torsdag 28 januari 2010

Filmfolket frågar – Anna Svensson (pp) svarar:

1. Vilken är den bästa film du någonsin sett?

Ett mycket svårt val mellan Härskarringen-filmerna och Borta med Vinden. Watchmen, Nimhs hemlighet och Mononoke Hime finns också på topplistan.

2. Hur brukar du oftast se på film, har du exempelvis testat någon av alla de svenska legala alternativ som nu finns för att se långfilm och tv direkt över Internet?

Jag brukar se på film från min DVD-spelare, min PS3a (BD) eller min Popcorn Hour. Jag använder ofta den fullt legala tjänsten The Pirate Bay – den är suverän och jag kan verkligen rekommendera den! Jag har även testat ett par av filmbolagens egna tjänster, men de är riktigt usla när det gäller utbud och prestanda. SVTplay kan dock vara trevligt ibland på grund av att det är smidigare att titta på programmen när det passar mig än när de sänds på teven. Deras utbud är dock skralt, bildkvaliteten är kass och det är svårt att söka i utbudet.

3. Tycker du att film- och tv-skapare ska ha rätt att ta betalt för sitt arbete även på Internet?

Alla har självfallet rätt att försöka ta betalt för sina produkter. Om man sedan säljer eller inte beror på om priset är rätt och om man kan konkurrera med andra aktörer och med vad människor kan göra själva hemma. Alla har självfallet rätt att försöka sälja bröd för 200 kronor per limpa, men då skulle varenda människa antingen handla av någon annan eller byta recept med varandra och baka hemma istället.

4. Hur tycker du att man ska minska konkurrenstrycket från den illegala piratmarknaden för de legala svenska aktörerna som distribuerar film och tv direkt över nätet?

Vilken ”piratmarknad” avses? På en marknad köper och säljer man. Frågar filmfolket alltså efter den kommersiella piratmarknaden? I så fall är svaret att den marknaden knappast är så utbredd i Sverige att den utgör något problem. Trycket från den kommersiella piratmarknaden minskar man bäst genom att sänka priserna. Om en svart marknad uppstår så är det vanligen på grund av att skillnaden mellan säljarens pris och köparens betalningsvilja är för stor. För att återgå till exemplet med brödlimpor – om normalpris i affären var 200 kronor per limpa så skulle det genast uppstå en svart marknad där folk bakade hemma och sålde bröd till varandra till ett lägre pris.

Frågar man efter den icke-kommersiella ”piratmarknaden”, alltså helt normal och privat fildelning, så är detta inte direkt en konkurrenssituation, utan snarare en intressant och spännande komplementsituation.

5. I många europeiska länder har internetoperatörerna ett ansvar för att motverka illegal fildelning. Tycker du att vi ska ha samma regler i Sverige?

Det finns ett EU-direktiv (E-commerce, 2002) som tydliggör att en operatör inte är ansvarig för innehållet i nättrafiken. Om det är så att något land har infört ett sådant ansvar i strid med EUs direktiv så bör vi verkligen inte uppmuntra fler länder att följa efter. Vi bör istället kräva att EU vidtar tunga åtgärder mot dessa länder. Mere conduit-begreppet är viktigt och värt att slå värn om!

Andra som har svarat på frågorna: Rick Falkvinge (pp), Anna Troberg (pp), Hans Wallmark (m), Anna Konig Jerlmyr (m)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Jan-Olof Flink sa...

Klockren!

Mvh

/J-O

Anonym sa...

Bra svar. /Anders

Hanna Dönsberg sa...

Du är så duktig på att formulera tankar runt kulturens nya arena. :) Bra svar

Stella och Molly

Stella och Molly