fredag 16 oktober 2009

Spänt läge mellan Sverige och Norge

Det var länge sedan vi hade ett spänt läge mellan Sverige och Norge. Det verkar faktiskt som att FRA-lagen orsakar riktigt dåliga relationer med våra grannar. Norrmännen känner sig, av förståeliga skäl, inte helt bekväma med att blir övervakade av svenska FRA.

Men oroa er inte, om oppositionen vinner nästa val så river du upp FRA-lagen och gör en helt ny FRA-lag! Yay!

Man kan undra... hur svårt ska det vara att få alternativet "ingen FRA-lag alls" prövat på allvar?

Alla alternativ som innebär att kablarna kopplas in till FRA. oavsett hur man sedan sållar i materialet, är oacceptabelt ur en integritetssynpunkt. Och jag skulle också vilja hävda att det skapar fler säkerhetsproblem än det löser.

Det är pinsamt och skrämmande att varken regeringen eller oppositionen tar folkets oro på allvar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 kommentarer:

grey sa...

Så vitt jag har fattat är redan kablarna inpluggade och har varit så sedan 1976 (mot den kabelburna telefontrafiken först och senare mot det ljusfiberburna bredbandet).

Och FRA har under hela denna tid gjort dagliga, fullt medvetna, brott mot grundlagen, samtidigt som varenda regering har vetat om det, vänt ryggen åt och medvetet valt att inte lägga sig i. Detta fortsätter i denna stund.

"Försummelse i tjänsten" är väl det lindrigaste som kommer åtanke. "Medhjälp till grundlagsbrott" är ett annat.

Martin a.k.a NPC]Otyg sa...

Det vore intressant att få se en seriös utredning av behovet av kabelspaningen och inte bara "En stor del av trafiken är idag kabelburen"...

Tyvärr så lär vi aldrig få se en sådan utredning, och om vi får det så kommer den antagligen behandlas på samma sätt som remissvaren verkar ha behandlats...

Bengt Svensson sa...

Japp, det visar ju klart och tydligt att FRA-lagen behövs för vår säkerhets skull. Nu gäller det bara att se till att flytta trupper till norska gränsen för att möta upp denna aggression :-)

RedHog sa...

http://www.digi.no/826019/ber-nettilbyderne-holde-trafikken-i-norge

Per Sandström sa...

Nej, Grey, kablarna har inte varit inpluggade sen 1976. Vad som hände det året var att FRA började spana mot civila kommunikationssatelliter. Det är den verksamheten som har växt och växt, och sen (från mitten av 90-talet) lett fram till det logiska följdprojektet att även bereda sig tillgång till den kabelbundna trafiken.

Om några kablar varit inpluggade i strid med lagen under senare år vet jag inte. Men det är väl inte uteslutet. FRA har ju sin "utvecklingsverksamhet".

Martin a.k.a NPC]Otyg sa...

Tveksamt om FRA haft några kablar inkopplade, däremot så finns det vissa uppgifter som tyder på att man köpt/fått rådata ur kabel från andra länder.

Stella och Molly

Stella och Molly