fredag 27 november 2009

Kampen mot väderkvarnar

DN rapporterar idag att torrent-sajten Mininova kastar in handduken. Mininova har tidigare varit en (i mitt tycke) mycket bra torrent-sajt, som jag absolut hade kunnat tänka mig att använda för att lansera min ljudbok och e-bok så snart de är färdigproducerade. Det blir dock mindre intressant nu, i och med att de flesta användarna kommer att söka sig till andra sajter.

Mininova kommer framöver endast att tillåts torrents från godkända uppladdare. Alla övriga torrents tas bort. Detta får den bisarra effekten att mängder av torrents som pekar på helt lagligt material tas bort pga att uppladdaren inte var godkänd, och människor hindras från att sprida kultur som de har all rätt att sprida.

Den holländska domstolen har alltså, i praktiken, kriminaliserat torrent-tekniken och gjort det olagligt för två personer att byta helt lagligt material med varandra, utan att den ena parten först har blivit godkänd som avsändare.

Det är den digitala motsvarigheten till att Posten skulle vägra att leverera brev från alla som inte först har registrerat sig hos dem, blivit undersökta och fått skriva på ett avtal om att vem som helst får titta i innehållet i deras brev.

Låt oss inte heller glömma vad en torrent är för någonting. Det är inte en fil som har en upphovsrättsstatus – filen i sig är inte ett kulturellt verk. Torrent-filen är som en adress. En pekare. En länk. Och låt oss heller inte glömma att vi inte behöver trackers för att hitta varandra längre. I mina ögon är det som händer lika bisarrt som om man skulle försöka stämma tillverkarna av det självspelande pianot idag. Visst kan det skapa ett farligt prejudikat, men kulturen har redan gått vidare från det steget i utvecklingen och – mirakulöst nog – både överlevt och frodats.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Sargoth sa...

Det värsta är nog att många välkomnar det här som en god och positiv nyhet.

Ack. Det finns onekligen väldigt många världar att leva i i denna vår värld...

Stella och Molly

Stella och Molly