tisdag 1 september 2009

SJs galenskap

Thomas Jonsson skriver att SJs biljetter är en klassfråga. Jag kunde inte hålla med mer. Vilken tid man väljer att resa handlar oftast inte om när man vill resa, utan om vad man har råd till. I Tobias Värld ställer man sig frågan: Vad är problemet? Har du inget att dölja, spelar det väl ingen roll att SJ vill kolla att rätt person använder biljetten?!

Men vad är "rätt" person? På SvD försöker Ulf Wallin på SJ dölja problemet genom att säga att man bara lagrar data i "max en månad". Det är en månad för mycket! På en månad kan hur mycket som helst av registret läcka eller säljas. Vet du någon som skulle vara intresserad av att veta när din lägenhet är tom för att du har åkt till Karlstad över helgen?

Eftersom inte personnummer lagras så klarar sig kanske en Svensson som jag, men de med mer unika namn? Det är viktigt att uppmärksamma att vissa är i allra högsta grad icke-anonyma även om inte personnummer tas upp. Vi har unika namn i Sverige, och namn som det bara finns ett av i en större stad.

Dessutom etablerar detta ett tänkande där det blir acceptabelt att registrera, registerföra och övervaka. Gradvis vänjer man sig vid att bli registrerad vart man än går. Och risken för ändamålsglidning är hög - vad händer den dag som man får för sig att man vill använda tågregistren i brottsbekämpningssyfte och därför måste lagra uppgifterna längre? Då är systemet redan inarbetat.

Slutligen vänder jag mig också mot de personliga biljetterna av den anledningen att det gör att många måste köpa "återköpsförsäkringar" i onödan. Priserna kryper då uppåt.

Nej, SJ, nej. Man ska inte behöva legitimera sig för att åka tåg inrikes. Och SJs monopolsituation gör det extra allvarligt - man har inga alternativ.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Putte sa...

Jättebra inlägg.

Ring SJ och säg vad du tycker:

0771 - 757575

Anonym sa...

Jag känner mig lite som en groda i ljummet vatten.

Anonym sa...

Jag ser ingen samband. Ingen som klkagar på flygbiljeterna precis. Det svarta marknaden gör att biljeterna säljs dyrare. Dessutom ska man inte som privat tjena pengar på SJs bekostnad, Det är ju i alla fall deras tåg vi åker med eller hur?-

Jag att det är hyckleri att svenska folket reagerar på detta när de lätt accepterar TV-avgiften och andra typer av kontroll som är miljoner gånger mycket värre.

Anna Högberg sa...

Anonym,

De flesta förstår att det behövs en annan säkerhet kring flygbiljetter, särskilt efter 9/11. När det gäller flygbiljetter så känns det inte säkert om folk kan sälja biljetter och byta ut passagerare i sista stund. Där ser jag ett helt annat behov av att hålla koll på vilka som flyger – särskilt på internationella avgångar.

Om SJ sätter sina biljettpriser under marknadsvärdet, ja, vad förväntar man sig? Klart att de säljs vidare då. Säg att Volvo skulle sälja några nya bilar för 1000 kr – klart att de skulle säljas vidare dyrare direkt – de är ju värda över 100 000 kr. Om företaget sätter priserna så lågt att de skapar en andrahandsmarknad så får de skylla sig själva – det visar på att priserna är för låga.

Och det svenska folket accepterar verkligen inte TV-avgiften – det finns idag många som protesterar mot den och det är en diskussion som är levande och aktuell.

Stella och Molly

Stella och Molly