lördag 19 september 2009

Var ska det inte finnas kameror?

Snart är det dags att kräva kamerafria zoner i samhället.

Vi har övervakning på bussar och skolor. Utanför krogar. I affärer. Snart på räddningsfordon.

Steget är inte längre långt till London, där det sitter en övervakningskamera i vart och vartannat gatuhörn. En "lugnande effekt" ska det ge, tydligen. Konstigt. Jag tyckte mest att det skapade en oro att röra sig i en sådan miljö, och jag misstänker att man snabbt trubbas av. Vill man kasta en sten framför en kamera är det inte svårare än att man drar ner mössan eller fäller upp jackans huva.

Det känns som att man underskattar rädda och arga människors finurlighet.

Hur mycket övervakning ska vi behöva stå ut med i brottsbekämpningens namn? Och hur mycket nytta gör egentligen övervakningen, om vi tittar på övervakningssystemet som helhet? Jag har en gnagande misstanke om att alla dessa kameror tillsammans bara tjänar till att flytta brottsligheten en aning till vänster, och gör mindre nytta än om man anställde ett par nya polismän.

Igår åkte vi förbi en poliskontroll i Linköping vid 9-tiden. Är det inte lite skevt att polisen står vid vägen och letar folk som kör fulla på lugna stadsvägar en fredag förmiddag, och man lämnar det till kamerorna att försöka förhindra misshandel av räddningspersonal?

Och så undrar jag: finns det några kamerafria zoner i samhället? Vi kanske skulle börja skylta upp dessa istället, och helt enkelt anta att vi är övervakade på övriga platser.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

12 kommentarer:

Anonym sa...

Mer övervakning är en tråkig men absolut nödvändig följd av vår oansvariga invandringspolitik.
Sverige har förändrats från en av världens tryggaste platser till ett av europas våldsammaste länder på bara ett par årtonden.

Ravenna sa...

Anonym, nej, det är inte en nödvändig följd av vår invandringspolitik. Det är en oansvarig följd av idiot.

Linus sa...

ANonym, gå och häng hos SD.

grey sa...

Nej, Anonym. Sverige har idag lägst andelen våldsbrott, överfall, mord, våldtäkter, etc. någonsin. Att media och andra har blivit bättre på att rapportera sådana saker betyder inte att det har blivit fler. Alla oberoende undersökningar visar tydligt att Sverige idag är säkrare än det någonsin varit. Och detta var innan det började sättas upp kameror överallt.
Oberoende studier har tydligt visat att kameror inte minskar brottsligheten, men ibland flyttar på den. Läste en studie som visade att alla miljontals kameror, med alla anställda som underhåller dem och granskar filmerna, gjort ungefär ett lika bra jobb som någon enstaka polis extra hade gjort. Det är helt enkelt löjligt ineffektivt.

Fredrik sa...

När något rattfyllo kör ihjäl ett barn som kommer folk att klaga på att polisen inte har fler nykterhetskontroller istället. Så det är ett dåligt exempel du gav där du menar att polisen inte gör ett dugg när dom håller nykterhetskontroller.

Sedan är det bara bra att brandmännen får kameraövervakning. Hellre det - än att dom inte kommer alls. Och hamnar man på deras kameror har man antingen gjort illa sig eller så håller är man i färd att misshandla brandmännen. Jag ser inte hur allmänheten kommer till skada?

ITER sa...

Skjut med gummikulor istället, kameror kommer inte göra mkt nytta... De som är såpass slut i skallen att de anfaller brandkåren förtjänar att få sin kropp blågul...

Ravenna sa...

Fredrik, det går alltid att för varje enskild kamera argumentera: men just HÄR är det väl ingen som störs? De enda som ska vara oroliga är de som har något att dölja.

Men så enkelt är det inte. När det inte längre handlar om EN kamera på EN plats, utan om ett helt SYSTEM så blir situationen en annan.

Jag kan också tycka att rattfyllekontroller är motiverade... men snälla nån, fredag förmiddag? Hur stort är egentligen trafikproblemet med folk som super på fredag morgon? Både man inte istället testa sent på fredag- och lördagskvällarna?

Anonym sa...

Ja, de som ANFALLER räddningsfordon... de tacklar man bättre med poliseskort. Skulle en kamera skrämma bort dem? Snälla nån...

Vetaren sa...

grey: Nej, grey. Sverige har idag högst andelen våldsbrott någonsin. "Alla oberoende undersökningar" är givetvis trams och struntprat. Den nödvändiga statistiken finns öppet för alla på BRÅs nätplats och talar sitt tydliga språk.

Studier har även visat det självklara att kameror har en avskräckande effekt. Däremot är det förstås viktigt att filmen är av god kvalitet och att den används som bevismaterial när brott trots allt begås framför kameran.

Ravenna: "nej, det är inte en nödvändig följd av vår invandringspolitik. Det är en oansvarig följd av idiot."

Vad är det för skillnad?

Vad gäller kamerorna så är det givetvis lättare att identifiera och lagföra brottslingar som finns på bild än de som inte gör det. För miljonprogramsbrändernas del så skulle en "kamerabil" dessutom fungera brandförebyggande på ett helt annat sätt än en brandbil.

Bränderna anläggs av MENA-invandrare för att locka dit räddningstjänst (=svenskar) och kasta sten på. Det är inte lika kul om man inte kommer undan ostraffat. Alltså försvinner mycket av den glädje och det maktrus som många MENA-invandrarkillar känner när de får skada och förnedra svenskar och därmed anledningen till att anlägga bränderna från början.

Ravenna sa...

Vetaren, du bör nog läsa på lite.

Visste du att för var TUSENDE kamera i London så löser man ETT brott?

http://yro.slashdot.org/story/09/08/24/2031258/One-Crime-Solved-Per-1000-London-CCTV-Cameras

Utvärderingar av systemet i London visar på en enda sak: att övervakning är dyrt och ineffektivt. Det förhindrar inte brott, det avskräcker inte från brott, och det är betydligt mindre effektivt på alla områden än fler poliser.

Så kom inte och snacka om att de bidrar till att lösa brott. Det gör de inte i meningsfull omfattning.

Sayf-Allah sa...

Vi muslimer har rätt att kräva! Ni svenskar är rsister! Inshallah om 50 år Sverige är muslimsk! Era döttrar ger oss många små muslimer som kommer att besegra er. Bli slavar till Allah idag eller dö!

Anders Troberg sa...

Vetaren och anonym (och antagligen Sayf-Allah också, som säkert är en av er. Ravenna, kolla IP-adressen!):

Snälla, gör en vasektomi. Ni är för dumma för att yngla av er. Sök hjälp, ni behöver det.

Stella och Molly

Stella och Molly