tisdag 1 september 2009

SJ kräver legitimation på tågen

Alla som någon gång har rest med SJ känner till att biljettpriserna är ett rent lotteri. Och då menar jag i stil med ”tag fem slumpmässiga sedlar ur plånboken, slå en tärning och multiplicera beloppet med antalet prickar”. Om tärningen är 3-sidig eller 20-sidig lämnar jag osagt.

Hur som helst, man har alltså skapar en prissättning som inte är av denna värld, vilket naturligtvis har resulterat i att folk köper ut de billigaste biljetterna och säljer vidare, i de fall där SJ har satt priserna tillräckligt långt under värdet.

Istället för att sätta vettigare och stabilare priser så drar nu SJ slutsatsen att det är andrahandsmarknadens fel, och bestämmer sig för att kräva legitimation på tågen. Det är bara att ta sig för pannan. Det säger sig självt att det kommer att kräva mer personal, särskilt på de större tågen, om man ska hinna med att kontrollera legitimation på tågen. Ökade kostnader, alltså. Vilket oundvikligen i slutänden innebär höjda kostnader för resenärerna.

Det kan tyckas kontraproduktivt att införa detta och dra på sig kostnadsökningar bara för att kunna fortsätta sälja ett fåtal biljetter under marknadsvärdet… men men, de har säkert räknat på det.

Då är det betydligt mycket mer oroväckande om detta hamnar i någon typ av register, där människors resande kartläggs. Är det nödvändigt? Vilken information sparas? Är det billiga midnattsbiljetterna verkligen värda allt detta?

Och borde man inte kunna sälja en tågbiljett vidare, om man kommer på att man inte kan utnyttja den?

Jag anar lite ugglor i mossen. Det känns som att de billiga biljetterna är ett dåligt svepskäl för någon mörkare plan. Kanske ytterligare en kugge i övervakningssamhället – eller är det bara pirat-paranojans lilla röst jag hör?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

SL vill ju veta vilka som åker vart, tro inget annat. Denna information kommer naturligtvis inte endast att användas i marknadsföringssyften men blir även en härlig läsning för (censurerat).

Stella och Molly

Stella och Molly