lördag 12 december 2009

Ny rapport från KTH: artister vinnare på fildelningen

Trots den växande fildelningen mår den svenska musikbranschen utmärkt. Och artisterna tjänar bättre än någonsin enligt ett nytt forskningsprojekt.
Trots, eller kanske på grund av?

Jag har aldrig förstått upphovsrättsindustrins mantra om att artisterna svälter och tvingas tigga på gatan för att kunna spela (på grund av den ondskefulla fildelningen såklart). Musiken har blivit mer lättillgänglig, artisterna har blivit fler, möjligheterna att nå ut som ny på marknaden har växt lavinartat, nya stilar har utvecklats och våra liv har berikats av tillgången till mer kultur än någonsin tidigare.
Intäkterna för skivbolagen har alltså gått ner ordentligt men livemusiken har växt mer än skivbolagen tappat.
Ja... och så konstigt är väl inte det. Vi vill inte köpa skivor längre. Ledsen, men jag är inte intresserad av att betala 189 kronor på Åhléns för att få en plastbit med "Absolut dance summer 2009". Jag är ungefär lika intresserad av detta som för att betala 189 spänn för ett kasettband.

Skivan är ute (förutom möjligen som present - senaste CDn jag köpte var en present till sambon julen -08). Inte konstigt att den tappar och att DEN branschen skriker och gnäller.

Men försök inte tuta i oss att ARTISTERNA lider. De har mer möjligheter än någonsin och utvecklingen kommer att främja de artister som lyckas hitta sin publik, och de artister som vågar ställa sig framför sina fans och faktiskt sjunga.

Heja fildelningen!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Elin/Smeg sa...

jag såg en intervju med Europe som ju har släppt en ny skiva. De sa att ca 75% av inkomsterna för dem kommer från konserter, och så har det i princip alltid varit. Så det är inte underligt att skivbolagen gnäller.

Anonym sa...

Ja visst är det konstigt att man som sångare lever bäst på att faktiskt sjunga...

Anonym sa...

Ravenna jag tror du förlorar trovärdighet på att påstå saker som inte stämmer, CD-skivor är fortfarande det som genererar mest intäkter för inspelad musik trots piratkopieringen. Laglig nedladdning av köpt musik kommer inte ens i närheten, hade inte piratfildelningen existerat så hade det nog sett annorlunda ut men fakta är att CD fortfarande säljer bäst.

Anna Högberg sa...

Anonym, CD-skivorna generar mest intäkter för skivbolagen. Inte för artisterna.

Det som genererar mest intäkter för artisterna är konserter och livespelningar.

Stella och Molly

Stella och Molly