP kan ändras radikalt framöver.

Hur som helst, det är en intressant situation när man potentiellt har ett byte av partier i riksdagen. Dels för att det kommer in nytt blod, men också för att det finns möjligheter att de gamla blockgränserna sprängs. I nuläget så säger alla såklart att de inte tänker ta i SD med tång och de skrattar åt PP, men vad gör de om både SD och PP drar in i riksdagen med 15-20 stolar vardera?

Goddag, förhandling.

Både med de nya partierna och med varandra.

Det blir ett mycket intressant val i höst, och det kan nog vara nyttigt för både högern och vänstern att bli ifrågasatta som block och behöva ta ställning till nya partier. Min uppfattning är nämligen att alliansen skulle behöva en skopa ödmjukhet och lyssna bättre på varandra, och att de rödgröna måste lära sig hur man kommer överens och ge konkreta bud tidigare.

Det är också mycket intressant när det ser ut som att valets fokusfrågor och valets ödesfrågor kan komma att vara två helt olika saker. Förstår Fredrik och Mona vad som är på gång att hända?

Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar:

SBJ sa...

Hehe, kommentaren om Fredrik och Mona fick mig osökt att tänka på plåtmannen och fågelskrämman i Wizard of Oz...

Stella och Molly

Stella och Molly