söndag 25 oktober 2009

World of Warcraft övervakar spelarnas chattar

Det populära spelet World of Warcraft från Blizzard Entertainment kräver nu att man konverterar sitt konto till ett BattleNet-konto. Visst, inga problem. Det kan jag väl göra.

Men vad ser man i registreringen på BattleNet? Jo, följande:

In order to provide the Battle.net Service, Blizzard must be entitled to access, monitor and/or review text chat, including private, or "whisper" chat, in the event of complaints from other users or violations of the law. By clicking the check box below, you agree that Blizzard (or one of Blizzard’s affiliates) has the right to monitor and review personal messages you send or receive on the Battle.net Service, or through any game that is playable through the Battle.net Service, to investigate potential violations of the law, the Battle.net Terms of Use, or the Terms of Use agreement specific to any game playable on the Battle.net Service. Blizzard will not use the information for any reason other than pursuing such violations.

I consent to Blizzard monitoring and/or reviewing my personal messages.*
*Required.

Detta gör mig naturligtvis förbannad. Det står ingenting om ifall någonting lagras eller om det bara är realtidsövervakning, hur länge uppgifterna lagras, vilka uppgifter som lagras, i vilken mån de är knutna till mitt konto och därmed till min person eftersom kontot är knutet till mitt VISA-kort.

På någon nivå har jag sympati för att man vill kunna gå in och kolla upp vad som har hänt vid ett klagomål eller om någon misstänks för att vara en goldspammer osv. Visst, då kanske jag kan tänka mig att se chattarna som icke-privata och mer som ett modererat forum.

Jag ställer mig också frågande till det här med brottsbekämpning! Snälla människor, detta behöver man inte avtala om!!! Har det skett ett brott (genom WoW eller på annan plats) så är det polisens sak att utreda enligt gällande lagar. Ett användaravtal som säger att det är okej att övervaka när det misstänks ha skett ett lagbrott är varken nödvändigt eller motiverat.

Jag hoppas verkligen att det blir polisen, och inte Blizzard Entertainment, som ska utreda dessa hypotetiska lagbrott som man känner att man måste skriva avtal med användarna om.

Som pricket över i:et så kan man naturligtvis inte fortsätta spela om man inte går med på att låta Blizzard övervaka person-till-person-chattar.

Vad kan man göra? Ingenting.

Annat än att försöka påverka lagstiftarna och politikerna så att den här typen av användaravtal inte kan förekomma i framtiden.

Edit: senare i registreringsprocessen tillkom även detta:

I agree to the collection and use of my personal data by Blizzard in accordance with Blizzard’s Privacy Policy.*

Också required såklart. När jag nådde detta fält så gick jag tillbaka och ändrade mina adressuppgifter så att de blev felaktiga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

15 kommentarer:

Anonym sa...

> Vad kan man göra? Ingenting.
Du kan låta bli att ge ditt samtycke och sluta spela. Sådana tendenser måste bekämpas. Annars sprider de sig.
/Anders

Anonym sa...

Detta är inget nytt. Du har godkännt detta sedan spelet började, men det har inte stått lika tydligt som det gjorde nu. Tro mig, de har loggat allt som sägs i spelet sedan långt tillbaka, så att folk kan stängas av vid trakasserier, spam etc.

World of Warcraft är dock inte verkliga livet. Att bli avstängd från ett spel <> att bli avstängd från Internet. Att logga allt som sägs i ett spel <> att logga allt som görs på Internet.

Kalle sa...

Säkerligen har man även tidigare loggat eller kunnat övervaka, men jag störde mig också på detta när jag konverterade mitt konto. Det är mer "in your face" på det här viset, när man särskilt aktivt måste godkänna just dessa punkter.

Att sluta spela pga detta tycker jag inte är ett bra förslag - det är ett bra spel.

Taura-Tierno sa...

Fast jag tycker inte att det är något konstigt ... har de haft något liknande tidigare är det ju bara bra att de kör upp det i ansiktet på folk och talar klarspråk och inte skriver det finstilt.


Det är ju (nästan) samma sak som står i bland annat googles och hotmails villkor.

Google:
8.3 Google reserves the right (but shall have no obligation) to pre-screen, review, flag, filter, modify, refuse or remove any or all Content from any Service.


Hotmail:
Du är införstådd med och godkänner att Microsoft vid behov kan använda, ändra, kopiera, distribuera och visa innehåll som publicerats i tjänsten i den omfattning som krävs för att tillhandahålla tjänsten. Detta inkluderar att

* lagra och hämta innehållet
* göra innehållet tillgängligt för dig och för de som du har beviljat åtkomst, eller för alla (för innehåll publicerat på offentliga områden i tjänsten)
* följa anslutande nätverks tekniska krav
* följa begränsningarna och villkoren för tjänsten.

Du är införstådd med att delning av innehåll som innebär intrång i annans copyright eller andra rättigheter för immateriell egendom, innebär en överträdelse av villkoren i detta avtal. Du garanterar och intygar att du har alla nödvändiga rättigheter som krävs för att bevilja rättigheterna i avsnitt 9 och att användningen och publiceringen av innehållet inte innebär något lagbrott. Vi betalar ingenting för innehållet. Vi kan vägra att publicera ditt innehåll och kan ta bort innehållet från tjänsten när som helst.

