onsdag 23 september 2009

Utan Internet kan jag inte…

x) Sköta mitt arbete
x) Söka nytt arbete för att ersätta det Internet-beroende arbete jag inte längre kan sköta
x) Betala min hyra
x) Söka efter aktuell information om svininflusenan
x) Komma framåt med mitt bokprojekt
x) Fortsätta mitt politiska engagemang i Piratpartiet
x) Hålla kontakt med vänner och kontakter genom e-post eller andra program för kommunikation
x) Boka resor
x) Anmäla mig till utbildningar
x) Blogga eller delta i samhällsdebatten

Att ersätta dessa viktiga funktioner med en traditionell motsvarighet skulle innebära enorma kostnader för mig. En avstängning från Internet skulle alltså innebära ett dolt bötesbelopp. Och då pratar vi bara om de sakerna på listan som alls går att ersätta.

Visst, människor kan uppenbarligen överleva utan Internet. Det är inte riktigt lika viktigt som mat, vatten och en fungerande kropp. Men efter de mest grundläggande behoven är uppfyllda så är delaktighet i samhället och möjlighet att utföra de grundläggande krav som ställs på oss som medborgare definitivt högt upp på listan.

Och hur i all världen står alla dessa kostnader och obehag och utanförskap som man utsätts för i proportion till det fasansfulla ”brottet” att ha gjort en kopia av en halvdassig fransk komedi?

Det hela är i samma härad som att förbjuda någon att använda post bara för att man skickat en kopia av ett muffinsrecept till en bekant.

Och hur i all världen stänger man alls av någon från Internet? Förutom hemdatorn har jag också tillgång till Internet på jobbet, på biblioteket, på pressbyrån, på Internetcaféet, hos grannen, hos mamma, hos min sambos mamma, hos min syster, hos samtliga människor som jag känner, samt trådlöst lite varstans.

Det enda realistiska är väl att man får bära en eldröd bokstav på sitt bröst. Eller varför inte en stjärna?

Jag menar… det har ju fungerat förut att märka upp vilka människor som får äga en radio, bo i vissa kvarter, röra sig på gatorna… och så länge det är en myndighet som har bestämt hur man ska märka upp folk och under vilka omständigheter, så är det väl lugnt? Ja, Frankrike har mycket att lära sig av Tyskland nu när fildelande fransoser ska märkas upp med ett F för Fildelare och stängas ute från samhället.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

12 kommentarer:

Tor sa...

Jag brukar beskriva det som ett digitalt frihetsberövande, att jämföra med vanligt frihetsberövande (fängelsestraff). Det handlar inte bara om pengar (böter) utan är en mycket mer långtgående inskränkning av individens frihet.

Anonym sa...

Hej! Du skriver: Visst, människor kan uppenbarligen överleva utan Internet. Det är inte riktigt lika viktigt som mat, vatten och en fungerande kropp.

Men du ska veta, Ravenna, att om man som funktionshindrad blir berövad Internet, då är det i princip kört.

Anonym sa...

Även funktionshindrade skulle överleva utan Internet... men jag skulle inte kalla det livskvalitet.

ConnyT sa...

Du vet väl vad dom kommer att säga...?

"Det är ju bara att sluta fildela då"
...och stänga ev. öppna trådlösa nät, och ha kontroll över familjen och ev. andra besökare, och vara säker på att ingen trojan finns på din PC osv osv.

I praktiken innebär en sådan lag ett förbud mot öppna nätverk.

Med samma argument kan vi inför dödsstraff på snatteri. Det är ju bara att sluta snatta...

Proportionerna är helt satta ur spel när det gäller otillåten kopiering av digitaliserad underhållning.

Anonym sa...

Hört talats om telefon?

Sen när skulle Internet vara en rättighet?
Är telefon en rättighet?
Är bil en rättighet?

Nej, men kan du däremot betala för dig och hålla dig inom reglerna för respektive föremål (trafikregler, telefonabb. internetabb.) så FÅR du skaffa dig det du vill ha.

Det blir ganska larvigt när "Pirater" skall överdriva behovet av "internettillgång". Är det verkligen så illa är ni ju fullständigt insöade och behöver komma ut oftare!

Anonym sa...

Är telefon en rättighet?

Prova att vara utan telefon och 'the internets' en vecka och se hur det går. Tvivlar på att du kommer klara det.

Emma sa...

Snubblade in här och passar pá att säga hej :)

Anonym sa...

Internet kan anses som en rättighet av den enkla anledningen att samhället i övrigt mer och mer flyttar ut sin verksamhet på nätet. Det mer eller mindre förutsätts att man har internet och dator hemma för att kunna fungera fullt ut i dagens samhälle. I hemsjukvården där jag jobbar hör man ofta de äldre klaga över hur de inte känner sig delaktiga i samhället då de ska göra bankaffärer, titta på tv (mycket information som hänvisas till internet i tv) osv...
Och detta är bara hos de äldre som inte är uppväxta med det. Hos de yngre där internet är en självklarhet och en stor del av livet så blir det som en form av isolering. Finns en anledning till att isolering är ett av de hårdaste straffen på fängelsen.

ConnyT sa...

@Anonym 13:26

Tycker du det vore OK att få din telefon avstängd för att du anklagas för att ha ringt och beställt olagliga varor via telefonen 3 ggr?

Eller snarare att någon hemma hos dig har gjort det.

Anonym sa...

ConnyT: om det bara vore så att man fick telefonen avstängd....

Hr blir man bannlyst från alla teleoperatörer och dessutom får man inte ringa från telefonkiosker ens, annat än till 112.

Anonym sa...

Det blir väl så att staten snart kräver e-legitimation varje gång en webbläsare öppnas.

wysiwyg sa...

1. Vill bara påpeka att det alltså inte är "fildelande fransoser" som kommer "brännmärkas", utan innehavare utav abonnemang som blivit anklagade av ett företag/en organisation med tillräckligt stor plånbok (du tror väl inte att DU skulle kunna få någon avstängd, även om du är upphovsrättsinnehavare!?) för att ha fildelat ett verk som de påstår sig ha rättigheterna till (det har juh trots allt hänt att de "råkat glömma" eller "missat" att de inte har rättigheterna till ett givet verk) som ska "brännmärkas".

Och nej, det är inget syftningsfel där, det är alltså abonnemanget och inget annat som anklagas. Vilket i sig är rätt absurt.

2. Jodå, telefon är en rättighet. Lever du på socialbidrag så får du stöd till telefon och faktiskt även TV. Och jag vet också med mig att jag läst någonstans att det var på tapeten att göra just dator och internet till en rättighet.

3. Jodå, e-leg är på tapeten, och kommer nog i framtiden att krävas om vi inte lyckas stoppa detta. Vidare lär det behövas vissa tillstånd för att få kryptera sin kommunikation med största sannolikhet också.

"Time for Peter Pan to grow up"

Stella och Molly

Stella och Molly