lördag 23 januari 2010

Den röda väskan

Debatten om Sahlins handväska för 6000 kr tycker jag betonar det hyckliga i socialdemokraternas politik. Visst handlar det om att minska klyftorna i samhället - men inte mellan rika och fattiga, utan mellan vanligt folk och fattiga. Oftast handlar det om att trycka ner vanligt folk till en nivå där man hamnar farligt nära att leva för samma resurser som människor som av en eller annan anledning inte arbetar.

Man kan tycka vad man vill om kvinnans rätt att bära handväska... men visst ringer det lite falskt när en sådan person som Sahlin svänger den framför näsan på sina bidragstagande väljare i ett partiledarfoto... paraderar den framför vanligt folk som hon vill höja skatterna för. Folket ska vara en grå massa där alla lever på lika låg nivå, men hon ska ha sin rosa färgklick.

Jag tycker att det ska finnas ett tydligt och kännbart trappsteg mellan arbetande och icke arbetande. Om det var en platå, varför skulle man bemöda sig med att flytta sig mellan grupperna? Det finns ingenting som motiverar, och ingen belöning för att ta sig någonstans.

Jag har vidare ingenting emot att folk som har lyckats i livet har dyra handväskor. Sahlins väska betonar dock det hyckliga i hennes politik, och den är dessutom ful.

Jag gillar däremot Fredriks klocka. Den är diskret, snygg och inte in your face. Mona breder ut sin väska över halva bilden - klockan sitter där den ska och Fredrik viftar ju inte direkt med den framför kameralinsen. Därtill förespråkar han en politik där det är okej att lyckas i livet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

Ludvig Hoffman sa...

Vad är en väska mot eventuellt innehåll som laptop (5-15k), iphone (9k) och andra dyra leksaker?

Ravenna sa...

En laptop eller iphone har funktioner och kan användas till någonting. En handväska har ingen annan funktion än att man bär omkring på sitt smink och sina kontokort i den. Det är en ren statuspryl.

Det jag reagerar över är inte väskan i sig - det är att hon visar upp den i ett sådant sammanhang där man vill visa upp en klockren stil som partiledare.

Ludvig Hoffman sa...

Iphone är lika mycket en statuspryl som nämnda väska - en bra mobil får du under tusenlappen. En laptop för över ca 5k likaså.

Ravenna sa...

Om någon partiledare sitter och prylbögar sig med sin Iphone på ett gemensamt partiledarporträtt - snälla, maila mig den bilden!

Om Mona vill gå och shoppa med väskan - fine. Hoppas hon har kul! Men att ta med den till ett partiledarporträtt? Då gör den ju ett statement.

Ludvig Hoffman sa...

Inte nödvändigtvis ett från medvetet statement från fd mörkläggningsminister Sahlin.

I min värld är det värre när någon försöker skapa en image som inte är sann än när någon riksdagsledamot visar sig bära kläder/accessoarer i linje med deras inkomstgruppering.

Ravenna sa...

Var det inte ett medvetet statement så var det i alla fall rejält klantigt. ;-)

Vissa saker måste man ju, i den rollen, akta sig för. Man kan argumentera hur mycket som helst för att även politiker äter godis, men Mona kan ändå inte sitta med en toblerone i näven på en officiell partiledarbild. ;-)

Stella och Molly

Stella och Molly