---

I så fall tycker jag att WoW:s villkor är förhållandevis tydliga med exakt vad det innebär. Googles avtal tycker jag är speciellt luddigt i det anseendet, i så fall, eftersom det inte säger när de tänker använda de rättigheter de har.

Lena H sa...

För mig belyser detta ett allt större problem med avtal på digitala tjänster, oavsett om det är ett spel, en mailtjänst eller whatever - man har inte alltid något val i praktiken och det är ett enormt problem både när paragraferna är gömda i det finstila och när de är upptryckta i nyllet.

jeffer sa...

Är inte Blizzard en av de mest energiska lobbyisterna för att införa Ipred, ACTA, och inte minst Hadopi i Frankrike?

Det är riktigt otäckt att en bransch som varit "utsatt" för kopiering från start och ändå uppenbart varit mycket framgångsrika, nu verkar ansluta sig till musikbranschen i upphovsrättextremism. I den extremismen ingår övervaknings- och repressionsstaten.

Perfekt att kunna starta processen i sin egen värld där man har totalkontroll redan från början. Det enda man behöver vara rädd för är att abonnenterna lämnar en masse. Men med sin föraktfulla inställning till medborgarna ser man dem nog bara som viljelöst boskap.

Men vem är och vem skapar egentligen onlinespelens världar? Är det inte deltagarna? Här behövs en open-source rörelse för spel, som gör oss oberoende av de som behandlar oss som undersåtar eller fiender.

Anonym sa...

Sluta spela bara. Hela det spelet är ändå lika passiviserande och fördummande som någonsin TV var.

Manticore sa...

Hade en diskussion med en GM om det här för något år sedan och det är inget nytt direkt, har för mig att han sa att lagringen inte var så värst långvarig utan ett par dagar om det inte flaggades att kontot var inblandat i någon form av trakasserier eller avtals överträdelse som att sälja kontot köpa guld ect. Men det är ju så att bara för att vi betalar pengar varje månad så äger vi ju inte våra konton det gör blizzard, vi hyr dem ju bara i princip. Vill de stänga av en spelar behöver de inte speciellt stora anledningar tror i princip det skulle räcka med att låta en kompis låna kontot om blizz ville hård dra det.

Anonym sa...

"> Vad kan man göra? Ingenting.
Du kan låta bli att ge ditt samtycke och sluta spela. Sådana tendenser måste bekämpas. Annars sprider de sig."
/Anders

Instämmer till fullo. Genom vår handlingskraft kan vi visa omgivningen vad vi tycker.

Michael sa...

Det här är knappast en nyhet. Blizzard har övervakat allt som sägs i whispers, trade, guild, party m.fl kanaler sen spelets början.

Är man dum nog att snacka om saker som potentiellt kan leda till avstängning från spelet, så får man skylla sig själv tycker jag. Eller låta bli att spela spelet.

Nkari sa...

håller med michael, det är standard i alla mmo's med sånna här avtal, de är ett måste för att kunna stänga av personer som är störande i spelet.

Stänga av folk från ett spel är stor skillnad från att stänga av dem från nätet.. :P

Friheten kostar allt sa...

Jo, man kan göra en sak.
Ge fan i att använda dessa tjänster eller varor som syftar till övervakning.
Konsumentmakt är också ett redskap.

Taura-Tierno sa...

Beroende på hur man använder övervakningen tycker jag inte att det är något konstigt att vilja övervaka det som görs i t.ex. ett spel man driver. Speciellt inte om man haft problem med folk som missköter sig och sådär, vilket jag antar att något så stort som WoW har haft. Är väl lite som att de de flesta forum har villkor som säger att administratörer förbehåller sig rätten att lämna ut allt man skrivit till polis om det uppstår misstankar om brott, och sådär.

Sen kan ju sådana övervakningar fungera mer eller mindre bra, beroende på hur de gör. Men jag tycker inte att WoW (eller något annat spel) är så väsentligt att det ska vara förbjudet för dem att övervaka sina användare. Det är väl något man får ta om man vill delta. Det är ju inte samma sak på något sätt som att massövervaka allt en befolkning gör, t.ex. ...

Anonym sa...

Ja jävlar vilken konsumentmakt det ligger i att en person som stör sig på avtalet slutar betala för ett spel som har X miljoner användare.

Problemet med spel är att spel är unika. Är det en mailtjänst så finns det 71 andra som erbjuder exakt samma sak, men varje spel är unikt.

Man behöver inte ett sådant avtal för att kunna stänga av störande spelare.

Däremot så tycker jag, som wow-spelare, att man behöver en möjlighet till en privat kanal inne i spelet. Många tillbringar så oerhört mycket tid där och ibland förmedlas mycket privat information i whispers, som många tror är en privat kanal.

Ludvig Ericson sa...

Ännu en anledning att lägga WoW på hyllan? :)

Stella och Molly

Stella och Molly