lördag 5 december 2009

En tredjedel av tre är ett

Idag skriver SvD ytterligare en "ropa varg"-artikel om svininfluensan där man pekar ut gruppen 19-30 som sämst på att vaccinera sig. Journalisten avslutar med det olycksbådande:
– I hela EU och världen har man sett att en tredjedel av personer som avlidit efter att de fått viruset varit helt friska tidigare och tillhör den gruppen.
Men, snälla SvD, en tredjedel av vad? Jag reagerar illa på sån här skrämselpropaganda där man inte skriver ut några faktiska siffror. Fundera också över formuleringen "avlidit efter att de fått viruset". Alltså inte avlidit AV viruset, utan EFTER ATT DE FÅTT VIRUSET. Om en person dör i en bilolycka efter att ha smittats så skulle han alltså räknas med här? Och alla har väl för den delen varit helt friska tidigare, om man glömmer att skriva ut vilken tidsperiod man talar om och hur man definierar "frisk".

Och vad i helsike innebär "I hela EU och världen"?

Sådan här "kvalitetsjournalistik" och "ropa varg"-trams klarar jag mig gott utan.

Visste ni förresten att dödligheten bland rökare är 100%?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Slasher sa...

"Visste ni förresten att dödligheten bland rökare är 100%?"

Höhö, den var bra :)

Jocke sa...

Bra talat!

blippe sa...

Det är ett jävla fåneri i att sitta och håna media för att de är värdelösa på att rapportera fakta. Vad du helt plötsligt glömmer att det att det plötsligt skulle betyda att vaccinationsmotståndet skulle vara befogat.

Media har alltid varit extremt dåliga på att rapportera fakta. Det betyder inte att bara för att man håller med om vad media sa förrförra veckan har man rätt. Om du vill ha lite information om vaccinationsmotsånd och effekterna därav: Ta (inte nu, utan om typ ett år) och läs om vad som hände i sthlm efter det att vaccinationsskräcken satte igång 1870 i jämförelse med resten av landet. Titta gärna därpå vad kihostan 1978-1996 (åren är verkligen ungefärliga) med kikhostan.

Ravenna sa...

Hur är det ett jävla fånigt att anmärka på att media är dåliga på att rapportera fakta och gärna ropar varg när det gäller influensan?

Jag förstår inte vad du vill säga med ditt inlägg, blippe.

Jag tycker att rapporteringen om influensan är under all kritik och jag tycker att media missköter sitt uppdrag i det här fallet.

Stella och Molly

Stella och Molly